"Poşta Română", amendă în plic de 24,1 milioane euro de la Concurenţă

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 17 decembrie 2010

"Poşta Română", amendă în plic de 24,1 milioane euro de la Concurenţă

Poşta Română primeşte cea mai mare amendă individuală acordată unei societăţi de către Consiliul Concurenţei

Acuzaţia: abuz de poziţie dominantă în calitatea sa de monopol de stat al serviciilor poştale

Consiliul Concurenţei (CC) a amendat, ieri, monopolul de stat "Poşta Română" cu 24,1 milioane euro (7,2% din cifra de afaceri pe 2009) pentru abuz de poziţie dominantă, la finele unei investigaţii începute în 2005 privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă, susţin surse din piaţă, apropiate investigaţiei.

24,1 milioane de euro este cea mai mare amendă individuală acordată de Autoritatea de Concurenţă până în prezent unei societăţi comerciale. Sancţiunea maximă care putea fi dictată Poştei în acest caz era de 10% din cifra de afaceri - circa 32 milioane euro.

Autoritatea de Concurenţă a finalizat investigaţia de amendare a Poştei sub presiunea Instanţei, au punctat sursele noastre.

Societatea care a făcut plângere la CC împotriva Poştei Române, "Mailers", a dat în judecată CC solicitând finalizarea anchetei, iar Instanţa a decis să oblige Autoritatea de Concurenţă să încheie investigaţia până la finele anului curent.

Decizia de amendare a Poştei a fost luată de către cinci din cei şapte membrii ai Plenului CC.

Din informaţiile noastre, unul dintre membrii Plenului a lipsit de la şedinţă, iar un altul, Mircea Valentin, nu s-a pronunţat în acest caz, întrucât s-ar fi aflat într-un posibil conflict de interese.

Mircea Valentin a fost membru în Consiliul de Administraţie al Poştei în perioada ianuarie - mai 2009, conform C.V-ului său postat pe pagina de internet a CC.

Plenul CC s-a mai reunit, săptămâna trecută, să dezbată cazul Poştei Române însă atunci nu au luat nicio decizie din cauza unor probleme de natură "tehnică", după cum susţin sursele noastre.

Una dintre persoanele care a consiliat Poşta Română în ultimul an al anchetei CC a fost Gheorghe Oprescu, nimeni altul decât fostul preşedinte al CC în perioada septembrie 2007- mai 2009.

Investigaţia Autorităţii de Concurenţă a urmărit, conform unui comunicat al instituţiei, două posibile încălcări ale legii privind abuzul de poziţie dominantă al Poştei, prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii poştale.

Potrivit sursei citate, este vorba de acordarea unui tratament preferenţial companiei "Infopress Group" S.A. şi aplicarea unor reduceri tarifare într-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii poştale standard de corespondenţă comercială şi "Infadres". Serviciul poştal "Infadres" se referă la expedierea de publicitate prin poştă adresată pe piaţa internă.

Intermediari sunt companiile care desfăşoară activităţi de producere a trimiterilor poştale (pliante etc), precum şi de preluare şi sortare a corespondenţei, conform comunicatului.

Poşta Română a anunţat că va formula o poziţie oficială cu privire la amenda CC după ce va primi decizia Autorităţii de Concurenţă.

Sancţiunea Autorităţii de Concurenţă poate fi atacată în instanţă. Poşta Română a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri netă de 1,34 miliarde lei (aproximativ 335 milioane euro), potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor Publice.

Societatea figura, la finele anului trecut, cu venituri totale de 1.500.147.433 şi cheltuieli totale de 1.681.670.549.

În calitatea sa de monopol de stat al serviciilor poştale Poşta Română a înregistrat, conform sursei citate, o pierdere de 181.523.116 lei şi datorii de 526.966.208 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb