"POVESTEA TA VOI SPUNE-O LUMII" "Rompetrol" s-a încurcat în relaţia cu Bursa

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2007

"Rompetrol" s-a încurcat în relaţia cu Bursa

Într-adevăr, ora trecută în dreptul ştirii că 75% din "The Rompetrol Group" a fost cumpărat de KazMunayGas, pe site-ul PR Newswire, este 10:06, din ziua de 27 august.

Ora şi minutele acestea reprezintă subiectul controversei care a declanşat la CNVM - supraveghetorul pieţei noastre de capital - întreprinderea unei analize asupra tranzacţiilor cu acţiunile societăţilor Grupului listate la Bursă - "Rompetrol Rafinare" S.A., "Rompetrol Well Services" S.A. şi "Rompetrol" S.A. Bucureşti - din ziua de vineri (24.08) şi luni (27.08.).

Ora şi minutele la care a fost difuzată ştirea sunt importante pentru că reprezentanţii Bursei aduc dovezi că au luat cunoştinţă de ea de la televizor.

Asta înseamnă că informaţia a fost diseminată inegal publicului - unii investitori au ştiut înaintea altora că "Rompetrol" a fost cumpărat de compania de stat din Kazahstan.

Asta înseamnă că au fost posibile speculaţii pe acţiuni, în favoarea unora şi spre paguba altora.

Adică, piaţa nu a fost regulată, din vina emitentului.

Nu este clar ce pedeapsă riscă emitentul pentru asta - legea prezintă lipsuri şi acuzaţiile comportă un uriaş aparat de argumentare.

Dar cazul intervine pe un teren rănit deja, pentru că Dinu Patriciu şi numeroşi oameni publici sunt implicaţi în faimosul proces în care sunt acuzaţi de manipularea aceloraşi acţiuni "Rompetrol", cu ocazia listării lor, la Bursa de Valori Bucureşti, în primăvara anului 2004.

De aceea, are importanţă dacă o acuzaţie similară poate fi formulată şi acum.

În opinia noastră, - cu ceea ce ştim până în acest moment - cazul de acum a apărut dintr-o neglijenţă (ceea ce nu scuză deloc distrugerea regularităţii pieţei, dar atenuează eventualele suspiciuni de imoralitate).

Împotriva a ceea ce susţine agenţia "Newswire", cum că ar fi transmis ştirea concomitent, la orele 12:00, către CNVM, Bursa bucureşteană şi Bursa londoneză, stau ora 10:06 GMT din dreptul ştirii de pe site-ul agenţiei, ceea ce se traduce, în fusul nostru orar, în 13:06.

Dar, tot aşa, pe site-ul London Stock Exchange, unde KazMunayGas are listată o emisiune de GDR, ştirea este datată 27 august 2007, orele 13:24.

Nu ne rămâne, în logica faptului decât să suspectăm că agenţia "Newswire", cea care s-a ocupat de diseminarea ştirii, nu a fost , probabil, conştientă de regulile pieţei şi, drept urmare, nu le-a acordat prea mare importanţă.

Ideea că informaţia va fi fost în mod deliberat speculată are şanse scăzute să fie adevărată, pentru că posibilul câştig este relativ scăzut - probabil vreo 300.000 de euro.

Sigur, trei sute de mii de euro, drept câştig din speculaţii, sunt bani adevăraţi, dar ei trebuie socotiţi că se împart între vreo nouă sute de ordine. Mărunţiş...

Ceea ce zguduie acum piaţa acţiunilor "Rompetrol" este ştirea dată de Reuters că băieţii din Kazahstan vor tot Rompetrolul.

Patriciu infirmă ştirea.

O nouă poveste. După cum sună sloganul agenţiei "Newswire", "Povestea ta voi spune-o lumii".

Povestea lui "Rompetrol" este că acţiunile sale sunt mereu suspendate la Bursă.

Iar acum, cu intenţia Kazahstanului, infirmată de Patriciu, probabil că era cazul să fie suspendate din nou.

KazMunaiGas ar putea achiziţiona şi restul acţiunilor Rompetrol Group

Dinu Patriciu infirmă că ar vinde în viitor deţinerea la Rompetrol

Compania KazMunaiGas, controlată de statul kazah, analizează posibilitatea să cumpere şi restul de 25% din acţiunile rămase din Rompetrol Group NV, a declarat, ieri, o sursă din interiorul companiei din Kazahstan, citată de Reuters. "KazMunaiGas ia în calcul posibilitatea de a cumpăra, în viitor, restul acţiunilor Rompetrol", a declarat sursa citată de Reuters. Aceasta nu a precizat, însă, momentul în care tranzacţia ar putea avea loc sau cât ar fi dispusă compania kazahă să plătească pentru noua achiziţie.

Preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a infirmat ieri aceste zvonuri, spunînd că nu se pune problema să-şi vândă participaţia.

Compania KazMunaiGas a cumpărat, recent, 75% din Rompetrol Group, printr-o tranzacţie estimată la 2,7 miliarde dolari, care confirmă intenţiile grupului kazah de a se extinde pe piaţa europeană de distribuţie, scrie Reuters.

Rompetrol Group NV, cu sediul în Olanda, are o valoare de piaţă calculată la 3,616 miliarde dolari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. + 2 ore

    1. La initiativa lui Patriciu si a liberalilor inainte de 2000 s-a adoptat un program, chipurile, de dezvoltare a pietei de capital care prevedea desfintarea CNVM-ului si eliminarea legislatiei.Ce se intampla acum nu este altceva decat consecintele acestei atitudini exprimate in programul de "liberalizare" a pietei. Mascarici precum: Farmache, Anghelache, liberalul Miclaus, etc. in loc sa fie dati afara, raman pe functii tocmai pentru ca sunt slugile lui Patriciu. Va aduceti aminte cu ce pompa a fost invitat Patriciu sa deschida sedinta de tranzactionare la BVB, de slugoiul Farmache? A patit ceva acest individ la manipularea pietei actiunilor Rompetrol? Nu. Incaseaza 10000 de Eur lunar ca sa-si bata joc de bursa. D-le Basescu dati afara aceste canalii.

      sunt intru-totul de acord ! oricum CNVM-ul este PSD-izat pana in maduva fundului(pardon, mi-a scapat)..se vad si aici legaturile bolnavicioase.sa vina Ionut inapoi !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb