PRECIZĂRI AAF

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iunie 2016

Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) ne-a transmis câteva precizări cu privire la articolul "Fondurile mutuale au fost o afacere doar pentru administratori, în acest an", semnat de Cristian Dogaru:

- Referitor la propoziţiile "Dacă ne uităm la randamentele raportate în prima jumătate a anului de fondurile mutuale, observăm că [... ] Prima săptămâna din iunie găsea fondurile cu performanţe modeste la nivelul lui 2016", AAF a transmis: "Comparaţia între dobânzile la depozite şi performanţa fondurilor de obligaţiuni trebuie făcută pentru aceeaşi perioadă de timp, nu prin compararea dobânzii anuale la depozitele bancare cu randamentul pe 5 luni al fondurilor de investiţii".

- Referitor la afirmaţiile: "La o dobândă bancară medie de 1-2% în funcţie de scadenţă [...] performanţe modeste la nivelul lui 2016, cel mai performant fiind Erste Bond Euro, cu un avans de numai 1,98%. Certinvest Obligaţiuni bifa o creştere de 1,74%, Carpatica Obligaţiuni avea 1,63%, iar You Invest Solid Ron, una de 1,55%, iar investitorii în fonduri plătesc comision de administrare, ceea ce contribuie la diluarea acestui câştig", AAF precizează: "Performanţele sunt pentru 5 luni şi sunt nete de comisioane (inclusiv comisionul de administrare fiind dedus înainte de determinarea randamentului procentual - care, anualizat, poate fi eventual comparat cu dobânda bancară medie la 1 an). Randamentele nu sunt deloc modeste, nefiind anualizate, mai ales pentru fondurile denominate în euro, iar o dobândă bancară de 2%, în actualele condiţii de piaţă, reprezintă mai mult o excepţie".

AAF mai precizează: "Dobânda medie (determinată folosind date de la 24 de bănci publicate chiar de ziarul BURSA) la lei pentru un termen de 6 luni este de 1,31%/an (respectiv 0,546% randament depozit pentru 5 luni). Dobânda medie la euro pentru un termen de 6 luni este de 0,544%/an (respectiv 0,227% randament depozit pentru 5 luni).

În aceste condiţii, randamentul de "numai" 1,98% al Erste Bond Euro după 5 luni (în articol se menţionează "Prima săptămâna din iunie găsea fondurile cu performanţe modeste") este de 1,98/0,227 = > de 8,7 ori mai mare. Este acesta un rezultat modest?!

Certinvest Obligaţiuni bifa o creştere de 1,74%, Carpatica Obligaţiuni avea 1,63%, iar You Invest Solid Ron, una de 1,55%.

Luăm randamentul primului fond şi îl comparăm cu dobânda medie pentru aceeaşi perioadă (5 luni din anul 2016): 1,74/0,546 = > de 3,2 ori mai mare.

Pentru ultimul fond (ca nivel de randament): 1,55/0,546 = > 2,8 ori mai mare.

Sunt randamente de 2,8 până la 3,2 ori mai mari decât dobanda medie bancară semnificative ca nivel? Desigur. Este un randament de 2%-3%/an modest? Depinde de aşteptările investitorului, dar în comparaţie cu 1%/an este de la dublu până la triplu (semnificativ mai mare)".

- Referitor la "plus dezavantajul unor comisioane la retragerea prematură (care ar putea fi evitate la bancă în ziua scadenţei depozitelor) şi a unora de subscriere", AAF a transmis: "Nu toate fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix au comisioane de retragere prematură şi/sau de subscriere, acestea "dacă există" fiind adecvate ca nivel acestui tip de fonduri. Comparaţia este forţată, eventualele comisioane de retragere prematură din fond putând fi la rândul lor evitate prin menţinerea investiţiei pe perioada minimă recomandată (de către administratorul fondului)".

-Referitor la afirmaţia: "Dacă ţinem cont de comisioanele de retragere din bancă şi subscriere în fondul mutual ales, doar în cele mai fericite cazuri (fondurile cu venit fix) n-a ieşit în pierdere semnificativă", AAF menţionează: "Investiţiile în fonduri se fac de regulă (uneori în mod obligatoriu) prin transfer bancar. Nu este necesar să fie retraşi banii din bancă, investiţia implicând plata comisioanelor de transfer bancar (din contul personal în cel al fondului) nicidecum comisioane de retragere a banilor (din cont).

În aceste "cele mai fericite cazuri" nu numai că nu vorbim de o pierdere, ci vorbim chiar de câştiguri semnificativ mai mari decât dobânda medie bancara pentru aceeaşi perioadă investiţională şi putem spune că "a meritat deranjul scoaterii banilor din bancă pentru a profita de experienţa unei societăţi de administrare".

Fiecare categorie de fonduri de investiţii are o perioadă minimă recomandată iar a face analize şi a trage concluzii după nici măcar o jumătate de an este de multe ori contraproductiv. Dacă pentru fondurile de acţiuni ar fi fost analizat randamentul aferent ultimilor 3 ani, s-ar fi desprins o cu totul altă concluzie".

- Referitor la fraza: "Morala? Cine crede că investind în fondurile mutuale scapă de stresul urmăririi periodice a pieţelor financiare pentru a identifica momente optime de intrare şi ieşire din investiţie, se înşală", AAF a transmis: "Singura morală cu care putem fi de acord este că orice investiţie trebuie urmarită în timp, administratorii de fonduri susţinând investitorii în acest sens prin publicarea de informaţii şi rapoarte periodice astfel încât aceştia să fie la curent cu valoarea actuală a investiţiilor lor.

Fondurile mutuale se adresează (şi rămân un instrument adecvat în acest sens) exact celor care nu doresc să-şi asume «stresul urmăririi pieţelor financiare pentru a identifica momente optime de intrare şi ieşire din investiţie», lăsând acest demers în sarcina administratorilor acestora, preţul plătit fiind comisionul de administrare. Rămân importante însă, atât mixul de fonduri ales de către fiecare investitor în funcţie de apetitul său la risc, cât şi orizontul de timp avut în vedere de acesta la momentul realizării fiecarei investiţii în parte. Urmărirea investiţiei este necesară, nu este complicată, se face în concordanţă cu perioadele minime recomandate ale fondurilor de investiţii şi poate presupune uneori realocari între diversele categorii de fonduri din portofoliul investitorului".

AAF recomandă ca toate persoanele interesate de industria fondurilor de investiţii să consulte ca sursă primară de informaţii pagina asociaţiei www.aaf.ro unde vor găsi atât informaţii privind randamentele, cât şi alte informaţii utile despre fonduri şi administratorii acestora (statistici interne şi externe, comunicate, etc).

NOTA:

AAF precizează că pentru a avea o comparaţie corectă 100% avem nevoie de dobânzile publicate la începutul anului. Asociaţia consideră totuşi că afirmaţiile vor fi valabile şi cu acele date chiar dacă nu la fel de evident.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb