PREMIERĂ, DUPĂ APROAPE 110 ANI: LOTERIA SARE PESTE DOUĂ EXTRAGERI 6/49 Sorin Constantinescu: "Grecii au renunţat la contractul cu Loteria"

ANCA IOVAN, EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 5 ianuarie 2015

Dan Ghiţă: "Întreruperea activităţii Loteriei atrage pierderi la încasări de 1 milion de euro, pe săptămână"

Adrian Manolache: "Suspendarea extragerilor 6/49 nu are legătură cu întreruperea contractului cu Intralot"

După ce au încasat, ani de zile, comisioane uriaşe de la statul român, grecii de la Intralot au renunţat la contractul privind administrarea şi gestionarea jocurilor loteristice încheiat cu Loteria Română (CNLR), după cum ne-a spus Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), care ne-a explicat: "La începutul lunii decembrie, grecii de la Intralot au transmis o scrisoare Loteriei Române, prin care anunţau că, din data de 31 decembrie, de la ora 23.59, nicio relaţie comercială dintre cele două părţi nu mai este valabilă. În condiţiile în care doar grecii s-au ocupat de sistem, Loteria nu deţine decât echipamentele, nu şi softul. Astfel, toată activitatea companiei a fost blocată - nu mai au pariuri, nu mai au cum să organizeze extragerile 6/49... Din 1906 nu s-a mai întâmplat să nu aibă loc două trageri consecutive la Loto".

Loteria Română a anunţat că prima extragere 6/49 din acest an va avea loc în data de 11 ianuarie, fără să fie organizate extrageri în zilele de 4 şi 8 ianuarie.

În data de 30 decembrie 2014, ministrul finanţelor publice Darius Vâlcov a anunţat că statul român nu va mai prelungi contractul cu firma grecească Intralot care asigura mentenanţa echipamentelor şi funcţionarea softului necesar activităţilor loteristice: "În urma discuţiilor avute, am decis de comun acord cu oficialii Loteriei Române, ca aceasta să efectueze demersurile necesare pentru încheierea de contracte cu o parte din subcontractorii Intralot, în vederea asigurării funcţionării sistemului Loto, în continuare, fără nicio modificare".

Dan Alexandru Ghiţă, fost director general al CNLR şi preşedintele Asociaţiei Rombet, ne-a explicat: "Ministerul Finanţelor, unicul acţionar al Companiei Naţionale Loteria Română, a decis să nu mai prelungească contractul cu Intralot din cauza condiţiilor foarte dure solicitate de reprezentanţii companiei greceşti. Acţionarul Loteriei Române (n.r. Ministerul Finanţelor Publice) ar fi trebuit să dea mandat prin AGA directorului general să pornească negocierile pentru un nou contractor înainte cu şase luni de la data expirării contractului, lucru care nu s-a întâmplat. Mizând pe faptul că nu a fost demarată procedura de selecţie a unui nou contractor, iar compania nu îşi va permite să funcţioneze independent, grecii de la Intralot au impus condiţii foarte dure.

Întreruperea activităţii Loteriei atrage pierderi de 1 milion de euro la încasări pe săptămână, în condiţiile în care premiul cel mare a fost dat de curând, iar interesul jucătorilor este redus (pentru că şi reportul este mic). În plus, Loteria va pierde clienţi, întrucât aceştia vor dori să joace şi se vor orienta către alte săli".

Ieri, Loteria Română a anunţat, într-un comunicat, că cele două extrageri 6/49 "nu au fost anulate", societatea putând să-şi stabilească propria politică de marketing şi vânzări.

Adrian Manolache, directorul general al Loteriei, susţine că nu există nicio legătură între neprelungirea contractului cu grecii şi neorganizarea extragerilor de ieri, 4 ianuarie şi de joi, 8 ianuarie 2015.

"Conducerea Loteriei împreună cu Ministerul Finanţelor Publice au luat această hotărâre (n.r. de suspendare a celor două extrageri)", a precizat domnia sa, pentru un post de televiziune, apreciind că, "întotdeauna, vânzările la început de an au fost extrem de mici" şi adăugând că, începând de mâine vor fi reluate vânzările de bilete, întrerupte în data de 30 decembrie.

"Este mai uşor să-ţi gestionezi cu forţe proprii sistemul, ceea ce vom face începând din 11 ianurie", a spus Manolache, subliniind că, pe termen lung, acest pas va aduce beneficii Loteriei.

În opinia domnului Ghiţă, compania va putea funcţiona independent, cu propriul sistem, dar va trebui să aloce fonduri pentru reparaţii, întrucât sistemul este foarte vechi, existând posibilitatea unor avarii.

Adrian Manolache susţine că Loteria a preluat sistemul de la greci în ultimele două săptămâni ale anului trecut.

Potrivit lui Sorin Constantinescu, în 2014, statul român a plătit grecilor pentru mentenanţă în jur de 10 milioane de euro, reprezentând comisionul de 7,5% din încasări.

"Firmele interesate până acum de încheierea unui contract cu Loteria Română s-au retras, după ce au auzit cum se lucrează la noi, cu şpăgi, corupţie şi comisioane", ne-a spus domnia sa.

Referitor la prelungirea, în mai multe rânduri, a vechiului contract cu grecii, Adrian Manolache a menţionat: "A fost nevoie de anumite demersuri interne pentru a opera acest sistem".

Loteria Română şi Intralot au încheiat un contract de colaborare pe zece ani în anul 2003 (fiind, astfel, prelungit contractul încheiat, iniţial, în 1993), acesta vizând jocurile loteristice şi serviciile suport. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin mai multe acte adiţionale.

Surse apropiate situaţiei susţin că reprezentanţii CNLR şi cei ai companiei greceşti Intralot ar fi modificat, anul trecut, "cu pixul", un act adiţional "de frica DNA": "Acest contract a expirat din luna decembrie 2013. Grecii primeau 7,5% din costul biletului şi ar fi fost normal ca din decembrie să fie încheiat un alt contract în condiţii mai avantajoase pentru statul român. Cei de la Intralot au spus Loteriei că, dacă vor fi desemnaţi tot ei să opereze acest sistem, atunci sunt de acord să primească doar 2,5%, în loc de 7,5% din costul biletului. Se pare, însă, că cineva are un interes acolo, pentru că, în loc să încheie un alt contract cu alte condiţii, au preferat să-l prelungească pe cel vechi lună de lună, cu acelaşi comision pentru greci. DNA a deschis o anchetă asupra faptelor de la Loterie. Astăzi (n.r. 8 octombrie), a fost o întâlnire la sediul Loteriei, în cadrul căreia reprezentanţii acesteia şi cei de la Intralot au modificat cu pixul actul adiţional, de frica DNA, şi au pus 2,5% în loc de 7,5%. Loteria continuă să facă fals şi uz de fals în acte".

Reprezentanţii MFP ne-au confirmat, la vremea respectivă, că la sediul Loteriei au avut loc negocieri cu Intralot "în baza unei agende deja stabilite" - la care oficialii din Finanţe nu ar fi participat -, subliniind că "nu a fost încheiat un nou act adiţional".

La finalul lunii iunie, Ioana Petrescu, fost ministru de finanţe, a dat mână liberă Loteriei să încheie un nou contract cu Intralot, pe o perioadă de zece ani.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) investighează, de mai multe luni, unele proceduri de achiziţie publică derulate de Loteria Română, ancheta fiind în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, după cum ne-au spus oficiali din DNA.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care rapoartele Curţii de Conturi pe ultimii zece ani reclamă mai multe contracte păguboase încheiate de Loteria Română cu un grup de firme greceşti, fiind sesizate organele de cercetare în legătură cu neregulile de la Loterie.

Se pare că firmele greceşti Lotrom-Intralot-Intracom ar fi păgubit statul român cu peste un miliard de euro, prin contractele considerate păguboase pe care le-a derulat cu CNLR, după cum susţin sursele noastre.

Sistemului loteristic în cauză vizează jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

CNLR a încheiat mai multe contracte considerate "păguboase" cu Grupul grecesc Lotrom-Intralot-Intracom, respectiv unul pe video-loterie, un contract pe jocurile tip 6/49, unul pe pariuri şi unul pe online. Acesta din urmă a fost semnat în 2005 şi expiră în 2015.

În urma acestei situaţii, este posibil ca fondurile de câştig să crească, deşi acestea nu au legătură cu vechii parteneri, susţine domnia sa, explicând că fondul pentru câştiguri reprezintă între 40% şi 60% din veniturile încasate, în prezent acesta ridicându-se la 46%.

"În funcţie de vânzări, putem creşte acel plafon", a mai spus şeful Loteriei Române, precizând că banii economisiţi ca urmare a încheierii relaţiilor comerciale cu Intralot vor intra în bugetul statului, o modernizare a instituţiei putând fi făcută oricând, în funcţie de decizia acţionarului majoritar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ca ati renuntat la spagi si comisioane.Si se vor mai gasi niste greci,arabi sau albanezi,care sa ia teapa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb