Premieră la Paris: Filmul IVAN - omul cu rădăcini în ape

F.D.
Cultură / 12 august

Premieră la Paris: Filmul IVAN - omul cu rădăcini în ape

Premiera internaţională a documentarului artistic "IVAN - omul cu rădăcini în ape", realizat de Ana Preda, o coproducţie Televiziunea Română şi Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, a fost celebrată pe 9 august, la Paris, în prezenţa unei audienţe numeroase. Proiecţia a avut loc la Casa României de la Ambasada României din Franţa, la Palatul Behague, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 şi Institutul Cultural Român, prin Institutul Cultural Român de la Paris, găzduit de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Ambasada României la Paris, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Ivan Patzaichin nu a fost doar o legendă a sportului românesc şi internaţional, ci şi purtătorul unor calităţi umane rare, o întruchipare a valorilor olimpismului - excelenţă, respect, prietenie. Ivan Patzaichin a fost un univers întreg, iar pentru noi este o onoare să aducem un omagiu acestui imens campion al României, prin prezentarea în premieră mondială, aici, la Casa României, în Palatul Behague, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a filmului "IVAN - Omul cu rădăcini în ape," o producţie a Televiziunii Române şi a Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, în regia Anei Preda. Mulţumim, Teodor Frolu, şi mulţumiri speciale Institutul Cultural Român, ICR Paris şi doamnei director Doina Marian", a precizat Ioana Bivolaru, E.S. Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Franceză

"Moştenirea lăsată de Ivan Patzaichin este generoasă şi complexă. Ivan este un model al marii performanţe şi al olimpismului, dar şi un model al dedicării şi devotamentului. Institutul Cultural Român a lansat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris filmul despre personalitatea excepţională a lui Ivan Patzaichin, ca exemplu de implicare în societate, de performer care, după încheierea carierei sportive, si-a dedicat energia şi renumele comunităţii din care a plecat, pentru a susţine în România modelul cultural al dezvoltării sustenabile prin valorificarea patroniului cultural local. Sunt recunoscător Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23 şi Televiziunii Române pentru oportunitatea prezentării documentarului IVAN - omul cu rădăcini în ape în programul Casei României, găzduit de Ambasada României la Paris, iar pe viitor în întreaga reţea ICR. Adresez mulţumiri doamnei ambasador Ioana Bivolaru şi tuturor partenerilor implicaţi", a afirmat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul a dovedit că patrimoniul construit de Ivan Patzaichin este viu şi vibrează puternic. Acesta se regăseşte nu numai în sport, dar îmbogăţeşte şi viaţa culturală şi socială a României, cu ecouri în toată lumea. O mică parte materială a patrimoniului lui Ivan poate fi cercetată la Muzeul Ivan Patzaichin - Centru de Inovare Comunitară din Mila 23, instituţie muzeală şi de dezvoltare locală construită în 2023-2024 pe terenul casei părinţilor lui Ivan, prin recuperarea şi recondiţionarea de elemente ale construcţiei originale.

Documentarul îi reconstituie biografia cu imagini inedite de arhivă, trecând prin cele cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice la care a participat, dar oferă mai ales o perspectivă privind devenirea sa, de la adolescentul plecat din Mila 23, micul sat din Deltă, până la multiplul campion ale cărui victorii au fost întotdeauna precedate de eşecuri. Filmul documentează şi întoarcerea sa la rădăcini, pornită dintr-un simţ al datoriei faţă oamenii şi locul care l-au format.

După difuzarea pe canalele televiziunii naţionale TVR, filmul a fost proiectat în premieră internaţională la Paris, în contextul manifestărilor ce însoţesc Jocurile Olimpice, în prezenţa doamnelor Georgiana Potzaichin, soţia lui Ivan Patzaichin, şi Ivona Potzaichin-Rusu, fiica marelui campion, a Excelenţei Sale doamna Ioana Bivolaru, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Franceză, a Doinei Marian, directoarea ICR Paris, a Anei Preda, regizoarea filmului, a lui Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a lui Teodor Frolu, vice-preşedinte al Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, a sportivilor din echipa României la Jocurile Olimpice, a jurnaliştilor şi altor invitaţi din Franţa şi România.

Filmul este realizat cu acordul şi sprijinul doamnelor Georgiana Potzaichin şi Ivona Potzaichin-Rusu, cu participarea actorului Vlad Ivanov. Producător Diana Dumitru, muzica Electric Brother, editori Tiberiu Teodorescu şi Dragoş Smărăndescu, colorizare Mihnea Biciuşcă, sound design George Craioveanu, motion design Gabriela Burcea. Au fost utilizate imagini din arhivele TVR, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, COSR, FC Dinamo, Dacin Sara, ANF/CNC, Agerpres, Voltaj (videoclipul piesei muzicale "Din toată inima"). De asemenea, au fost folosite imagini din filmele: IAR CA SENTIMENT UN CRISTAL, 1986, Ovidiu Bose Paştina; OAMENI ŞI LOCURI PRIN DELTĂ, 1971, Ion Bostan; OLIMPICI ROM NI LA ÎNĂLŢIME, 1969, Octav Ioniţă, Virgil Anastasescu, Petre Gheorghe, Radu Zamfirescu; CAMPIONII, 2000, Constantin Vaeni.

La producerea filmului şi a evenimentelor ce îl fac disponibil publicului larg au contribuit Institutul Cultural Român, ICR Paris, Ambasada României în Franţa, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Agenţia Naţională pentru Sport, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Francez din România şi Televiziunea Română.

Imaginea din afişul filmului reprezintă o fotogramă din filmul "Iar ca sentiment un cristal", de Ovidiu Bose Paştina, 1986.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb