POTRIVIT DATELOR FINBOLD Statele Unite controlează 56% din valoarea totală a pieţelor acţiunilor din lume

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2021

Statele Unite controlează 56% din valoarea totală a pieţelor acţiunilor din lume

Bursa din New York are cea mai mare capitalizare la nivel global, de 25,62 trilioane de dolari

Capitalizarea NYSE depăşeşte PIB-ul SUA

Statele Unite controlează mai mult de jumătate din dimensiunea pieţei globale de acţiuni, cu o porporţie de 55,9% în ianuarie 2021, potrivit datelor Finbold, preluate de businessleader.co.uk. Acestea arată că Japonia este pe locul al doilea în domeniu, cu o cotă de 7,4%, urmată de China - cu 5,4% din valoarea totală a pieţei mondiale de acţiuni. Regatul Unit ocupă locul al patrulea, cu o cotă de 4,1%, iar pe poziţia a cincea regăsim Franţa, cu 2,9%.

Alte ţări cu o pondere semnificativă includ Elveţia (2,6%), Germania (2,6%), Canada (2,4%), Australia (2,1%), Coreea de Sud (1,8%) şi Taiwan (1,7%).

Potrivit raportului citat, "nicio ţară nu reprezintă o adevărată provocare pentru SUA, care domină clasamentul. Pentru ca alte pieţe să ajungă din urmă Statele Unite, ele trebuie să fie inovatoare şi să ofere un mediu propice care să atragă companii străine cu evaluări ridicate. În acelaşi timp, aceste pieţe au nevoie de un mediu care să păstreze companiile locale".

Raportul subliniază, de asemenea, că Bursa din New York (New York Stock Exchange - NYSE) este cea mai mare la nivel global, cu o capitalizare de piaţă de 25,62 trilioane de dolari, urmată de Nasdaq SUA, cu 19,51 trilioane de dolari, în timp ce Hong Kong Exchanges & Clearing ocupă locul al treilea, cu 6,76 trilioane de dolari. Bursa din Shanghai deţine locul al patrulea, cu 6,55 trilioane de dolari, în timp ce Japan Stock Exchange deţine poziţia a cincea, cu 6,54 trilioane de dolari.

Alte pieţe de top după capitalizare includ Euronext (5,07 trilioane de dolari), Shenzhen Stock Exchange (4,83 trilioane), London Stock Exchange (3,83 trilioane), TMX Group Canada (2,62 trilioane), National Stock Exchange din India (2,55 trilioane).

În lista burselor de top, SUA domină, de asemenea, datorită capacităţii sale de a atrage jucători străini, potrivit sursei, care subliniază: "În general, tranzacţionarea pe bursele din SUA elimină unele preocupări ale investitorilor. Înainte de listare, companiile străine trebuie să respecte normele Comisiei pentru valori mobiliare şi pieţe (SEC), oferind un proces mai transparent. În alte regiuni, precum China, majoritatea companiilor tind să fie sceptice din cauza incertitudinii şi controlului din partea statului".

În acest moment, conform sursei, este evident că SUA nu îşi vor pierde poziţia prea curând.

Capitalizarea NYSE era mai mică decât PIB-ul SUA în 2020

Capitalizarea de piaţă de 25,62 trilioane de dolari a Bursei de Valori din New York (NYSE) este, acum, mai mare decât PIB-ul Statelor Unite, de 21,67 trilioane de dolari, potrivit Finbold, care menţionează că cifra privind capitalizarea este aferentă lunii februarie 2021, iar datele referitoare la PIB sunt din aprilie 2021.

Anul trecut, capitalizarea bursieră a NYSE a fost de 15,54 trilioane de dolari, iar PIB-ul - de 21,84 trilioane, ceea ce arată că efectele pandemiei, respectiv dobânzile mici au propulsat piaţa de capital peste PIB-ul SUA.

Capitalizarea solidă a NYSE se datorează unor factori printre care faptul că este gazda unora dintre cele mai mari companii cu profituri uriaşe, precum cele tehnologice de vârf, ale căror titluri au crescut masiv în pandemie.

Raportul citat menţionează: "Rezerva Federală (n.r. banca centrală americană - Fed) a scăzut constant ratele dobânzilor, injectând totodată bani în economie. Mişcarea a contribuit la avansul pieţei bursiere până la un nivel care a depăşit economia. Mai mult, odată cu izbucnirea pandemiei, guvernul a instituit programe de relaxare cantitativă, ajutând pieţele bursiere să crească mai mult decât economia".

Nasdaq, a doua mare bursă la nivel global, are o capitalizare de piaţă de 19,51 trilioane de dolari, sub PIB-ul SUA.

Squarespace vrea o listare directă la NYSE

Serviciul american de găzduire de site-uri web Squarespace Inc. a avansat în planurile sale de listare directă, alăturându-se astfel companiilor tehnologice care nu vor să strângă bani printr-o ofertă publică iniţială (IPO) tradiţională, conform Bloomberg, care adaugă că societatea vrea să îşi listeze acţiunile la New York Stock Exchange (NYSE).

Într-o listare directă băncile de investiţii nu subscriu oferte, la fel ca în IPO-uri, ele sfătuiesc compania cu privire la listare. În acest sens, Squarespace colaborează cu bănci printre care Goldman Sachs Group Inc. şi JPMorgan Chase & Co., conform documentelor de listare.

Într-o listare directă, o companie nu strânge capital nou, iar investitorii existenţi pot începe să-şi vândă acţiunile în prima zi de tranzacţionare, fără restricţiile dintr-un IPO.

Condusă de fondatorul - director executiv Anthony Casalena, Squarespace are drept rivali companiile listate Wix.com Ltd. şi GoDaddy Inc. Squarespace este susţinută de investitori printre care General Atlantic, Index Ventures şi Accel.

Compania, care se extinde dincolo de găzduirea web la comerţul electronic, a fost evaluată la 10 miliarde de dolari în martie, într-o rundă de finanţare. Creată în 2004, compania avea 3,7 milioane de abonaţi unici la data de 31 decembrie 2020.

Squarespace a obţinut un profit net de circa 31 de milioane de dolari în 2020, la venituri de 621 de milioane de dolari, faţă de 58 de milioane de dolari, la venituri de 485 de milioane de dolari în 2019. Pe segmentul de e-commerce, compania a avut venituri de 143 de milioane de dolari, cu 78% mai mari decât în anul precedent.

În ultimul an, companiile Roblox Corp., Palantir Technologies Inc. şi Asana Inc. au devenit publice prin listare directă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb