"Evadare în Dealul Mare" - o experienţă inedită

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 29 iunie 2021

"Evadare în Dealul Mare" - o experienţă inedită

Cramele din Dealu Mare şi-au deschis porţile în week-endul care tocmai s-a încheiat în faţa iubitorilor de vin dornici să cunoască mai multe despre licoarea lui Bacchus, dar şi să o savureze.

Asociaţia Dealu Mare a organizat cea de-a doua ediţie a evenimentului "Evadare în Dealul Mare" pentru promovarea turismului viticol, încurajată de succesul înregistrat anul trecut la lansarea primei ediţii a evenimentului, deşi desfăşurat în condiţii de pandemie mult mai stricte.

Iubitorii de vin au avut la dispoziţie două zile să descopere comorile ascunse în pivniţele cramelor şi secretele podgoriilor. 12 carame s-au alăturat evenimentului, fiind împărţite în patru trasee a câte trei crame, în fiecare din cele două zile ale evenimentului "Evadare în Dealu Mare 2021" (26 - 27 iunie). Fiecare turist a avut posibilitatea să îşi aleagă câte un singur traseu în fiecare dintre cele două zile în care cramele au fost deschise, contra unui bilet în valoare de 260 lei cu transport inclus sau 200 lei cu transport propriu.

Cramele şi traseele din cadrul evenimentului "Evadarea în Dealu Mare" au fost împărţite astfel:

- Traseu 1: Gramofon Wine, Dagon Clan, Domeniul Aristiţei (New entry)

- Traseu 2: SERVE, Viile Metamorfosis, DAVINO (Classic)

- Traseu 3: Budureasca, APOGEUM, Licorna Winehouse (Classic with a modern twist)

- Traseu 4: The Iconic Estate, Aurelia Vişinescu Wines, Lacerta Winery (Treasures of the East)

La doar o oră de Capitală, în mijlocul uneia dintre cele mai mari concentrări urbane din ţară, "constelaţia" cramelor din Dealul Mare s-a lăsat dezbrăcată de secrete, iar reprezentaţii fiecărei crame au împărtăşit cu iubitorii de vin întregul traseu - de la cules şi până când licoarea ajunge în pahar.

Fiecare cramă are farmecul şi frumuseţea ei, toate sunt primitoare şi deschise să îţi arate cât mai mult din ceea ce fac.

Pe traseul 4, Adina Vulcan, director de marketing la Aurelia Vişinescu ne-a întâmpinat zâmbitoare şi ne-a vorbit cu răbdare despre ce înseamnă brandul Aurelia Vişinescu.

Echipa de oenology de la Lacerta, Mihai Baniţă şi Mihaela Oprea, au fost la fel de primitori şi ne-au încurajat să căutăm vinul din pahar şi gustul potrivit ficărui moment, nu medaliile obţinute.

Mihai Baniţă a subliniat că vinul este o experienţă personală, care trebuie trăită, nu explicată.

La ultima cramă vizitată, The Iconic Estate, oenologul Lorena Deaconu ne-a invitat să degustăm vin direct din cisterna, făcând experienţa cu atât mai interesantă.

La fiecare cramă am testat peste 5 sortimente de vin, însoţite desigur de preparate alese, multe şi îndestulătoare potrivite fiecărui vin degustat, dar şi poveşti interesante numai bune de spus mai departe.

Explicaţiile din partea experţilor te face mai atent la calităţile şi proprietăţile pe care licoarea lui Bacchus le are. Astfel, mirosul şi culoarea vinului au parte de mai multă atenţie decât de obicei, iar gustul este apreciat diferit când eşti la o degustare, punându-se accent pe notele şi aromele subtile care se reunesc şi dau personalitate vinului.

Incursiunea de o zi a fost ocazia perfectă pentru a descoperii o zonă cu bogate tradiţii istorice, arhitecturale şi gastronomice.

Potrivit Asociaţiei Dealu Mare, nicăieri mai bine decât în Dealu Mare nu se regăseşte o varietate atât de mare de crame - mici, mijlocii şi mari. Împreună, dar şi fiecare cu filosofia şi caracterul propriu - oferă iubitorilor de vin produse pentru orice gust şi buzunar, disponibile în retail, ca şi în restaurantele cele mai pretenţioase.

La concursurile naţionale şi internaţionale de profil, deşi Dealu Mare nu este cea mai mare regiune viticolă din ţară, vinurile de aici obţin mai mult de o treime din totalul medaliilor româneşti, iar acest lucru se întâmplă de mulţi ani.

Domeniile Săhăteni Aurelia Vişinescu

"Evadare în Dealul Mare" - o experienţă inedită

Crama Aurelia Vişinescu se întinde pe o suprafaţă de 82 de hectare.

Povestea cramei a început în anul 2003, când eonologul Aurelia Vişinescu a fondat compania Domeniile Săhăteni împreună cu asociatul şi vărul său prin alianţă, Steve Cacenco. Îndrăgostită de natură, în ultimii ani de studiu în cadrul Universităţii de Horticultură, Aurelia Vişinescu a ales să studieze enologia, fascinată de povestea din spatele băuturii lui Bacchus. Urmându-şi pasiunea pentru vin, rezultatele muncii sale nu s-au lăsat asteptate - visul de a avea propria cramă şi propriile plantaţii de viţă de vie.

Printre soiurile cultivate aici se regăsesc Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Fetească Albă, Chardonnay, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Tămâioasă Românească.

Domeniul de la Săhăteni are o cramă ultramodernă de procesare, îmbuteliere şi maturare a vinurilor în barriques şi la sticlă. Crama are facilităţi pentru o producţie de circa 1.000 tone struguri pe sezon, cu 2 linii separate de producţie, cu fermentare controlată complet automatizată atât pentru vinurile albe, cât şi pentru cele roşii.

Pivniţa subterană dotată cu barrique-uri din stejar românesc, frantuzesc sau rusesc, asigură condiţii optime pentru învechirea anumitor loturi de vin.

Stilul de vinificaţie îmbină tehnici din Lumea Veche cu cele din Lumea Nouă, iar vinurile preferăm să le producem în loturi mici, pornind de la 2500 sticle până la 20.000 de sticle în anii favorabili anumitor soiuri.

Anual, crama Aurelia Vişineascu produse aproximativ 450000 de sticle.

The Iconic Estate

"Evadare în Dealul Mare" - o experienţă inedită

The Iconic Estate deţine 255 de hectare de teren cultivat cu viţă de vie în Dealu Mare, dar şi în Murfatlar, două dintre regiunile cu cel mai mare potenţial viticol din România. Soiuri autohtone şi internaţionale compun vinuri excepţionale, premiate la cele mai prestigioase concursuri. Aproximativ 50% din producţia anuală de vinuri este exportată în peste 40 de ţări, The Iconic Estate devenind astfel cel mai important exportator de vinuri îmbuteliate din România. În 2018, Alexandrion Group România, cea mai mare companie de băuturi spirtoase din ţară, a achiziţionat cramele Halewood, celebrele vinuri purtând astăzi emblema The Iconic Estate şi a investit 1 milion de euro în modernizarea cramei.

Printre soiurile The Iconic Estate se regăsesc Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Shiraz, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardo­nnay, Viognier, Pinot Gris, Fetească Regală, Feteas­că Albă, Tămâioasă Românească.

Anual, crama produce apro­ximativ 5.000.000 de sticle.

Crama Lacerta

"Evadare în Dealul Mare" - o experienţă inedită

Desfăşurată pe o suprafaţă de 82 de hectare, crama a luat naştere în 2011 când şopârlele au împrumutat numele lor latin vinurilor multi-premiate din aceste locuri - Lacerta.

Povestea cramei este prezentată simplu: "La sudul Munţilor Carpaţi, de-a lungul paralelei 45, celebra paralelă a vinului pe care se află şi Piemont sau Bordeaux, există un loc unde primavara e destul de uscată, iar toamna însorită şi lungă. E un loc unde pământul fertil şi curat e recunoscut după şopârlele mici care aleargă peste tot. Dacă te opreşti la Dealu Mare să admiri colinele înţesate de viţă de vie şi să te bucuri de aerul tare, poţi da oricând peste dovada vie că pământurile acestea sunt ideale pentru struguri: şopârlele".

Viile sunt în mijlocul zonei viticole Dealu Mare, binecunoscută pentru calitatea strugurilor şi a producţiei viticole, pe dealurile care înconjoară Munţii Carpaţi, beneficiind de diferite tipuri de sol argilo-lutoase, cu substrat calcaros.

Soiurile care cresc aici sunt Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Shiraz, Pinot Noir, Blaufraenkisch, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Rheinriesling, Pinot Gris, Muscat Ottonel.

Anual, crama Lacerta produce aproximativ 300.000 de sticle.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. fratilor cu ce draku fermentati zeama de struguri?

    ca vinurile voastre nu mai sunt digerabile 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb