PREJUDICIU DE 62 MILIOANE DE EURO Alina Bica, retinuta de DNA

Anticorupţie / 20 noiembrie 2014

Actualizare 23:00

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat de presă al DNA. Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Actualizare 22:08

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală faţă de şefa DIICOT, acuzată de abuz în serviciu, în perioada în care era membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, potrivit unui comunicat la Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, DNA a dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore pentru abuz în serviciu a lui Dragoş Bogdan şi Alexandru Lăcrămioara, la data faptelor membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Potrivit comunicatului transmis, la data de 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela şi inculpaţii Alexandru Lăcrămioara şi Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceştia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

---

Actualizare 22:04

Magistraţii din Consiliul Superior al Magistraturii ar fi dat aviz favorabil cererii DNA pentru arestarea Alinei Bica, procurorul şef al DIICOT, transmit sursele din presă.

Actualizare 21:25 Fostul vicepreşedinte al ANAF ar fi fost reţinut

Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, ar fi fost reţinut de procurorii DNA, el fiind implicat în dosarul Alinei Bica, pentru afaceri pe care le-ar fi avut cu fostul soţ al şefei DIICOT, transmit sursele din presă.

---

Actualizare 20:55 Bica ar fi aprobat despăgubirea cu 150 milioane de euro a lui Gheorghe Stelian

Alina Bica este acuzată de DNA că ar fi făcut parte dintr-o comisie din ANRP, care ar fi aprobat, în 2011, despăgubirea lui Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, cu 150 milioane de euro pentru un teren din Capitală care a fost supraevaluat.

Potrivit avocatului Iulian Urban, care citează surse din DNA, comisia respectivă ar fi aprobat plata către Stelian a 150 de milioane de euro, pentru acest teren care fusese supraevaluat.

---

Actualizare 20:40 O angajată a ANRP ar fi fost reţinută

Lăcrămioara Alexandru de la Autoritatea Naţională pentru Restiuirea Proprietăţilor (ANRP) ar fi fost reţinută în dosarul de corupţie în care se suspectează că este implicată şefa DIICOT Alina Bica, dosar în care se vorbeşte de un prejudiciu de peste 150.000.000 de euro.

---

Alina Bica, şefa DIICOT, ar fi fost luată, joi, cu mandat de aducere de pe stradă, pentru a fi audiată la sediul DNA, potrivit televizunilor de ştiri.

Cazul ar viza, potrivit unelor surse din presă, o retrocedare de 150 milioane de euro către Gheorghe Stelian, omul de casă al Elenei Udrea, făcută pe când Bica era membru în Comisia ANRP.

Alte surse transmit că audierea procurorului-şef al DIICOT are legătură cu fostul şef al ANAF, Dragoş Bogdan, şi unele afaceri pe care acesta le-ar fi avut cu fostul soţ al Alinei Bica.

Totodată, presa susţine şi că Bica ar fi implicată într-un dosar al fostului comisar şef Traian Berbeceanu.

Reprezentanţi ai DNA, contactaţi de Ziarul BURSA, au răspuns că nu pot confirma sau infirma niciuna din informaţii. "Dacă mai aşteptaţi, o să aveţi ce să daţi", au transmis aceştia.

Tot potrivit surselor din presă, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Consiliul Superior al Magistraturii mandat de arestare preventivă pentru şefa DIICOT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb