POTRIVIT BROKERILOR, Mai durează până când vom simţi efectele măsurilor adoptate de MEF şi CNVM

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2008

Mai durează până când vom simţi efectele măsurilor adoptate de MEF şi CNVM

Răzvan Paşol: "Măsurile luate de CNVM sunt doar de imagine, sumele obţinute de comisie fiind foarte mici"

Trei luni, începând cu 1 octombrie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va suspenda cota aplicată la valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, obligaţiuni şi drepturi de preferinţă de pe piaţa "spot". De asemenea, preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a mai anunţat săptămâna trecută că, pentru a încuraja listarea unor noi companii la Bursa de Valori Bucureşti, se va renunţa, pentru şase luni, la veniturile obţinute pentru un IPO (Initial Public Offer - Ofertă Publică Iniţială). Şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a anunţat suspendarea impozitului pe profiturile obţinute pe piaţa de capital pe tot parcursul anului 2009, iar pierderile de pe un an vor fi raportate în perioada fiscală următoare.

Brokerii salută măsurile adoptate de către autorităţile în vederea redresării pieţei de capital autohtonă, puternic afectată de situaţia externă, însă nu cred că efectele se vor face simţite în perioada imediat următoare.

Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", este de părere că reducerea comisioanelor este benefică, pentru că ar putea genera venituri suplimentare brokerilor, însă nu crede că măsurile luate de CNVM vor avea vreun efect, mai ales datorită perioadei foarte mici în care se aplică, precum şi a crizei de lichidităţi din prezent, care atrage după sine deficienţe şi în bugetul Comisiei. Domnia sa a subliniat că piaţa de capital autohtonă se poate dezvolta doar prin listarea unui număr mai mare de companii pe bursă, precum şi prin o colaborare strânsă cu pieţele de capital din regiune, prin alinierea reglementărilor actuale la cele europene, pentru atragerea implicită a investitorilor străini.

Răzvan Paşol, preşedinte la "Intercapital Invest", consideră că măsurile luate de Minis­terul Economiei şi Finanţelor, cu privire la suspendarea impozitelor pentru câştigurile obţinute în 2009, sunt binevenite pentru a reduce influenţele negative de pe pieţele externe. Domnul Paşol şi-a manifes­tat aprecierea şi faţă de suspendarea cotei aplicate la valoarea tranzacţiilor pe piaţa "spot" de către CNVM, cu toate că, potrivit domniei sale, aces­tea "sunt doar de imagine, sumele obţinute de comisie fiind foarte mici". Domnia sa a adăugat că se aştepta însă la reduceri mai mari ale comisioanelor din partea Bursei de Valori Bucureşti.

Cu toate acestea, domnul Paşol nu crede că aceste măsuri pot scoate piaţa de capital din situaţia în care se află, indiferent de măsurile adoptate, pentru că bursa autohtonă este direct afectată de scăderea generalizată a pieţelor mondiale, şi "atâta timp cât nu se va redresa situaţia externă, şi piaţa de capital din ţara noas­tră va înregistra, în continuare, deprecierii accentuate ale acţiunilor".

După ce criza mondială a creditelor a dus la falimentul "Lehman Brothers" şi naţionalizarea instituţiilor "Fannie Mae" şi "Freddie Mac", temerile privind situaţia europeană sunt tot mai sumbre, mai ales după anunţul recent de naţionalizare a băncii britanice Bradford&Bingley, din cauza problemelor financiare. Cu toate acestea, dacă unii brokeri se aşteaptă la o evoluţie strâns legată de trendul general internaţional, alţii sunt încrezători în măsurile adoptate de reprezentanţii statului şi speră la redresarea situaţiei.

Domnul Petru Prunea, preşedintele SSIF "Broker", este mulţumit despre măsurile de redresare a Bursei luate de MEF şi CNVM, argumentând că sunt "suficiente şi rezonabile" pentru a atrage atenţia investitorilor. Cu toate că efectele acestor măsuri nu s-au făcut simţite deocamdată, domnul Prunea crede că "abia în următoarele 4-5 zile vom asista la un interes mai mare al investitorilor pe piaţa de capital autohtonă, pentru că, în prezent, încă se resimt influenţele externe, care sunt foarte puternice şi afectează încrederea investitorilor".

În mijlocul şedinţei de tranzacţionare de ieri, indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti înregistrau scăderi importante, pe fondul veştilor negative de pe pieţele europene. Indicele BET, care prezintă evoluţia celor mai lichide 10 companii de pe bursă, scădea cu 1,79%, până la 4.438,36 de puncte, în timp ce indicele compozit BET-C, care arată evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), cobora cel mai mult, cu 2,57%, până la 3.334,35 de puncte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo! Ati gasit solutiie redresarii pietei de capital. De ce nu largiti obiectul de activitate al BVB. Sa cresaca oi, sa vanda Farmache mie, branza, lana si copite. Oricum ati reusit sa trimiteti piata de capital in cretacic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb