PREJUDICIU DE APROAPE 1,8 MILIOANE LEI Inspector fiscal, trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi evaziune

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 18 martie 2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Baia Mare l-au trimis în judecată pe inspectorul fiscal Robert-Daniel Kadlec, de la DGFP Maramureş, pentru abuz în serviciu, instigare şi complicitate la evaziune fiscală, într-un dosar privind rambursări ilegale de TVA şi diminuarea impozitului pe profit, cu un prejudiciu de aproape 1,8 milioane lei, recuperat integral.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată: Ovidiu-Cristian Tămăşan (consilier cu atribuţii de inspecţie fiscală la DGFP Maramureş), pentru abuz în serviciu şi complicitate la evaziune fiscală; Ghiţă-Viorel Paul (administrator al firmelor West Paul şi Europaul), învinuit de complicitate la evaziune fiscală; Olimpia Hereş (director economic al unei societăţi comerciale), pentru evaziune fiscală; Ioan Crăciun (asociat şi vicepreşedinte în consiliul de administraţie al unei companii), suspectat de evaziune fiscală şi complicitate la aceeaşi infracţiune.

Potrivit comunicatului DNA trimis astăzi redacţiei, în perioada 2007-2008, Kadlec şi Tămăşan i-ar fi ajutat pe Crăciun şi Hereş să obţină bani provenind atât din rambursări ilegale de TVA, cât şi din stabilirea unui impozit pe profit diminuat, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 1.791.579 lei.

Anchetatorii relatează: "Concret, inculpatul Kadlec Robert - Daniel i-a determinat pe inculpaţii Crăciun Ioan şi Hereş Olimpia să înregistreze în contabilitatea firmei acestora, de două ori, 100 de facturi fiscale provenind de la diverşi furnizori, precum şi 48 de facturi fictive. Dintre acestea din urmă, 7 facturi proveneau de la firmele administrate de inculpatul Paul Ghiţă - Viorel(obţinute prin intermediul inculpatului Tămăşan Ovidiu - Cristian), iar 41 de la o firmă a cărei evidenţă contabilă o ţinea inculpatul Kadlec Robert - Daniel".

Prin acest mecanism, acuză procurorii, inculpaţii ar fi urmărit:

- stabilirea cu rea-credinţă a taxelor sau contribuţiilor care a avut ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlul de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetul general consolidat, către firma inculpaţilor Crăciun Ioan şi Hereş Olimpia,

- evidenţierea în actele contabile ale aceleiaşi societăţi, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş.

Ovidiu Tămăşan, Robert Kadlec şi Ghiţă Paul au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni similare, pe 13 noiembrie 2009, conchide DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb