Directorul general al Engie, Isabelle Kocher, nu va obţine sprijinul statului francez pentru un nou mandat în fruntea companiei, a anunţat ieri publicaţia Les Echos, transmite Reuters.
Mandatul actual al Isabellei Kocher se va încheia în luna mai 2020, conform Agerpres.
Kocher, aflată în fruntea companiei franceze din 2016, este sub presiune în urma informaţiilor privind o strategie de scindare în cadrul grupului şi a dezacordurilor între membrii Consiliului de Administraţie privind posibilitatea vânzării unor active în domeniul gazelor.
Statul francez, care deţine 24% din Engie, nu este în favoarea reînnoirii mandatului acesteia şi nu intenţionează să forţeze plecarea sa, a anunţat Les Echos, fără să precizeze sursa informaţiei.
Situaţia lui Kocher ar putea fi discutată în şedinţa Consiliului de Adminis-traţie din 17 decembrie, după cum informa săptămâna trecută BFM Business. Reprezentanţii Engie şi ai autorităţilor franceze nu au dorit să comenteze această ştire.
În mai 2016, Kocher a devenit prima femeie care conducea o companie inclusă în indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris. Ea preluase mandatul de la Gerard Mestrallet, care a devenit preşedintele Consiliului de Administraţie. Kocher a încercat anul trecut să preia funcţia de preşedinte al CA când Mestrallet s-a pensionat, dar a pierdut, Guvernul sprijinindu-l pe Jean-Pierre Clamadieu pentru această poziţie.
În februarie, Engie anunţa că se va concentra pe 20 de ţări şi 30 de metropole, ceea ce înseamnă că va ieşi de pe 20 de pieţe în următorii trei ani, conform unui nou plan strategic pentru 2019-2021 conform căruia investiţiile Engie vor viza în special energiile regenerabile, serviciile şi infrastructura.
Directorul general Isabelle Kocher a mai spus că în următorii trei ani Engie va vinde active în valoare de şase miliarde de euro, după ce în perioada 2016-2018 a înstrăinat active din domeniul combustibililor fosili de aproximativ 14 miliarde euro. Kocher a afirmat că noul plan are drept obiectiv simplificarea structurii Engie, un grup care este prezent în aproximativ 70 de ţări.
Grupul francez a precizat că va investi între 11 şi 12 miliarde euro în perioada 2019-2021, dintre care 4-5 miliarde euro pentru soluţii destinate clienţilor (servicii pentru persoane fizice, companii şi colectivităţi locale), între 2,3 şi 2,8 miliarde euro pentru regenerabile şi 3 - 3,3 miliarde euro pentru reţele.
Engie este prezentă şi pe piaţa din România.