Un nou tip de vinuri urmează să intre pe piaţa noastră. "Domeniul Bogdan" aduce, în premieră în România, vinurile biodinamice, care, după cum ne-a explicat domnul Darius Pripon, inginerul enolog al producătorului, sunt diferite faţă de cele organice.
Domnia sa ne-a precizat: "«Domeniul Bogdan» este prima şi singura cramă care produce astfel de vinuri în România, în lume existând doar 700 de producători de acest tip. Între vinurile ecologice şi cele biodinamice este o mare diferenţă. În primul rând trebuie spus că vinurile organice pot să fie vinificate convenţional, din struguri organici (obţinuţi fără tratamente cu cubstanţe chimice), sau vinuri 100% organice, adică acelea care sunt inclusiv vinificate în mod organic.
La producerea vinurilor biodinamice, pe lângă partea organică, privim tot ecosistemul - în ansamblul său -, iar aici este vorba de foarte multe aspecte. De exemplu, viţa de vie este este tăiată în funcţie de fazele lunii. Când luna este plină, nivelul apelor se ridică, inclusiv seva din plante. De aceea, nu este indicat ca viţa să fie tăiată în aceste zile, rănile fiind mult mai adânci. Toţi paşii în producerea acestui tip de vinuri sunt făcuţi după calendarul biodinamic. Nu utilizăm substanţe chimice, ci doar substanţe realizate din diverse plante, iar pentru atragerea energiei utilizăm diverse mijloace, cum ar fi coarnele de bovine, ce reprezintă un mijloc de captare a energiei. Compostul se pune în coarnele bovinii şi se îngroapă în pământ peste iarnă, atrăgnd energia cosmică, prin forma lor specifică. Despre toate aceste aspecte, sunt studii făcute în Franţa, unde funcţionează astfel de crame".
Darius Pripon ne-a spus că şi aceste vinuri sunt fie produse prin metode convenţionale (din struguri biodinamici), fie obţinute prin metode 100% biodinamice, cramele fiind specifice, realizate din beton.
Pentru o certificare de vinuri biodinamice, care se obţine în 6-7 ani, este necesar să existe mai întâi o certificare de vin organic, ne-a explicat domnia sa, menţionând că "Domeniul Bogdan" a obţinut această primă certificare.
Compania are plantaţia de vie, care se întinde pe 135 de hectare, în zona Peştera, de lângă Medgidia. Crama va fi construită începând din luna iunie, până acum societatea vinificând la alte crame din zonă. Vinurile biodinamice vor fi prezente pe piaţă din luna aprilie 2018, după cum ne-a spus enologul. Potrivit domniei sale, toată investiţia va atinge, în următorii 2-3 ani, circa 12-13 milioane de euro.
Compania mai deţine un parc eolian şi toată energia regenerabilă produsă în acest parc este folosită pentru producţia strugurilor biodinamici
Domnul Pripon a conchis: "Vinul evoluează, trăieşte. El are două feţe: una exterioară - mirosul, aroma, corpul, care curge, după care, când se exprimă la maxim, are o energie proprie, un spirit care comunică cu sensibilitatea din om. De aceea îl găsim în religie, în pictură, în poezie... Trebuie să ne gândim că 4000 de ore de soare pe an se regăsesc în vin".
1. Bio-Eco-Natur
(mesaj trimis de Lt.Dan în data de 18.04.2016, 15:21)
Super. Cu grija mare la coarnele alea, sa fie de la bovine crescute cu iarba eco si Bach pe fundal, ca altfel se duce naibii toata enerjia inapoi in studiile din Franta. Abia astept berea ecoboost, din hamei hranit cu flato-compost (se ingroapa borcanul in care ne-am exprimat zgomotos).
Initiativa de a produce ceva, in tara asta lipsita de vointa, e excelenta. Pacat de explicatiile de pe margine, ele ucid corola de minuni a lumii biodinamice.
2. fără titlu
(mesaj trimis de biodinamizat în data de 18.04.2016, 22:00)
M-a spart cu coarnele alea ingropate in cauciul de la ouletu drept iar acuma curge vinu biologic ce-l baui acu 2 ani.