Reporter: Care este situaţia companiei dumneavoastră după primele şase luni ale acestui an?
Aurel Ştefan: Situaţia companiei Ostrovit este pe un trend ascendent şi în primele şase luni ale acestui an avem o creştere de +12,69%.
Reporter: Putem vorbi de un an bun?
Aurel Ştefan: Sigur că putem vorbi despre un an bun, avem creşteri semnificative pe anumite game de produse reprezentative pentru noi, exemplu: +40% creştere la gama de vin Pelin şi +18,82% la gama Naiada, +73,33% la gama Noe etc. Am crescut şi portofoliul de clienţi, am listat vinul Pelin în reţeaua de hipermarketuri Auchan
Reporter: Care a fost cel mai greu moment în 2024?
Aurel Ştefan: Nu au existat momente cu adevărat grele în derularea activităţilor curente, evident că întâmpinăm o serie de situaţii dificile, dar... aşa e în business. Cu adevărat un moment greu, total neaşteptat, am întâmpinat la momentul declanşării pandemiei de coronavirus. Altfel, situaţiile pe care le întâmpinăm în activitatea recurentă de la Domeniile Ostrov încercăm să le gestionăm profesionist, cu gândul la continuarea activităţii şi menţinerea companiei în zona de profit.
Reporter: Puteţi face o comparaţie între ultimii patru ani?
Aurel Ştefan: Din punct de vedere al producţiei de vin, în urmă cu patru ani produceam aproximativ şase milioane de litri de vin, iar la producţia anului 2023 am depăşit zece milioane de litri. Cum vindem în proporţie de peste 80% din producţie în fiecare an, e clar că şi vânzările au o creştere foarte bună.
Reporter: Cât de mult vă afectează canicula din această vară?
Aurel Ştefan: Canicula ne afectează foarte mult activitatea, scade foarte mult vânzarea (se reduce foarte mult consumul de orice băuturi alcoolice, inclusiv de vin). Ne afectează şi viţa de vie, care trebuie mai mult irigată, ceea ce implicit aduce costuri suplimentare.
Reporter: Se vorbeşte de tot felul de crize care au efecte pe termen mediu şi lung... cum vedeţi situaţia din punctul de vedere al sectorului dumneavoastră? Mai există probleme legate de forţa de muncă?
Aurel Ştefan: Există în continuare probleme cu forţa de muncă şi folosim lucrători din zona asiatică.
Reporter: Ce aşteptaţi de la autorităţi şi încă nu s-a realizat?
Aurel Ştefan: Este strict legată de întrebarea de înainte: facilităţi fiscale mai bune pentru angajaţi, să putem să îi ţinem în ţară, aşa poate avem şi noi de unde să angajăm.
Reporter: Ce perspective aveţi pentru finalul lui 2024?
Aurel Ştefan: Producţia de struguri +10% vs anul 2023, iar la vânzare creştem în special pe gamele premium şi exclusiv Horeca: Legio, Ritual, Black Angus, Naiada... şi vin Pelin.
Reporter: Aveţi în plan investiţii/dezvoltare pentru a doua parte a anului?
Aurel Ştefan: Investiţiile vor fi în special în partea de cramă. O linie de îmbuteliere nouă, pentru vinurile liniştite, cu o capacitate de îmbuteliere de 4.500 sticle/oră. Spaţii de depozitare a vinurilor, a materialelor şi a materiilor prime şi avem în vedere şi achiziţia unei linii de îmbuteliere pentru vinuri spumate.
Reporter: Mulţumim!