POVESTEA ÎNCÂLCITĂ A ORDONANŢEI 50 CONTINUĂ Şeful ARB recunoaşte: Marjele nu sunt atât de transparente şi nici nu vor putea fi

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 octombrie 2010

Şeful ARB recunoaşte: Marjele nu sunt atât de transparente şi nici nu vor putea fi

Marjele practicate de bănci la credite nu sunt atât de transparente pe cât ar trebui şi nici nu vor putea fi vreodată, pentru că reflectă marjele de profit şi risc care diferă în funcţie de client şi produs, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, în cadrul unul seminar organizat de Banca Naţională a României.

"Marjele nu sunt transparente şi nu vor putea fi vreodată, pentru că ele reflectă marja de profit şi risc. Fiecare client are riscul său, fiecare produs are riscul său, şi în specialiştii noştri se determină această marjă care poate fi sau nu acceptată de client, în sensul că acesta acceptă sau nu să ia un credit. Nicio bancă nu va da cu forţa un credit cuiva", a spus şeful ARB, subliniind că băncile ar avea de pierdut de pe urma OUG 50/2010, potrivit unui studiu BNR, circa 600 de milioane de euro.

"Cineva îmi spunea acum câteva zile că noi, sistemul bancar, ar trebui să cedăm ceva. Până în momentul de faţă sectorul bancar a cedat destul de mult. Ordonanţa îşi produce efectele, comisionul de rambursare anticipată a fost eliminat atât pentru credite ipotecare, cât şi pentru cele aflate în stoc", a explicat Gheţea, punctând că şi-ar fi dorit ca Ordonanţa 50 să fie mai clară şi să elimine ambiguităţile, ca să nu mai existe posibilitatea de apariţie a proceselor între bănci şi clienţi, lucru care nu va duce decât la slăbirea sistemului bancar prin creşterea provizioanelor.

"Clienţii trebuie să realizeze că dacă băncile vor trebui să-şi crească provizioanele, atunci automat şi cos-tul creditului va creşte, iar acest mod de abordare nu e unul benefic pentru economie", avertizează Gheţea.

În ceea ce priveşte impactul Ordonanţei 50 asupra mediului bancar, preşedintele ARB a afirmat că o parte din acţionarii băncilor vor analiza dacă vor continua investiţiile în ţara noastră, sau nu.

Începe goana pentru clienţii concurenţei

Băncile se adaptează foarte repede la condiţiile pieţei, iar în perioada următoare va începe goana instituţiilor de creditare pentru a atrage clienţii concurenţilor, a mai punctat preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor.

"Opinia mea personală este că ar trebui să lăsăm piaţa să lucreze, şi cum am văzut că băncile se adaptează foarte repede la condiţiile pieţei, o să vedeţi că în perioada imediat următoare va începe acea goană a băncilor de a atrage clienţii altor instituţii. Având avantajul neplăţii comisionului de rambursare anticipată, clienţii vor începe să alerge de la o bancă la alta după dobânzi mai bune", a conchis Gheţea.

Ce lecţii a dat Ordonanţa 50, în opinia lui Gheţea

- Pentru bănci: "Extinderea poate fi uneori costisitoare".

- Pentru clienţi: "A împrumuta în altă valută decât cea în care ai venitul presupune un mare risc şi trebuie să te gândeşti şi la veniturile viitoare".

- Pentru autorităţi: "Nu este bine să faci promisiuni fără acoperire".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb