PREJUDICIU DE PESTE 604.000 LEI / DNA: Afacerist trimis în judecată pentru complicitate la fraude cu fonduri europene

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 3 martie 2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis astăzi în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ionel Gogoană, administratorul SC Eurofond SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (5 acte materiale).

În acelaşi dosar, cu un prejudiciu estimat la peste 604.000 lei, DNA a trimis în judecată şi firma lui Gogoană (sub aceeaşi învinuire), precum şi mai multe persoane, în stare de libertate (acuzate de fraude cu fonduri europene): Floricica-Monica Gogoi, Dorina Miţă, Costinel Zgîrţă, Marius-Cătălin Ţecu şi Ionela-Cătălina Ghinea.

Procurorii susţin că, în perioada mai - iunie 2012, Ionel Gogoană, în calitate de administrator al Eurofond şi consultant al proiectelor privind fondurile europene, ar fi luat legătura cu ceilalţi 5 inculpaţi care doreau să acceseze astfel de fonduri prin Măsura 112 (instalarea tinerilor fermieri).

"Discuţiile s-au axat pe întocmirea documentaţiei necesare cererii de finanţare inclusiv în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor minime de eligibilitate a proiectului printre care şi aceea ca inculpaţi să fie membri ai unei familii de fermier şi să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puţin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploataţii agricole.

Întrucât niciunul dintre inculpaţi nu îndeplinea condiţiile de mai sus, cu consecinţa respingerii în mod automat a cererii de finanţare, inculpatul Gogoană Ionel s-a oferit să le ajute pe acestea, angajându-se că se va ocupa personal de rezolvarea problemei în cauză prin identificarea unei persoane conducătoare a unei familii de fermier şi obţinerea informaţiilor şi declaraţiilor necesare", consideră DNA.

Concret, în intervalul iulie - august 2013, Gogoană ar fi încercat să identifice persoana care i-a asigurat suportul documentar (date personale) şi material (în privinţa ştampilei şi a semnăturii) pentru falsificarea declaraţiilor respective, şi, de asemenea, ar fi tehnoredactat respectivele declaraţii false. Totodată, la final, administratorul i-ar fi asigurat pe ceilalţi inculpaţi că nu se va descoperi caracterul fals al acelor înscrisuri.

Prejudiciul cauzat ca urmare a activităţii infracţionale a inculpatului Gogoană Ionel şi a "celorlalte persoane este de 604.452 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) s-a constituit parte civilă în procesul penal", mai arată anchetatorii.

În cauză, DNA a pus sechestru asigurător pe unele bunuri mobile şi imobile ale învinuiţilor.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii .

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb