PREGĂTIREA ANULUI ŞCOLAR, ÎN SARCINA AUTORITĂŢILOR LOCALE Achiziţionarea tabletelor şi măştilor de protecţie, decontată abia în decembrie

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii / 27 august 2020

Achiziţionarea tabletelor şi măştilor de protecţie, decontată abia în decembrie

Măsura anunţată timp de două săptămâni de Guvernul Orban, aprobată şi reaprobată în urma amendamentelor Consiliului Legislativ, privind decontarea cheltuielilor făcute de unităţile administrativ-teritoriale şi de unităţile de învăţământ pentru pregătirea noului an şcolar, este deocamdată doar una pe hârtie. Adică încă o măsură adoptată de Cabinetul Orban, dar pentru care întârzie implementarea fizică. Cele 175 de milioane euro, pentru sutele de mii de tablete, laptopuri, materiale de protecţie, de igienizare, de curăţenie şi unităţi sanitare de tip container, vor fi decontate abia după 15 decembrie. Cu alte cuvinte, până atunci, în actuala campanie electorală pentru alegerile locale, primarii sunt nevoiţi să cheltuie sume exorbitante - pe care mulţi nu le au în bugetul local - pentru pregătirea începerii noului an şcolar în condiţii de pandemie.

Conform ordonanţei de urgenţă prin care guvernul a stabilit alocarea celor 175 de milioane de euro, cererile de finanţare pentru accesarea fonduri externe pentru echipamente electronice şi materiale sanitare în şcoli, vor putea fi depuse în perioada octombrie 2020 - ianuarie 2021. Contractele de finanţare vor putea fi încheiate începând cu 1 decembrie, iar depunerea cererilor de rambursare şi decontarea cheltuielilor vor putea fi făcute doar între 15 decembrie-15 ianuarie. Decontarea se va face după principiul "primul venit, primul servit". Asta prevede calendarul transmis autorităţilor publice locale, unităţilor şcolare şi inspectoratelor, document semnat de vice­premierul Raluca Turcan şi de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

În document sunt descrise tipurile de cheltuieli pe care autorităţile publice locale şi unităţile de învăţământ le pot face (tablete conectate la internet, materiale de protecţie sanitară şi containere sanitare), urmând să fie decontate din fonduri externe. În textul actului respectiv se arată că aceste achiziţii se pot face "cu respectarea revederilor legale privind achiziţiile publice şi cu încadrarea în creditele de angajament şi bugetele aprobate conform legii, înainte de depunerea cererilor de finanţare pentru a obţine decontarea din fonduri externe nerambursabile. Aceste categorii de cheltuieli sunt eligibile începând cu data de 01.08.2020".

Documentul mai prevede şi regulile de respectat în această procedură. Astfel, "cheltuielile ocazionate de achiziţiile necesare pentru începerea anului şcolar se vor deconta din fonduri externe nerambursabile, în baza contractelor de finanţare legal încheiate cu beneficiarii eligibili, cu respectarea principiului primul venit-primul servit, cu respectarea pragului minim de calitate a proiectelor, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie".

Conform ordonanţei de urgenţă readoptată în şedinţa de guvern de luni, cele 175 de milioane de euro se împart astfel:

- 100 milioane de euro pentru echipamente IT (tablete), cu o valoare de decontare în limita a 200 de euro/tabletă.

- 50 milioane de euro pentru achiziţia de echipamente de protecţie medicală (măşti, dezinfectanţi)

- 25 milioane de euro pentru achiziţia de containere sanitare mobile, acolo unde nu există racord la reţeaua de apă şi canalizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb