Prea târziu pentru repatrierea aurului României?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2012

Prea târziu pentru repatrierea aurului României?
  • document ataşat Anexă articole despre aur semnate de Călin Rechea
    apasă aici pentru a descărca.
    Călin Rechea

    Criza financiară care macină lumea de câţiva ani a scos la iveală adevărata valoare a legilor şi tratatelor în faţa autorităţilor naţionale sau internaţionale. În condiţiile în care acestea le încalcă cu impunitate sau elaborează altele ad-hoc, au început să apară şi politicieni care privesc aurul ca o ancoră indispensabilă a stabilităţii viitoare.

    Ştiri recente din presa naţională şi internaţională arată că parlamentari din Germania şi Elveţia au cerut auditarea rezervelor naţionale de aur, precum şi repatrierea aurului depozitat la instituţiile financiare externe.

    Cotidianul Bild a scris despre iniţiativa Comitetului Bugetar al Parlamentului Germaniei de a evalua modul în care Bundesbank adminis­trează rezervele de aur ale ţării, în condiţiile în care Biroul Federal de Audit a criticat normele relaxate de audit intern şi control ale rezervei de aur.

    Explozia monetară din zona euro, concretizată prin creşterea bilanţului BCE cu circa un trilion de euro în ultimele trei luni, până la 3,02 trilioane de euro, evidenţiază tot mai mult importanţa critică a aurului în rolul său de ancoră monetară.

    În articolul din Bild, se estimează că circa 60% din aurul Germaniei este depozitat în străinătate, majoritatea fiind la Federal Reserve Bank of New York.

    Oare cota de 60% are vreo semnificaţie aparte? În rapoartele anuale ale BNR din perioada 2005 - 2010 apare aceeaşi pondere a depozitelor externe în totalul rezervei de aur monetar.

    În septembrie 2011, patru parlamentari din Elveţia au lansat iniţiativa pentru garantarea rezervelor de aur ale ţării. Ei doresc să supună la vot, în cadrul unui referendum, trei propuneri: aurul de la banca centrală trebuie stocat fizic în Elveţia, interzicerea vânzărilor de aur de către banca centrală a Elveţiei şi păstrarea a cel puţin 20% din rezervele valutare ale Elveţiei în aur.

    Prin aderarea la FMI în 1992, Elveţia a fost de acord să renunţe la acoperirea în aur a francului (n.a. 40% grad de acoperire conform prevederilor Constituţiei), deoarece o monedă susţinută de aur nu era compatibilă cu normele Fondului. După adoptarea noii Constituţii în 1999, Elveţia a vândut 1.300 de tone din rezerva sa de aur între anii 2000 şi 2005, scopul oficial fiind diversificarea rezervelor, iar nivelul actual al rezervei de aur este de 1.040 de tone.

    Parlamentarii din Elveţia scriu în iniţiativa lor că "prin acţiunile lor iresponsabile, Federal Reserve şi Banca Centrală Europeană s-au angajat într-un proces de devalorizare a propriilor monede, prin tipărirea unor volume imense de dolari şi euro".

    Dar acesta nu ar trebui să fie singurul lor motiv de îngrijorare. În cartea sa recentă (n.a. "Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis", Portfolio/Penguin, noiembrie 2011), James Rickards scrie că preşedintele SUA poate utiliza discreţionar legea "International Emergency Economic Powers Act", din 1977, pentru a confisca tot aurul depozitat în SUA, în condiţiile unei ameninţări externe la adresa securităţii naţionale sau economiei Statelor Unite.

    Confiscarea aurului va permite Trezoreriei SUA să dispună de peste 17.000 de tone de aur, conform estimărilor lui Rickards (n.a. circa 57% din rezervele oficiale de aur la nivel global), şi să dicteze structura noului sistem financiar global. Oare China este de acord?

    În noile condiţii de piaţă, pe fondul semnalelor care arată neputinţa băncilor centrale în faţa crizei financiare, iniţiativele parlamentarilor din Germania şi Elveţia se pot dovedi tardive.

    Pentru noile războaie valutare care se prefigurează, China şi Rusia s-au pregătit din timp, autorităţile de la Beijing şi Moscova fiind foarte atente la dovezile prezentate de GATA (Gold Anti-Trust Action Committee) privind manipularea pieţei aurului. Membrii GATA (Gold Anti-Trust Action Committee) scriu de peste 10 ani despre acest fenomen, aducând şi dovezi consistente în acest sens.

    GATA a fost înfiinţată în 1999 pentru a expune manipularea pieţei aurului, după cum arată Bill Murphy, preşedintele organizaţiei, iar investigaţiile sale s-au concentrat asupra rolului jucat de bănci mari cum sunt JP Morgan, Citi sau Goldman Sachs. Ulterior GATA a descoperit că în manipularea preţului aurului erau implicate o serie de instituţii oficiale, cum sunt Federal Reserve, Trezoreria SUA sau Banca Angliei, după cum mai precizează Murphy.

    Un consilier al Preşedintelui Putin a participat la conferinţa Gold Rush 21 organizată de GATA în 2005. Câteva zile mai târziu preţul aurului a început să crească vertiginos, iar câteva luni mai târziu, preşedintele Rusiei s-a fotografiat cu un lingou de aur în mână. Să fie cauzalitate sau doar o corelaţie nesemnificativă?

    Concluziile GATA au fost preluate şi în analize ale unor importante bănci comerciale, cum au fost cele de la Citigroup din septembrie 2007 (GOLD: Riding the "Re-Flationary Rescue") sau de la Erste Bank ("In GOLD we trust") din iunie 2010.

    În ciuda creşterii semnificative a numărului celor care consideră că piaţa aurului este manipulată, autorităţile continuă să ironizeze poziţia acestora, considerând-o doar o teorie a conspiraţiei.

    Să fie, oare, şi manipularea ratelor Libor tot o astfel de teorie? Anchetele care se desfăşoară la nivel global încearcă să-i scoată vinovaţi pe câţiva traderi ai unor mari bănci şi probabil că se vor opri după condamnarea acestora în cadrul unor spectacole ale "justiţiei".

    Dobânzile Libor reprezintă un element fundamental în evaluarea derivatelor financiare la nivel global, a căror valoare noţională a depăşit 707 trilioane de dolari conform ultimelor date, din iunie 2011, de la Bank for International Settlements. Aproape 80% din această valoare (circa 554 trilioane de dolari) o reprezintă instrumentele derivate pe rata dobânzii.

    Doar aceste cifre constituie o motivaţie extrem de puternică pentru manipularea dobânzilor, care nu ar fi fost posibilă fără inundarea pieţelor internaţionale cu lichidităţi de către principalele bănci centrale.

    Dar de ce este urmărit preţul aurului cu o atenţie aşa de mare, dacă metalul a fost declarat "relicvă barbară" cu zeci de ani în urmă? Pentru că reflectă aşeptările inflaţioniste de pe pieţe şi gradul în care băncile centrale îşi depreciază monedele prin tipărire necontrolată. Iar acestea conduc la amplificarea presiunilor pentru creşterea dobânzilor.

    În condiţiile în care principalele bănci centrale s-au angajat aproape deschis într-o competiţie acerbă pentru deprecierea monedelor, băncile centrale din economiile emergente se pregătesc de războiul valutar prin acumulare de aur. Pe fondul achiziţiilor masive ale Rusiei şi Chinei, rezervele de aur ale băncilor centrale la nivel global au crescut în 2009 pentru prima dată în ultimii 20 de ani, iar noua tendinţă a continuat inclusiv în 2011.

    Dacă neîncrederea publică a unor politicieni europeni în băncile centrale s-a manifestat relativ recent, peste Ocean congresmanul Ron Paul s-a angajat de mult timp într-o confruntare deschisă cu Federal Reserve pentru a creşte transparenţa operaţiunilor băncii centrale a Statelor Unite.

    Una dintre principalele teme din campania electorală a lui Ron Paul (n.a. dacă nu aţi auzit de el nu va faceţi probleme, aproape toată presa din SUA încearcă să-i convingă pe americani că Doctorul Paul nu există sau că ideile sale sunt înspăimântătoare) o constituie revenirea Americii la litera şi spiritul Constituţiei. Acolo se arată că doar aurul şi argintul pot îndeplini rolul banilor.

    În cartea sa "Aur, Pace şi Prosperitate" din 1981, Ron Paul scria că "atunci când distruge deliberat banul, guvernul acţionează cu perversitate pentru prejudicierea vieţii şi proprietăţii", iar "falsificarea legalizată a banilor reprezentată de inflaţie trebuie oprită". În ciuda popularităţii sale, misiunea Doctorului Paul pare imposibilă, cel puţin pentru actualul ciclu electoral.

    Trilioanele de dolari tipărite de către Federal Reserve, pentru a menţine cu orice preţ dobânzile cât mai aproape de zero, arată că autorităţile americane sunt gata să se angajeze într-un război valutar global.

    China şi Rusia par să fie gata pentru această provocare, pe fondul creşterii accelerate a rezervelor lor de aur şi a modului în care autorităţile de la Beijing promovează tot mai agresiv yuanul ca monedă de decontare a schimburilor comerciale cu principalii săi parteneri externi.

    În noul context internaţional, menţinerea unei părţi a rezervelor de aur în depozite externe nu mai are nicio justificare, mai ales în condiţiile "opţiunii nucleare" de care dispune Trezoreria SUA, aceea de a confisca tot aurul depozitat în America.

    Este oare prea târziu pentru repatrierea aurului României?

    Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

    "Criza financiară a arătat că dolarul SUA îşi schimbă rapid valoarea şi poate înceta să mai fie moneda de rezervă internaţională. Dacă se întîmplă acest lucru, cine va deţine aur va avea un avantaj semnificativ".

    Hou Huimin, secretar general adjunct, China Gold Association

    Analistul economic Călin Rechea atrăgea atenţia, la 25 mai 2010, asupra lipsei de transparenţă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a băncilor centrale cu privire la stocurile de aur pe care le deţin. FMI recomandă înregistrarea contabilă a aurului împrumutat şi a depozitelor plasate de către autorităţile monetare drept aur monetar, în cazurile în care acesta îndeplineşte criteriile pentru un activ de rezervă în viziunea autorităţilor care îl împrumută sau depozitează, ne arată domnia sa. Operaţiunile beneficiază de garanţii de calitate înaltă, însă instituţia care realizează plasamentul suportă întregul risc, mai precizează Călin Rechea. Recomandările metodologice ale FMI ridică semne de întrebare cu privire la dubla contabilizare a aurului în cadrul rezervelor internaţionale, conferind credibilitate acuzelor de manipulare a pieţei aurului de către băncile centrale, potrivit lui Călin Rechea.

    Domnia sa a relatat încercarea nereuşită a lui Eric Sprott, preşedintele Sprott Asset Management LP, să achiziţioneze 191,3 tone de aur de la FMI, cantitate ce nu făcea obiectul restituirii către ţările membre. Preşedintele firmei de management al activelor a dorit să cumpere aurul pentru Sprott Physical Gold Trust ETV, un fond de investiţii în aur fizic, care permite investitorilor să ceară livrarea directă a metalului. FMI a refuzat propunerea, motivând că nu tranzacţionează cu clienţi instituţionali privaţi, iar vânzările au loc prin intermediul unui singur agent autorizat, nenominalizat însă, ne-a informat Călin Rechea.

    *

    Regăsiţi în Anexa ataşată citate din articolele despre aur publicate de Călin Rechea, în ziarul BURSA, încă din 2006.

    Opinia Cititorului ( 7 )

    1. .

      1. Cine sa ia aceasta necesara masura cavalerul tristei figuri de la BNR sau cetateanul international turmentat de la Cotroceni cat despre onorabili parlamentari ,nu avem lamaii sa ne gandim la ei deci cine?

        Conform informatiilor din Media,aurul Romaniei ar fi depozitat in subsolul BNR, ceea ce ,daca ar fi adevarat ar fi f.bine.Totusi,BNR ar trebui sa confirme oficial acest luccru!

        Rapoartele anuale ale BNR din perioada 2005 - 2010 arata ca circa 60% din aurul monetar este in depozite externe

        Asta e. In contextul dat, pare o idee geniala sa vindem si aurul care mai e in pamant.

        Nu-i asa, Calin? (scuze, d-le Rechea, nu despre dv. e vorba). 

      mda, este adevarat, sub presiune, ar trebui sa stim, "unde se afla si ce valoare au rezervele de aur" ale romanie !, pana la urma, tot aurul va ramane "etalonul" unei economii, daca nu avem grija, clasa politica, care nu are dureri "nici in cot" de viitorul tarii, ne va "frige" si la "propriu si la figurat" !.

      eu am inteles ca o parte e in su.a?poate primim un raspuns de la B.N.R?

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb