Un investitor a cărui identitate nu poate fi deocamdată făcută publică doreşte ca, în parteneriat cu statul român, să preia de la Petrom rafinăria Arpechim de la Piteşti, a anunţat ieri prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu. Prefectul a precizat că a avut, la sfârşitul săptămânii trecute, o întâlnire cu "reprezentanţii acelui consorţiu care s-a oferit să preia în parteneriat public-privat cu statul român rafinăria Arpechim", iar aceştia şi-au manifestat disponibilitatea de a începe imediat producţia dacă tranzacţia se va realiza.
Gheorghe Davidescu a precizat: "Au spus că, din momentul semnării contractului de confidenţialitate şi de parteneriat, în 15 zile ei achită suma necesară. Dacă vor achita această sumă, ei au asigurată sursa de petrol şi dacă se va încheia la termen acest contract şi revizia se va desfăşura în bune condiţii, adică ins-talaţiile nu sunt într-o stare mai proas-tă, atunci există toate şansele ca în luna aprilie să avem ţiţei pe instalaţie". El a precizat că a participat la discuţii în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu şi îi va prezenta o informare premierului Emil Boc.
Prefectul a mai explicat: "Am făcut o afirmaţie care la un moment dat a deranjat, că există piedici la anumite niveluri, şi atunci eu trebuie să-l informez pe primul-ministru, pentru că eu sunt reprezentantul Guvernului în teritoriu şi pe cale de consecinţă sunt subordonatul primului-minis-tru". Domnia sa a adăugat, citat de Agerpres, că îi va solicita premierului să aibă o întrevedere cu reprezentanţii potenţialului investitor. Gheorghe Davidescu a evitat să dea orice fel de informaţii privind identitatea investitorului interesat de Arpechim, invocând motive de confidenţialitate. "Să nu credeţi că este o singură ofertă, aceasta este una dintre oferte. Pentru mine este cea mai serioasă ofertă până în acest moment, dar sunt şi alte oferte şi aceşti oameni care vor să vină să investească cer confidenţialitate", a spus prefectul.
Prefectul Gheorghe Davidescu anunţase, în urmă cu o săptămână, că statul român va prelua în scurt timp rafinăria Arpechim de lângă Piteşti, discuţiile purtate în acest sens cu OMV Petrom fiind în fază finală. "Statul român va prelua Arpechim, discuţiile sunt în fază finală cu OMV. (...) Cel mai târziu în aprilie, Arpechim va funcţiona sub tutela statului român", a declarat prefectul pe 9 ianuarie. El a mai susţinut atunci că negocierile privind posibila preluare a rafinăriei de către stat au fost întârziate nu de reprezentanţii OMV Petrom, ci de unii funcţionari din interiorul Ministerului Economiei.
O altă afirmaţie făcută de Gheorghe Davidescu a fost că, după preluarea de către stat, următorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim.
Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis, pe 24 martie 2011, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să acorde salariaţilor care vor fi disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, circa 10 milioane de euro. Potrivit unui comunicat al companiei petroliere, decizia de închidere este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile şi de a creşte eficienţa.
Ulterior, reprezentanţii Petrom au acceptat, în urma unor discuţii purtate cu parlamentari şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţele Argeş şi Vâlcea, să amâne cu şase luni închiderea rafinăriei, pentru a acorda timp Guvernului să găsească o soluţie de rezolvare a problemei, perioada de negocieri fiind ulterior prelungită. Rafinăria Arpechim mai are în prezent puţin peste 600 de salariaţi, 259 dintre aceştia fiind, începând de luni, în preaviz de 60 de zile înainte de disponibilizare.