Potenţialul agricol al României poate asigura materie primă pentru producătorii de biocarburanţi

R.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 30 iunie 2008

Potenţialul agricol al României - 14,7 milioane hectare teren agricol, din care 9,4 milioane hectare teren arabil - poate asigura furnizarea de materie primă pentru producerea unor cantităţi importante de biocarburanţi. România poate produce anual peste un milion de tone de ulei din plante oleaginoase, o mare parte din această producţie putând fi utilizată pentru producţia de biodiesel. Conform datelor statistice, doar 250.000- 300.000 tone de ulei sunt folosite în scop alimentar, ceea ce înseamnă că o cantitate importantă de ulei poate fi folosită pentru producţia de biodiesel de primă generaţie. "Capacităţile de producţie ale celor 27 producători de biodiesel din România pot asigura realizarea a circa 285.000 tone biodiesel/an. 19 producători deţin la ora actuală autorizaţii de antrepozit fiscal emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), iar opt producători au deja documentaţiile avizate pentru obţinerea autorizaţiilor de antrepozit fiscal", a declarat pentru Rompres Teodor Mihalcea, director general în Ministerul Agriculturii şi Ddezvoltpării rurale Suprafeţele care pot fi cultivate cu plante oleaginoase, în România, într-un an agricol, respectându-se tehnologiile performante şi rotaţia culturilor sunt de 1,6 milioane hectare din care 950.000 ha cu floarea soarelui, 500.000 hectare cu rapiţă şi 150.000 ha cu soia.

"Luând în calcul producţiile medii ce se pot obţine în anii normali (fără secetă, îngheţ, alte calamităţi) rezultă o producţie anuală de peste 2,2 milioane tone seminţe de floarea soarelui, rapiţă şi soia. Prin procesarea acestor cantităţi, în funcţie de randamentele de extracţie, poate fi obţinută o producţie totală de peste un milion de tone de ulei", a spus reprezentantul MADR.

În plus, în România se cultivă suprafeţe importante cu porumb, peste 2,5 milioane hectare anual, iar o parte din producţia obţinută poate fi folosită la obţinerea de bioetanol. "În acest an vor intra în funcţiune două fabrici de producere a bioetanolului din porumb care vor atinge în final o capacitate de peste 159.000 tone bioetanol/an", a spus Mihalcea.

MADR a primit, de asemenea, propuneri de realizare a unor fabrici de bioetanol din sorg zaharat sau din sfecla de zahăr. În prezent, la Bruxelles se analizează pachetul legislativ "Schimbări climatice - energii regenerabile" prin care se doreşte în principal promovarea biocombustibililor. "Se doreşte înlocuirea unei cantităţi importante de combustibili fosili şi reducerea emisiilor de noxe, implicit reducerea dependenţei de importurile de petrol. Cererea de petrol în creştere, susţinută şi de cantităţile limitate de resurse sau de restricţiile de exploatare în anumite regiuni, a impulsionat elaborarea unor politici coerente în domeniu precum şi diversificarea tehnologiilor pentru obţinerea biocombustibililor", a explicat reprezentantul MADR. Conform propunerii de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, până în 2020 se propune un obiectiv general obligatoriu de 20 la sută pentru ponderea energiei regenerabile în cadrul consumului de energie în Uniunea Europeana şi a unui obiectiv minim obligatoriu de 10 la sută pentru ponderea biocombustibililor în consumul de benzină şi motorină în transporturi. Necesarul de biocarburanţi conform obligaţiilor din Directivele UE sunt de 5,75 la sută din consum total de combustibili clasici până la finele anului 2010, ceea ce înseamnă circa 300.000 tone/an şi de 10 la sută la finele anului 2020, adică în jur de 550.000 tone/an. Conform HG nr. 1844/2005, operatorii economici aveau obligatia să introducă pe piaţă numai amestec de biocarburanţi şi carburanţi convenţionali începând cu data de 1 iulie 2007. De asemenea, de la 1 ianuarie 2008, motorina se livrează cu un conţinut de biocarburant de minim 3 la sută în volum, iar de la 1 iulie 2008 cu minim 4 la sută în volum. De la 1 iulie 2009 şi benzina se va livra cu un conţinut de biocarburant (bioetanol) de minim 4 la sută în volum. Anul trecut, conform cererilor înregistrate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, au fost declarate eligibile pentru sprijinul financiar de la UE circa 148.300 hectare cu culturi energetice, ceea ce a reprezentat 1,6 la sută din suprafaţă arabilă a ţării şi circa 11,8 la sută din suprafeţele de floarea soarelui, rapiţă şi soia recoltate în 2007. Producătorii de biocombustibili pot accesa fonduri europene prin PNDR, măsura 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole", prin care sunt susţinute investiţiile pentru producerea şi utilizarea durabilă a energiei din surse regenerabile în cadrul fermei şi pentru înfiinţarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de producţie scurt şi regenerare pe cale vegetativă, în scopul producerii de energii regenerabile. Din datele Ministerul Economiei şi Finanţelor, în 2007 s-au produs în România circa 30.000 de tone tone de biocarburanţi, fiind importată o cantitate similară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb