Solicitarea SIF2 Moldova să preia 49,96% din SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, nu a primit, încă, undă verde de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, ceea ce, în opinia reprezentanţilor SIF2 poate crea premisele unui tratament discriminatoriu între entităţi similare.
SIF1 Banat Crişana a primit, anul trecut, permisiunea să cumpere 50,01% din acţiunile SAI Muntenia Invest, iar, anul acesta, şi-a crescut participaţia la 74,98%.
ASF a transmis, pe 11 martie, că solicitarea SIF Moldova "poate fi soluţionată ulterior eliminării prevederilor Articolului 14, aliniatul (1) din actul constitutiv, ceea ce este de competenţa AGEA", după cum a anunţat SIF2.
Potrivit articolului respectiv din actul constitutiv, "societatea, membrii Consiliului său de administraţie şi ai conducerii executive, inclusiv persoanele implicate, nu pot deţine acţiuni ale unei/unor alte societăţi de administrare de investiţii".
Reprezentanţii SIF Moldova precizează că îşi menţin punctele de vedere comunicate Autorităţii şi susţinute de opinii juridice independente, în sensul inexistenţei incompatibilităţii prevederii respective.
"În acest context, apreciem că există posibilitatea ca decizia ASF să creeze premisele unui tratament discriminatoriu între entităţi similare supravegheate de ASF, cu un potenţial impact negativ asupra performanţei SIF Moldova şi implicit asupra interesului propriilor acţionari", se arată în comunicatul SIF Moldova.
Solicitarea SIF Moldova să preia 49,96% din SAI Muntenia Invest se află în analiza ASF din luna august 2013.
Atunci, SIF Banat-Crişana a informat investitorii asupra intenţiei de cesiune către SIF Moldova a drepturilor şi obligaţiilor aferente achiziţiei pachetului de acţiuni reprezentând 49,96% din capitalul SAI Muntenia Invest.
• Două propuneri de dividend, la SIF Moldova
SIF2 Moldova a propus acţionarilor două variante de dividend - 0,066 lei/acţiune sau 0,078 lei/acţiune, pentru Adunarea Generală convocată în 14 aprilie. Prima variantă ar însemna distribuirea a 37% din profitul de 90,88 milioane lei, iar a doua, o rată de 44,54%.
Consiliul de Administraţie subliniază că propunerile fac parte din politica de dividend predictibilă, respectiv: "În absenţa unor circumstanţe extraordinare de piaţă, SIF Moldova va asigura acţionarilor un randament al dividendului de minim 5%, raportat la preţul de piaţă al acţiunii SIF2, în condiţiile în care preţul evoluează până la un nivel de 2 lei/acţiune. Peste acest nivel, randamentul dividendului va fi de cel puţin 3%. Referinţa de calcul este preţul mediu al acţiunii SIF2 pe ultimele 90 şedinţe de tranzacţionare din anul pentru care se calculează dividendul."
Acţionarii vor mai decide, în AGA, şi asupra stingerii litigiilor cu fostul administrator Matei Alexandru, dar şi asupra participării directorilor şi administratorilor la profitul din 2013, la nivelul de 4,96% din profitul net.
SIF Moldova a încheiat anul trecut cu un profit de 90,9 milioane lei (20,6 milioane euro), cu 34% sub câştigul din exerciţiul financiar anterior, de 137 milioane lei.
Veniturile companiei au scăzut foarte uşor anul trecut, cu 1,25%, la 272,01 milioane lei (61,7 milioane euro), iar încasările din titlurile vândute din portofoliu au coborât cu aproape 2%, la 203 milioane lei (46 milioane euro).
Cheltuielile au crescut cu 45%, la 170,6 milioane lei (38,7 milioane euro). Cheltuielile privind investiţiile financiare cedate au urcat de 2,4 ori, la 131,3 milioane lei (29,8 milioane euro), ca urmare a diferenţei negative dintre valoarea contabilă a titlurilor sau costul de achiziţie şi preţul lor de vânzare. (A.A.)
1. Avem variante
(mesaj trimis de Ics în data de 13.03.2014, 00:16)
Da, cred ca Moldova este discriminata. Dupa cate stiu cam toate SIF-urile au cam acelasi act constitutiv.
Referitor la dividende, ii felicit ca prezinta doua variante si pot sa-mi aleg. Mormal, aleg varianta cu 0.078 lei. Bravo lor. Ei au cam fost tot timpul deschisi catre actionari.
1.1. NESIMTIREA ADMINISTRATORILOR SIF NU ARE LIMITE (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2014, 05:41)
In aparenta se da impresia deconsultare democratica a actionarilor.
Dar sa fim atenti la un mic detaliu.
Pentru intreaga masa de actionri se propune alocarea a maxim 44.54% din profitul net
PENTRU ADMINISTRATORI SI DIRECTORI (maxim 10 persoane ) SE PROPUNE ALOCAREA A 4.96% DIN PROFITUL NET
Asta ptr a aduce cistigurile administratorilor la un nivel mai decent de peste 25.000 euro pe luna.
NESIMTIRE
S-a redus dividendul , trebuie sa se reduca si participatiile administratorilor.
Dupa atitia ani de lafaiala pe banii nostri un nivel de 0% cred ca este bine venit
1.2. CORECTA OBSERVATIE (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ionel în data de 13.03.2014, 07:26)
Mai mult, in semn de regret profund pentru deprecierea crunta a averii tuturor sif-urilor, fara exceptie, actualii administrator si angajati ar trebui sa deserveasca pentru salariul mediu pe economie timp de 5 ani macar. Oricum au acumulat destul furand, official si neoficial (comisioane pt vanzarea diverselor participatii catre cine si la ce valori "trebuia". Daca gresesc sa spuna administratorii daca valoarea de cate 6% din economia nationala transferata gratuit in portofoliul fiecarui sif(adica 30% in total pt cele 5sif, restul de 70%ramanand sa fie cica privatiza tprin intermediul FPS) DACA ASADAR PROCENTUL DE 6% SE MAI PASTREAZA sau este muuult diminuat prin administrarea profesionista, inteleapta si superremunerata, in folosul milioanelor de actionari caretrebuiau protejati.Gunoaielor!Aveti tupeu sa mai cereti aprobarea premierii cu 5% din profit. Sunteti CULMEA NESIMTIRII ! Cu mici exceptii intamplate in ultimii ani, doar ati vandut din averea primita gratuity. Mari eforturi trebuie sa vinzi mult subevaluatceea ce in contabilitate figura la preturi istorice, afectate de inflatie in sensul ca doar prin fenomenul iflationist valoarea lor de vanzare trebuia sa fie de zeci sau sute de ori mai mare in lei. Un ex: inCluj, INTERTAXI S.A., actuala CAVAL, avea la delistarede pe RASDAQ un capital social de 100000 ron. Dupa delistare a vandut un teren cu 5 milioane de euro!!! Dar micii actionari habar nu aveau, au mai primit ciu ciu.
Ar trebui ca toti administratorii si angajatii cu functii de decizie din sif-uri sa se "spovedeasca" si sa spuna tot ce si cum au furat cu buna stiinta. Poate ii vom ierta si ii vom pune sa munceasca mai departe, condamntia locul de munca, dar cu adevarat in folosul actionarilor, nu ca si pana acum. Iar actionarii sa fie propusi, sa se autopropuna, in consiliile de admin ale soc unde sif au dreptul de a fi prezente
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2014, 07:54)
Sa nu stie Ceocea actul constitutiv al SIF2? pai? De unde pretentii de administrare in plus si sentiment de discriminare dupa refuz?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2014, 08:09)
Unul dar unul dintre administratorii cu doctorate si licente NU a administrat ban la investitor capitalist. La un Fidelity. La un JPM. La un Allianz. Profesionisti cu mici si bere si manele. Asta avem
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2014, 09:14)
Te inseli! Dl vicepresedinte Doros a fost sef la GELSOR-ul lui Vintu pana la epuizare (a Gelsorului. desigur!)
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2014, 09:19)
ACUM il stie, dar probabil vrea sa (se) scoata cu mana ASF
2. Dividende
(mesaj trimis de Vasile în data de 13.03.2014, 08:39)
Din pacate, atat la SIF3 cat si la SIF2 s-au efectuat cheltuieli curente foarte mari. Vorbim de o crestere de cel putin 150%. Pe langa managementul defectuos si ineficient, propun si distribuirea de fonduri pentru premierea lor. Toti actionari minoritari ar trebui sa se coalizeze si sa propuna introducerea unui nou punct: Acordare dividend de 0.17/actiune si nepremierea personalului foarte dedicat actionarilor.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Maria în data de 13.03.2014, 09:08)
Lasind la o parte mesajele extrem de pertinente legate de cheltuielile in crestere si nesimtirea administratorilor de a-si propune prime uriase, ia sa ne gindim si la afacerea cu SAI MUNTENIA.
Aceasta societate care administreaza SIF4 a fost constituit si are drepr actionari fostii salariati si administratori ai FPP4 devenit SIF4.
Deci Ceocea vrea sa cumpere de la fostii colegi pachetul de 49$
1. La ce pret. si cum decurge o negociere cu fostii colegi de breasla. O mina spala pe alta si amindoua ramin cu ceva din banii nostri.
2. De ce atita graba si ofuscare sa preiei un pachet MINORITAR ?
3. Seamana cu investitia fabuloasa in "Gabriel Resources" care nici acuma nu scoate aur de la Rosia montana si s-a prabusit la Bursa din Canada.
La aceasta pierdere nu vor sa participe administratorii?
Mai multa masura stimati administratori de SIF, si invatati semificatia degetului mare de la mina , care este special facut ca sa nu poti infunda mina prea tare in buzunarele altora