Valoarea schimburilor comerciale ale UE prin intermediul acordurilor de liber schimb cu partenerii mondiali a depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de euro în 2022, potrivit celui de-al treilea raport anual al Comisiei Europene privind punerea în aplicare şi asigurarea respectării politicii comerciale a UE.
Raportul, publicat ieri, evidenţiază faptul că schimburile comerciale cu principalii 20 de parteneri semnatari ai acordurilor comerciale au crescut în medie cu aproape 30% în 2022. Comisia, în colaborare cu statele membre şi cu întreprinderile din UE, a eliminat, de asemenea, peste 30 de bariere în calea comerţului în 19 ţări.
Eforturile de eliminare a acestor bariere în cursul ultimilor cinci ani au contribuit la deblocarea a şapte miliarde de euro din exporturile UE numai în 2022, notează Agerpres. Acordurile au contribuit, de asemenea, la asigurarea unei mai bune protecţii a mediului şi a drepturilor lucrătorilor.
UE dispune de cea mai mare reţea de acorduri comerciale din lume, cu un număr de 74 de ţări, reprezentând 44% din totalul schimburilor comerciale ale UE. În 2022, schimburile comerciale dintre UE şi partenerii săi semnatari ai acordurilor comerciale (cu excepţia produselor energetice) au depăşit schimburile UE cu toţi ceilalţi parteneri. Aceste acorduri au contribuit la susţinerea comerţului şi a investiţiilor într-un mediu de afaceri mondial dificil, caracterizat de provocări geopolitice din ce în ce mai mari, precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Acordurile comerciale au continuat să genereze creştere economică şi lanţuri de aprovizionare mai reziliente prin: deschiderea de noi oportunităţi de export pentru producătorii şi fermierii din UE. De exemplu, în temeiul acordurilor comerciale respective, exporturile UE de produse farmaceutice către Vietnam au crescut cu 152%, de autoturisme şi piese de schimb către Coreea de Sud - cu 217%, exporturile UE de carne către Canada - cu 136%, iar exporturile UE de servicii către Canada - cu 54%. Comerţul UE sprijină 670.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din UE care exportă în ţări terţe.
De asemenea, a crescut rezilienţa exporturilor la şocurile externe: în 2022, exporturile UE de mărfuri care fac obiectul unor sancţiuni către parteneri preferenţiali au crescut cu 174 miliarde de euro, compensând de departe cele 27 miliarde de euro pierdute în exporturile către Rusia. În plus, s-a asigurat accesul la factori de producţie importanţi şi reducerea dependenţei excesive de o singură ţară: în primii cinci ani de aplicare a acordului UE-Canada (CETA), importurile UE de materii prime critice din Canada au crescut cu 56%, în comparaţie cu un avans de numai 25% din aceste produse din alte surse, contribuind la strategia UE de diversificare a surselor de aprovizionare prin includerea altor furnizori decât Rusia. Materiile prime critice sunt esenţiale pentru transformarea verde şi digitală a economiei UE.
În 2022, Comisia a obţinut eliminarea a 31 de bariere în calea comerţului în 19 ţări partenere, contribuind la stimularea exporturilor UE în sectoare importante, precum sectorul agroalimentar, cel farmaceutic şi cel al sănătăţii şi frumuseţii.
Printre exemple se numără modificarea de către SUA a barierelor la import, existente de multă vreme, pentru produsele din carne de oaie şi capră, precum şi eliminarea de către Costa Rica a taxei decenale de 10% pe berea importată din UE.
Potrivit raportului, a continuat activitatea de soluţionare a litigiilor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. UE a lansat patru noi litigii, inclusiv un prim litigiu cu Regatul Unit, cu privire la o schemă discriminatorie de subvenţii pentru energia verde. Acest litigiu a fost soluţionat de comun acord după numai patru luni. De asemenea, UE a prevalat în litigiul său cu Turcia cu privire la practicile discriminatorii în domeniul farmaceutic şi monitorizează în prezent măsurile luate de Turcia în vederea asigurării conformităţii.
De asemenea, UE a înregistrat progrese în ceea ce priveşte aspectele legate de muncă şi de mediu în cadrul acordurilor care includ un capitol dedicat comerţului şi dezvoltării durabile. Ca parte a acestei activităţi, Japonia şi Coreea de Sud au ratificat convenţiile principale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii prevăzute în respectivele lor acorduri comerciale cu UE. O colaborare mai strânsă cu Peru şi Columbia a determinat aceste ţări să lanseze noi revizuiri ale codului muncii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 00:30)
2.999 mii euro ! ...
2. eroarea
(mesaj trimis de gica în data de 16.11.2023, 12:06)
In fapt :UE se federalizeaza , isi adauga noi membri ca si NATOul European dealtfel, isi creste comertul acum atacind si comertul militar cu multe dintre natiunile Africane (vedeti recentele vizite ale lui Iohannis ).UE ofera natiunilor europene non UE singura alternativa valabila pe masura ce Rusia isi pierde credibilitatea in lume .UE devine o mare putere militara .Cele doua razboaie din Ucraina si din Gaza ofera UE posibilitatea participarii la refacerea acestor teritorii distruse aproape in totalitate .ghiciti si voi cine va reconstrui totul si cine are capacitatea tegnologica sa faca asta ? Fara imensa eroare facuta , constient sau poate nu, de Putin , toate acestea nu se puteau intimpla .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 14:51)
"Premieră:
Valoarea acordurilor comerciale ale UE a trecut de 2.000 de miliarde de euro în 2022",
o nimica toata pe langa :
2022 cheltuielile de înarmare ale țărilor europene au crescut cu 13%,
ajungând la 345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă
se scurge, an de an, în conturile firmelor americane de profil.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 14:54)
iti este dor de tancurile sovietice ?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 16:50)
Plange dupa ele rusul!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 18:40)
Tarile NATO de 10 ori mai bogati decat Rusi+China,
Tarile NATO de 8 ori mai puternici militar decat Rusia+China,
asa ca marea frica de tancurile rusesti in tarile NATO,
e o poveste penibila de propaganda ptr. doritori
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 19:08)
Noi fiind la granița cu Ucraina, stat independent atacat de Rusnacia.
Propaganda sovietică de limbă tiraspoleză nu trece de IQ 2.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 19:41)
Ucraina NU ESTE MEMBRA NATO,Romania DA,
IQ -2
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 20:19)
Dacă mergea harneala cu Uccraina, provocarea NATO era următorul pas. Descurajarea criminalilor e soluția începând de la IQ 0,1. Tu nu ajungi acolo.
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 20:23)
Tarile NATO de 10 ori mai bogati decat Rusi+China,
Tarile NATO de 8 ori mai puternici militar decat Rusia+China,
asa ca marea frica de tancurile rusesti in tarile NATO,
e o poveste penibila de propaganda
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 20:32)
Rusia ta a pierdut 2157 tancuri în Ucraina.
E normal să râdem de propagandiștii sovietici cu nuca mică.
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2023, 21:32)
Ai uitat de Japonia marea prietena a Germaniei si de Coreea de sud sau Australia .