Gigantul chinez al telecomunicaţiilor Huawei vrea ca securitatea cibernetică să fie privită ca o problemă tehnică, nu ideologică, şi este deschis supravegherii din partea guvernelor europene, pentru a-şi demonstra acest punct de vedere, potrivit reprezentantului companiei în relaţiile cu instituţiile Uniunii Europene, Abraham Liu, transmite Reuters.
Abraham Liu a făcut afirmaţia la o recepţie organizată de companie joi seara, la Bruxelles, cu ocazia Noului An Chinezesc.
Compania este criticată pentru relaţiile apropiate cu guvernul de la Beijing şi suspiciunile de acesta s-ar putea folosi de tehnologia Huawei pentru spionaj. Compania respinge acuzaţiile.
Liu a reiterat că Huawei nu a lezat interesele clienţilor sau ale ţărilor şi nici nu o va face.
"Securitatea cibernetică ar trebui să rămână o problemă tehnică, nu ideologică. Întrucât problemele tehnice pot fi întotdeauna rezolvate prin soluţii potrivite, în timp ce problemele ideologice nu", a afirmat Liu.
Acesta a mai spus că Huawei va fi întotdeauna "dispusă să accepte supravegherea şi sugestiile tuturor guvernelor europene, clienţilor şi partenerilor".
Liu a arătat că dispozitivele Huawei, testate de numeroase autorităţi de reglementare şi operatori de telecomunicaţii, nu au provocat niciodată breşe grave de securitate.
Statele Unite au lansat o campanie de convingere a aliaţilor europeni să nu folosească echipamente ale celui mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume pentru reţelele 5G, din cauza riscurilor de securitate.
Senatul francez a respuns miercuri un proiect de lege pentru înăsprirea verificării echipamentelor de telecomunicaţii, în pofida avertismentelor americane. Germania a anunţat că doreşte standarde ridicate de securitate a datelor pentru reţelele 5G.