Orice acord de pace trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei şi să fie negociat cu participarea acesteia pe principiul "Nimic despre Ucraina fără Ucraina, nimic despre Europa fără Europa", se afirmă în declaraţia finală a summitului informal al Partidului Popular European, eveniment care a avut loc ieri, sub conducerea preşedintelui Manfred Weber.
De aceea, pentru a consolida poziţia Ucrainei în negocierile privind procesul de pace, liderii popularilor europeni solicită tuturor statelor membre ale UE să reevalueze posibilitatea intensificării livrărilor de arme, în special a echipamentelor noi, respectând în acelaşi timp politicile naţionale de securitate şi apărare. Ei susţin că interesele Ucrainei sunt, de fapt, interese europene şi resping orice compromis care ar limita dreptul Ucrainei de a-şi alege propriile aranjamente de securitate, inclusiv aderarea la UE şi NATO.
PPE mai afirmă că orice nouă ordine de securitate postbelică trebuie să fie aliniată cu interesele UE şi ale statelor sale membre, pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a Europei. În plus, declaraţia finală a summitului popularilor europeni cere întărirea sancţiunilor împotriva tuturor celor care sprijină războiul de agresiune al lui Putin şi doreşte ca Tribunalul Penal Internaţional să investigheze şi să judece crimele de război comise în Ucraina.
Privind spre viitor, PPE şi-a reafirmat, în cadrul documentului citat, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE, solicitând finalizarea primelor capitole de negociere până la sfârşitul anului 2025.
Dincolo de sprijinul pentru Ucraina, EPP a cerut o creştere urgentă şi semnificativă a capacităţilor de apărare ale Europei. Declaraţia subliniază că războiul din Ucraina nu este doar o ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, ci şi o provocare strategică majoră pentru întreaga Europă. Pentru a răspunde acestor provocări, EPP a propus următoarele măsuri esenţiale:
-creşterea bugetului pentru apărare: UE trebuie să îşi majoreze cheltuielile de apărare la cel puţin 3% din PIB. Statele membre ar trebui să activeze în comun clauza de excepţie din Pactul de Stabilitate şi Creştere pentru a permite creşterea controlată şi necesară a acestor cheltuieli.
-achiziţii comune şi investiţii strategice: Europa trebuie să prioritizeze proiectele comune de apărare pentru a obţine economii de scară, a reduce costurile şi a îmbunătăţi pregătirea militară. Iniţiativa europeană EDIRPA a demonstrat deja beneficiile acestui model şi ar trebui extinsă.
- mobilitate militară îmbunătăţită: Transportul rapid al trupelor şi echipamentelor pe teritoriul Europei va fi crucial. Fondurile de coeziune ar trebui mobilizate pentru a îmbunătăţi infrastructura necesară.
- simplificarea procesului de achiziţie: Un nou "Pachet Omnibus" ar trebui să unifice regulile privind achiziţiile de apărare, transferurile intra-UE şi permisele necesare pentru a accelera pregătirea militară.
- cooperare consolidată cu aliaţii non-UE: UE trebuie să adopte soluţii pragmatice pentru a aprofunda colaborarea tehnologică, de achiziţie şi operaţională cu aliaţii NATO şi alte state partenere.
-finalizarea legislaţiei esenţiale în domeniul apărării: Este urgentă finalizarea Programului Industrial European de Apărare, consolidarea parteneriatului cu industria de apărare ucraineană şi crearea unui sistem robust de producţie militară în Europa.
- noi structuri instituţionale pentru apărare: PPE a propus înfiinţarea unui Consiliu European de Apărare şi a unui comitet permanent de apărare pentru a facilita luarea rapidă şi eficientă a deciziilor.
Liderii popularilor europeni mai cer organizarea unor summituri extraordinare ale UE şi NATO, care ar trebui să se concentreze pe consolidarea autonomiei strategice a UE, creşterea capacităţilor de apărare şi pe dezvoltarea unui pilon european puternic în cadrul NATO, pilon care să poată acţiona independent atunci când este necesar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2025, 12:23)
Problema este ca Zelenski nu este un partener
legitim si credibil in fata USA,probabil fara
alegeri prezidentiale, nu se va finaliza tratatul de pace
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2025, 14:32)
Ucraina trebuie nivelata și terenul bogat sa fie cultivat cu tot ce are nevoie Europa!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2025, 14:42)
Europa are nevoie de "Floarea Soarelui":-)
2.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 19.02.2025, 19:09)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2025, 19:53)
Nimic pentru Kosovo fara Serbia?