PRECIZĂRI ÎN CAZUL HARINVEST "BCR a acţionat în permanenţă respectând cadrul legal"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2014

Referitor la declaraţiile recente ale unor părţi aflate în legătură cu evenimentele înregistrate la brokerul Harinvest, care au făcut referire la BCR, banca face următoarele precizări:

"Este regretabil că un asemenea incident s-a produs, cu toate că prevenirea şi eliminarea incidentelor ocazionale de fraudă internă s-a dovedit dificilă chiar pe pieţe mai mature. Premisa funcţionării pieţelor de capital şi investiţii financiare este aceea că orice intermediar autorizat acţionează cu bună credinţă faţă de clienţii săi, respectând standarde stricte de conduită, operare, management al riscului şi control intern al tranzacţiilor. În cazul Harinvest, s-a dovedit că un furnizor profesionist de servicii de brokeraj a încălcat fraudulos aceste norme.

BCR a acţionat în permanenţă respectând cadrul legal şi a pus la dispoziţia autorităţilor de investigare sprijinul sau integral. Ca şi participant pe piaţa de capital, banca a acordat şi va acorda suport constant autorităţilor de reglementare în vederea consolidării unor practici şi politici dedicate prevenirii incidentelor de orice fel şi consolidării încrederii participanţilor la piaţa.

Totodată, merită subliniat faptul că produsele de investiţii disponibile pe piaţa din România precum şi mecanismele de tranzacţionare ale acestora nu pot fi asimilate cu factorii determinanţi ai unor practici frauduloase. În fapt, niciun participant la piaţă nu poate cunoaşte politica de investiţii a celorlalţi brokeri şi nici capacitatea acestora de informare a clienţilor proprii asupra riscurilor pe care orice tip de investiţie în instrumente financiare o presupune. Mai mult, fiecare intermediar din piaţa este responsabil faţă de clienţii săi pentru produsele şi serviciile pe care le oferă, inclusiv pentru caracterul potrivit al acestora raportat la profilul investiţional al clienţilor, precum şi pentru păstrarea în siguranţă a produselor aflate în portofoliul clienţilor săi".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Daca totul e legal inseamna ca sa decontezi cu bani furati e legal. Complicii, cei o mie de angajati asf, tac malc.

    Noroc ca se elibereaza puscariile si nu numai cei de la asigurari din asf le vor popula 

    Când ești îndestulat cu bani furați cum se cheamă că ești ?

    Complice, nu ? 

    Ai recunoscut că ești vinovat când l-ai dat afară pe Deak !

    ASF să te sancționeze cu refacerea portofoliilor în natură!  

    voi vreti banii de la bcr pentru ca i are si cel mai simplu.banii trebuie ceruti de la actionarii harinvest si punct .Pacat ca atitia oameni au de suferit dar nu putem sa inventam acum vinovati doar pentru a ne recupera investitia o sa fie mai greu dar cautati vinovatii la harininvest nu lucrez la bcr nu am treaba cu ei imi spun parerea si cred ca am dreptate si inca ceva juridic niciodata bcr nu va fi pusa sa plateasca !dar voi sperati ca sperati degeaba

    1. Ești prost......informat! Tu intrebi, tu crezi, tu răspunzi; Invoca vinovatia actionarilor si baza legală a propunerii lansate de tine in eter! Dacă nu lucrezi la BCR nu ești păgubit ce te mana in lupta? Nu te mai baga in seama ca-ți miroase gura!

    Ce cauta un popor ca dem austriac sa detina bancile si principala companie petroliera a tarii ? Cum s-a ajuns ca o companie mai mica si cu mai putini angajati decat Petrom sa detina Petrom ? Cum s-a ajuns ca principala banca a tarii sa fie cumparata pe nimic de austrieci si acestia sa se comporte la noi in tara ca si cum ar fi tara ?

    Ia sa vedem ce avem noi aicea ! 1 ) zice BCR ca " prevenirea şi eliminarea incidentelor ocazionale de fraudă internă s-a dovedit dificilă chiar pe pieţe mai mature " ! Bai mincinosilor puteti sa dati un exemplu din lumea asta unde s-a mai intamplat un astfel de incident cu conlucrarea tuturor actorilor de pe o piata reglementata ( ASF , DC , si doua SSIF -uri ) ? DA , voi BCR-ul ati mai provocat " incidente " DOAR in Romania pentru ca asa cum s-a dovedit relatia dintre BCC si ASF probabil la un moment dat se va dovedi si relatia dintre BCR si ASF ( mai ales ca aveti si voi un reprezentant pe la BVB ) .2 ) Mai spune BCR ca : " În cazul Harinvest, s-a dovedit că un furnizor profesionist de servicii de brokeraj a încălcat fraudulos aceste norme. " Dar BCR a actionat cu " buna credinta " fata de un " furnizor de servicii " ? Daca sunt adevarate operatiunile de cross sau zvonurile de modificare a pragului la produsele Erste astea tot dovezi de " buna credinta " sunt ? Dar faptul ca Harinvest avea pozitii deschise si intentiona sa le inchida insa nu i s-a mai raspuns la telefon ( practica intalnita des la BCR pentru ca sunt procese pe rol si cu alti parteneri ) sunt tot dovezi de buna credinta ale BCR ? Nu domnilor nu aveti argumente dar nu voi sunteti cei mai vinovati . Voi profitati de ASF o institutie care in loc sa-si faca menirea de " medic chirurg " al pietei de capital asa cum este abilitat prin lege si-a luat rolul de " medic legist " care DOAR constata decesul intermediarilor si al investitorilor. Daca ne uitam pe site-ul ASF gasim urmatorul ROL pe care-l are ASF -ul : " •asigurarea stabilității, competitivității și bunei functionări a piețelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste piețe și în investițiile în instrumente financiare, precum și asigurarea protecției operatorilor și investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive și frauduloase;" REPET : " ASIGURAREA PROTECTIEI OPERATORILOR SI INVESTITORILOR IMPOTRIVA PRACTICILOR NELOIALE , ABUZIVE SI FRAUDULOASE " Intrebarea simpla pentru ASF este : cand trece ASF-ul sa-si indeplineasca ROLUL DE PROTEJARE A INVESTITORILOR stabilit prin lege si nu rolul de protejare a infractorilor din piata ?

    De ar fi sa credem Legea ar trebui să ne simțim în siguranță pe piața de capital din Romania!

    Dar când istoria se repetă ce putem spune? 

    Păgubiții de la Mobinvest se judecă cu CNVM-ul de ani de zile! Banii și acțiunile le-au fost confiscați (e) și Justiția nu ține cu păgubiții ! 

    De șase ani se judecă ! 

    Imobiliare Muntenia se judecă cu BCR pentru manipulare de piață! 

    La Carpatica Invest de 3 ani se anchetează în penal! 

    CNVM constată incident de plată la Harinvest în 2008! Și sancționează mângâietor ! 

    CNVM constată practici frauduloase la Harinvest în 2011 și sancționează în 2012 ! Cu amenzi și avertisment !  

    Și a venit masacrul de la Harinvest ! 

    Fondul de garantare refăcut, Depozitarul mulțumit ! BRK și BCR îndestulați ! 

    Harinvest n-are incident de plată cu formatorii de piață Broker Cluj și BCR sau cu altcineva ! 

    Dar conturile clienților sunt golite ca prin minune în prezența ASF-ului ! 

    Fără știința ASF-ului ? 

    Greu de digerat ! 

    Cine a încălcat drepturile omului ? 

    Împotriva cui facem plângeri penale?

    Cine ne dă un sfat ?  

    1. Nu va pierdeti speranta ! Pana acum ASF-ul se juca cu notiunile de LEGE asa cum joaca copii fotbal pe maidan . Acum ASF-ul se prezinta astfel : " ASF este unica autoritate națională competentă pentru reprezentarea intereselor României în cadrul Organizației Internaționale a Comisiilor de Valori Mobiliare – IOSCO, Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe – ESMA,... " Ei bine vreau sa vad si eu ce va prezenta ASF-ul joi la intalnirea cu reprezentantii ESMA ? Furaciunile de pe piata de capital , infractriunile de pe piata asigurarilor ? Oricum daca ei nu vor avea curajul sa prezinte aceste lucruri cei pagubiti trebuie sa stie ca sunt cetateni europeni si nu trebuie sa stea la mana ASF-ului . Ei pot sa se planga atat la ESMA cat si sa promoveze procese in instanta pe baza Directivelor Europene .

      Poate nimeni nu a observat dar ASF-ul a comunicat ca a sesizat in doua randuri DIICOT-ul ! Pai cum au putut sa faca sesizarile daca nu terminase anchetele la BCR , la Depozitarul Central si ancheta interna pe care dl. Ursache promisese ca o va termina inainte de Anul Nou ? Asta inseamna ca au facut o sesizare partinitoare si ca atare au devenit complici la infractiuni .  

      O fi vorba de un pagubit la Sima? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb