Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale Maros Sefcovic şi ministrul de externe britanic Liz Truss au declarat astăzi că în următoarele zile vor continua discuţiile ''intense'' privind Irlanda de Nord, după a treia întrevedere în persoană între cele două oficialităţi, transmite Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
Şefa diplomaţiei britanice a spus că găsirea unei soluţii la disputa privind protocolul nord-irlandez este o ''prioritate absolută'' .
Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.
Săptămâna trecută, Partidul Democratic Unionist (DUP), care este pro-britanic şi favorabil Brexitului, l-a retras pe Paul Givan din funcţia de şef al executivului nord-irlandez, în semn de protest faţă de dispoziţiile vamale post-Brexit referitoare la Irlanda de Nord.
Givan a spus că protocolul nord-irlandez, care a creat bariere comerciale între restul Regatului Unit şi Irlanda de Nord, a subminat însăşi baza împărţirii puterii în această provincie - guvernarea cu consimţământul atât al naţionaliştilor irlandezi, cât şi al unioniştilor.
Premierul britanic Boris Johnson a semnat protocolul cu UE ca măsură de prevenire a reintroducerii unei 'frontiere dure' pe insula Irlanda.
Însă guvernul de la Londra încearcă acum să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu reuşeşte să accepte modificarea textului.
În luna octombrie, Comisia Europeană i-a propus Londrei un set de măsuri care ar diminua birocraţia vamală, ar reduce cu 80% controalele asupra produselor lactate, cărnii şi altor mărfuri alimentare britanice şi ar asigura un flux de medicamente fără sincope. Londra a afirmat însă că măsurile propuse nu sunt suficient de ambiţioase.