PRECIZĂRI AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ: "Aprecierile din articolul «ASF nu i-a chemat la interviu pe aleşii pentru noul Consiliu BVB» nu reflectă realitatea"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2020

"Aprecierile din articolul «ASF nu i-a chemat la interviu pe aleşii pentru noul Consiliu BVB» nu reflectă realitatea"

Aprecierile din articolul intitulat "ASF nu i-a chemat la interviu pe aleşii pentru noul Consiliu BVB", publicat în data de 27 ianuarie 2020, pe site-ul Ziarului BURSA, nu reflectă realitatea, consideră Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care ne-a trimis spre publicare, pentru o informare corectă şi completă asupra subiectului abordat, următoarele precizări:

"Solicitarea de autorizare a modificării componenţei Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti SA a fost depusă la ASF, împreună cu o primă documentaţie, în data de 26.11.2019. Solicitarea în cauză presupune analizarea celor 9 dosare aferente candidaţilor aleşi în cadrul AGOA din data de 20.11.2019, precum şi analizarea îndeplinirii cerinţelor prevăzute de reglementările în vigoare de către Consiliul de Administraţie, în mod colectiv.

Astfel, la data depunerii solicitării la care facem referire mai sus, documentaţia depusă a fost incompletă, aceasta fiind completată succesiv, atât din iniţiativa societăţii, cât şi ca urmare a demersurilor efectuate de către ASF, care a comunicat în timp util observaţiile formulate cu privire la inventarierea documentaţiei depuse, precum şi la îndeplinirea anumitor cerinţe aplicabile Consiliului de Administraţie în calitate de organ colectiv de conducere.

Ca urmare a demersurilor efectuate de ASF, societatea a procedat la completarea documentaţiei depuse în mai multe rânduri, respectiv în datele de 04.12.2019, 23.12.2019, 20.01.2020, 23.01.2020 şi 28.01.2020, la această ultimă dată putând fi încheiată analiza aferentă celor 9 dosare. Documentele existente au fost de fiecare dată reevaluate ţinând cont de noul context.

În ceea ce priveşte menţiunea dumneavoastră conform căreia observaţiile pe marginea documentaţiei depuse au fost formulate «abia în 21 ianuarie», aşa cum am arătat mai sus, aspectele constatate cu privire la caracterul complet al documentaţiei depuse, precum şi cu privire la aspectele cu caracter general referitoare la structura de conducere (în cazul de faţă Consiliul de Administraţie), au fost comunicate societăţii în timp util, o dovadă în acest sens fiind şi adresele Bursei de Valori Bucureşti SA ulterioare celei iniţiale, adrese transmise în 4.12.2019 şi 23.12. 2019, prin care a fost furnizat un set de prime clarificări necesare. Ulterior acestor clarificări, ASF a putut finaliza analiza şi formula observaţiile finale cu privire la documentaţia depusă, transmise prin adresa ASF din 21.01.2020.

Subliniem faptul că, la momentul organizării interviului prevăzut la art. 31 alin. (1) lit. b) din Regulamentul nr. 1/2019, direcţia de specialitate din cadrul ASF trebuie să prezinte Comisiei de Interviu concluziile formulate cu privire la modul de îndeplinire de către persoana intervievată a condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, aşa cum rezultă din documentaţia depusă de către societatea solicitantă şi însoţite de observaţiile ASF.

Din această perspectivă, considerăm că este evident faptul că procedura organizării interviului nu poate fi demarată în situaţia existenţei unei documentaţii incomplete.

Totodată, subliniem faptul că în momentul în care documentaţia trans­misă a fost completată de către societatea în cauză, a fost demarată procedura de organizare a interviului, conform prevederilor legale aplicabile şi ale reglementărilor interne ale ASF. Candidaţii au fost invitaţi să participe la interviu în perioada 4 - 6 februarie 2020.

Având în vedere cele mai sus precizate, considerăm că aprecierile din cadrul articolului cu privire la demersurile efectuate pentru organizarea procesului de intervievare nu reflectă realitatea.

Dorim să precizăm, de asemenea, că termenul de soluţionare a solicitării, în conformitate cu prevederile legale în vigoare (art. 33 alin. (4) din Regulamentul nr. 1/2019) curge de la data depunerii documentaţiei complete, termen care se prelungeşte în situaţia organizării etapei interviului cu persoanele supuse evaluării, în cazul operatorului de piaţă, această etapă fiind obligatorie (vezi art. 31 alin. (1) lit. b) din Regulamentul nr. 1/2019).

Referitor la informaţiile conform cărora observaţiile formulate de către ASF «dovedesc cel puţin o lipsă de cunoaştere a termenilor specifici pieţei de capital şi a legislaţiei în domeniu», ceea ce ar fi determinat ASF să trimită dosarul «înapoi pentru lămuriri suplimentare», vă rugăm să regăsiţi mai jos câteva clarificări:

Analiza informaţiilor din documentaţia depusă de către societatea solicitantă se face de către ASF şi în raport cu calităţile deţinute de persoanele în cauză, calităţi autorizate de către ASF sau notificate ASF. Conform terminologiei consacrate prin reglementările aplicabile domeniului de specialitate, persoana care prestează servicii şi activităţi de investiţii a fost definită, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 126/2018, ca agent de valori mobiliare (AVM), şi ulterior agent pentru servicii de investiţii financiare (ASIF) şi nu ca broker. În situaţia în care informaţiile furnizate iniţial nu au fost suficiente pentru ca ASF să se pronunţe cu privire la aceste atribuţii exercitate, verificarea la care faceţi referire în articolul dumneavoastră a fost o măsură asiguratorie care a vizat certificarea de către persoana în cauză a activităţii desfăşurate.

În ceea ce priveşte aplicabilitatea prevederilor Art. 28 pct.2 din Regulamentul ASF nr. 1/2019, privind continuitatea exercitării activităţii, facem menţiunea că prevederile acestui articol nu sunt aplicabile persoanelor care fac parte din structura de conducere, ci persoanelor care exercită funcţii - cheie, acestea din urmă fiind definite, conform art. 2 alin. (2) lit. p) din acelaşi act normativ, ca persoane ale căror atribuţii au o influenţă semnificativă asupra realizării obiectivelor strategice ale entităţii reglementate, care nu fac parte din structura de conducere, îndeplinind, conform legislaţiei specifice sectorului de supraveghere financiară, după caz, atribuţiile de:

(i) evaluare şi administrare a riscurilor (managementul riscurilor);

(ii) conformitate şi/sau control intern, conform legislaţiei specifice;

(iii) audit intern;

(iv) director de investiţii, în cadrul administratorilor de fonduri de pensii private;

(v) actuar.

Ţinând cont de cele mai sus precizate, dorim să ne exprimăm surprinderea cu privire la modul de prezentare a situaţiei care face obiectul articolului dumneavoastră, aceasta fiind realizată fără o verificare prealabilă a informaţiilor şi fără a fi solicitată şi opinia ASF cu privire la acest subiect.

Pentru o corectă informare a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să publicaţi în integralitate precizările pe care vi le-am transmis".

Citiţi aici "ASF nu i-a chemat la interviu pe aleşii pentru noul Consiliu BVB"

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Vrei sau nu ,Iti place sau nu ,BVB nu are Consiliu,pt ca verificarile le fac cind vreau eu si nu anterior AGA,Actionarii voteaza in necunostiinta de cauza,nu conteaza cine si ce voteaza ,Conteaza cine valideaza.

    ASF a ținut morțiș să fie publicată o poliloghie fără noimă. Atatea clarificări cerute la intervale de saptamani intre ele e dovada ca dorm in papuci. Concluzia e mai mult decat clara, nu realizeaza cât rău fac pieței cand lasa bvb fără consiliu functional. Ne i șira niște texte din lege și ne și ceartă ca nu le știm. Investitorii platesc taxe enorme acestor indivizi din măreață instituție sa asigure o piata ordonată nu sa ne tina lecții despre legi. Jenant!

    ASF scrie mult și fără rost. Ziarul bursa nu a făcut nicio apreciere. A constatat un fapt. Ca zisa autoritate are nevoie de 2 luni ca sa citească 9 cv URI și sa clarifice terminologic corect:)) calitatile aleșilor. Pai nu clarificau la interviu cine ce lucrează și ce știe sa facă? Aia cu funcțiile cheie e o prosteală . Pe funcționarii cheie ii numește și se subordonează CA care CA nu exista la momentul asta. ASF e depășit de situație , rupt de realitate și lipsit de rusine. Demisia!

    ...

    1. Nici nu mai vorbesc despre lipsa de caracter a atacurilor la persoana pe care le formulezi cu lasitate sub protectia anonimatului, dar, daca te mai prind vreodata ca-ti inchei comentariul cu timpenia jegoasa "Tara fara viitor", te reclam la politie si te dau in judecata pentru abuzarea site-ului.

    Atentie ASF:

    Protestez vehement !!!!  

    Rog ziarul Bursa sa trimita o scrisoare/petitie deschisa catre primul -ministru in care sa se ceara evaluarea competentelor profesionale ale angajatilor asa cum scrie in fisa fiecarui post.  

    Rog cititorii ziarului sa semneze aceasta scrisoare/petitie. 

    Consider incalificabil acest gest de umilire a tuturor cetatenilor investitori si care platesc comisioane la tranzactionare pentru ASF.  

    1. Subscriu! Lăsarea fără CA este cel mai mare risc sistemic produs pieței și mi se pare de neînțeles ușurintă cu care e tratată de profesioniștii din piața . Unde sunt marile asociații ale pieței ?? Ce poziție are Dl Tanase, Hanga și toți cei implicați ? Acționarii bvb tac , toată lumea tace și înghite o mare, mare mizerie.

      Pai, le e frica.

      De cine și de ce frate ! De niște neica-nimeni aduși de parlament. Odată trebuie puse lucrurile in ordine și cu asf cu toate neroziile inventate și prostiile pe care le fac de ani și ani . Să-ți fie frica de gradinescu sau Dascălu e de noaptea minții :)))

      Da. Neica-nimeni astia pot sa nu te aprobe in functie. In regulament una din conditii pentru aprobare este sa fi dovedit deschidere in relatia cu autoritatea.(!!!)

      Iar daca ai un conflict cu ei , automat te trezesti cu o sanctiune iar apoi supriza , o alta conditie tot acolo e sa nu fi fost sanctionat. Esti total la mana lor.  

      Asta e de necrezut și neacceptat. Nu suntem in tanganica. Si daca e asa n-ar fi momentul sa se spuna lucrurilor pe nume?! Cu subiect și predicat. Sa înceapă o selecție reală a comisarilor sa se faca o curățenie de la zero. Eu am incredere încă în Tănase. E un om echilibrat cu experienta si u vad ce teama sa aiba sa convoace o conferință un protest in parlament, orice e necesar dar nicicum sa tacă atâta timp pe o problema atât de importantă. Iar acționarii bvb sunt într-un ridicol absolut. Au votat, au negociat voturi au pus un consiliu și acum așteaptă ce? Interviurile, doaaamne mare e grădina:)))

      Deci, dacă nu sesiza Bursa asf considera ca subiectul de fapt nici nu e subiect. Și cât au pierdut timpul sa scrie atâta explicație mai bine rezolvau problema. Cât greu o fi sa verifici 9 dosare. Ca nu e bordul NASA , hai ca suntem ridicoli....toți cei 9 sunt la toate Întâlnirile cu asf nu vin din pădure de nu-i știe nimeni. Oricum , bravo Iacomi. I-ai pus pe jar :)))) și am aflat și noi care sunt funcțiile cheie va muream prosti :))))

    Zic si eu, nu cumva Gradinescu conduce piata de capital? Nu cumva el trebuia sa se asigure ca BVB va avea CA valid? Ca altfel, a stiut sa se puna bine cu noul CA, imediat ce a fost ales... Dar cum sa se ocupe el de ce trebuie cand e un biet functionar de bancuta, de parter de bloc din Focsani, ajuns vremelnic, ca om al lui Oprisan sa-l serveasca doar pe acesta, nu piata de capital. El era ocupat in timpul asta cu angajarea nelegala a drei Nadrag, trimisa pachet de Oprisan la Bucuresti, sa o faca doamna de capitala, na!

    1. Bietul functionaras de banca, are o palarie prea mare. Omul nu stie nimic, nu are notiuni elementare, nu intelege. Este zero barat. Praf. Nu intelege nimic. Niente. Rien. Nada. Dar sta cocotat acolo, pe banii nostri. Crede ca i se cuvine si spera ca bu se vede cat este de....depasit. L-ati auzitit vorbind? Frateeeee! Jena maxima.

    Noi toti am tacut cand era evident ca omul care abia si-a silabisit numele la audieri habar nu are de nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb