PREMIERĂ/PÂNĂ LA RESTITUIREA SUMELOR DATORATE CLIENŢILOR DUPĂ CE BANCA A PIERDUT UN PROCES PE CLAUZE ABUZIVE  Piperea: "ANPC dispune suspendarea activităţii de creditare a Raiffeisen Bank"

E.O
Bănci-Asigurări / 3 - 4 septembrie 2021

 Piperea: "ANPC dispune suspendarea activităţii de creditare a Raiffeisen Bank"

Actualizare :Reprezentanţii Raiffeisen Bank: "Încă din 2014 banca nu mai foloseşte modalitatea de restructurare a creditelor menţionată în respectivul act administrativ"

Reprezentanţii Raiffeisen Bank ne-au transmis că, încă din 2014, nu mai foloseşte modalitatea de restructurare a creditelor menţionată în respectivul act administrative: "Ordinul ANPC a fost implementat încă din 2014, respectiv banca nu mai foloseşte modalitatea de restructurare a creditelor menţionată în respectivul act administrativ, ca urmare, nu va exista un impact asupra activităţii băncii. În plus, banca a început să analizeze în mod proactiv impactul asupra clienţilor, atât pozitiv, cât şi negativ, astfel încât pentru clienţii care ar fi putut fi impactaţi negativ să calculăm şi restituim sumele. Calculul este unul relativ complex, iar banca s-a preocupat să găsească soluţii de automatizare a procesului, între timp procesarea desfăşurându-se manual. Bineînţeles, ANPC a fost informată privind desfăşurarea acestui proces. În context, considerăm că noul Ordin al Preşedintelui ANPC nu este o măsură necesară, pentru că vizează o practică ce, în present, nu mai există şi, totodată, se referă la măsuri pe care banca le implementează deja. De asemenea, banca a acţionat prudenţial şi a provizionat aceste sume în exerciţiul financiar anterior. În acelaşi timp, vom analiza în detaliu conţinutul procesului verbal şi, respective, al ordinului şi vom contesta în instanţă acele prevederi care exced, în opinia noastră, cadrul legal aplicabil".

---

ANPC a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 lei şi a dispus "restituirea contravalorii comisionului de administrare camuflat sub forma unei componente a marjei de dobândă, în termen de maximum 15 zile", debitorilor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) dispune suspendarea activităţii de creditare a Raiffeisen Bank, după ce banca a pierdut un proces colectiv pe clauze abuzive, în februarie 2020, conform avocatului Gheorghe Piperea.

ANPC, care a şi amendat banca, ne-a transmis: "Dat fiind că, în urma monitorizării procesului de remediere a efectelor negative din punct de vedere financiar, pentru consumatori, generate şi constatate, în 2014, de practica comercială incorectă a băncii, aceasta - în timpul scurs de la termenul pronunţării sentinţei definitive a instanţei, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an şi 7 luni - nu a dat curs obligaţiei stabilite, consumatorii fiind prejudiciati, pe de o parte, prin faptul ca sumele reţinute incorect, din comisioane, nu au fost încă restituite şi, pe de altă parte, nu s-au efectuat şi aplicat recalculările dobânzilor pentru creditele restructurate, ANPC a aplicat o amendă contravenţională de 100.000 lei, la care se adăugă propunerea aplicării:

-sancţiunii complementare de suspendare a activităţii băncii cu privire la practica comercială incorectă ce constă în decizia unilaterală a băncii ca la momentul restructurării creditelor, să mărească marjele din componenţa dobânzii, prin introducerea în acestea a comisionului de administrare la care aceasta a renunţat expres prin actele adiţionale semnate cu clienţii şi de restituire a sumelor incasate incorect către consumatori până la încetarea practicii comerciale incorecte (măsură aplicată în premieră, în România);

-sancţiunii complementare de restituire a contravalorii comisionului de administrare camuflat sub forma unei componente a marjei de dobândă, în termen de maximum 15 zile".

Gheorghe Piperea, avocatul clienţilor în procesele cu băncile, ne-a explicat: "Ceea ce a făcut ANPC astăzi este o premieră, care ne arată că se poate ca autorităţile să-şi facă treaba şi că avem şi reglementări în acest sens. ANPC dispune oprirea creditării la Raiffeisen până când restituie sumele luate în plus de la consummatori. Se putea şi mai rău - se putea să oprească cu totul activitatea băncii".

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a luat atitutdine faţă de modul în care Raiffeisen Bank a înţeles să aplice o sentinţă definitivă a instanţei, conform căreia aproximativ 14.000 de clienţi ai băncii, beneficiari de credite, au fost afectaţi financiar de o practică incorectă a acesteia, mai arată instituţia, precizând: "Mai exact, prin Ordinul 280/09.07.2014, al preşedintelui ANPC - menţinut de instanţă prin sentinţă definitive - a fost dispusă încetarea practicii comerciale incorecte ce constă în decizia unilaterală de a mări, la momentul restructurării creditelor, marjele din componenţa dobânzii, prin introducerea în marjele de dobândă a comisionului de administrare la care banca a renunţat expres prin actele adiţionale semnate cu clienţii".

Această practică a fost constatată definitiv de instanţele de judecată ca fiind o practică contrară diligenţelor profesionale, conform ANPC, care subliniază că "operatorul economic a profitat de dificultăţile financiare ale consumatorilor, care nu aveau posibilitatea de plată a ratelor creditului, cu ocazia restructurării, după o perioadă scurtă în care ratele au avut o valoare redusă, a mărit nejustitificat dobânzile percepute, determinând consumatorii să încheie actele adiţionale şi prin crearea aparenţei unui beneficiu constând în renunţarea Raiffeisen Bank la încasarea comisionullui de administrare, în realitate costul creditului nefiind diminuat din moment ce reducerea determinate de renunţarea la comisionul de administrare a fost depăşită de majorarea produsă de modificarea dobânzii".

Legat de subiect, recent, reprezentanţii Raiffeisen Bank ne-au transmis: "Decizia instantei este din anul 2020 si nu stabileste sume de plată de către bancă. În baza deciziei, banca a trecut la implementarea ordinului ANPC în conformitate cu care comisionul de administrare nu putea fi inclus în marja de dobândă la restructurarea creditelor. Astfel, dupa refacerea calculelor potrivit principiului că marja de dobândă şi comisionul sunt elemente distincte, banca va restitui clienţilor eventualele sume colectate în plus, iar in situaţia clienţilor la care din acest calcul ar rezulta sume de platit în plus de către clienţi, banca va renunţa la aceste sume pentru a nu-i afecta pe clienţi. Toate aceste aspecte au fost comunicate de către bancă ANPC la sfârşitul anului 2020. Impactul acestor măsuri nu poate fi determinat cu exactitate în acest moment".

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. Practică cămătărească.

    Bravo Raiffeisen ai arătat ca faci parte din "ielita" băncilor.

    Bravo BNR pentru "atenta"-t supraveghere a sectorului bancar. 

    1. E cea mai mizerabila banca din Romania.

    Hai in Piata Victoriei, bai sef de banca mizerabil. Ca vroiai justitie si stat de drept dar tu nu respecti deciziile instantei, banca ticaloasa.

    1. Corect !!!!!

    Daca rezulta sume in plus .... trebuie sa restituie sume incasate

    Raiffaisen=Hellfaise n 

    ...

    astia cu credite ninja din 2007 au primit amenta pentru "rontaiele"?

    Pe bune ce e bataia asta de joc din partea autoritatilor nu din partea bancii in contextul de mai sus mentionat. 

    De banca stiam ca isi bate joc si de anpc stiam dar iar dovedes prin actiuni. 

    Semnat comenturi "cretine" 

    1. Bre, da un cleanup si un format la memorie, apoi mai fa o incercare. Nu de alta, dar dai rateuri grave, mai ales dpdv gramatical, dar si logic.

      Cum ar veni, da un restart, poate pornesti din a doua :) 

      Omul de aia semneaza "comenturi cretine", ca sa nu i se reproseze cretinismul. Totusi, faptul ca este constient de propriul cretinism, il salveaza un pic.

      multu”

      iar pt cel de mai sus: Chiar au dar credite ninja in 2005-2007 la greu. 

      Cad despre “hamenda” / sanctiune nu se poate numii decat un fel de comision mascat. 

      Aia e bataie de joc din partea autoritatilor in cardasie cu ei. 

      Ochiul (cinstit) inchis lasa furtul sa treaca. 

      Iar hotul oprit este socotit sa dea zeciuiala. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Mai taci cu "gramatica" , profesore , care esti !!!! Tu esti mai bun la .... scrială ? Dă cineva lucrare de control .....la gramatică ? Aici e vorba de butonare , nu mai gasiti voi motive puerile , deștepților care sunteți !

      " Gramatical" , auzi ! Pfoaaa.......! 

      Cum este corect?

      Eu este bogat. 

      sau 

      Tu esti sarac. 

      Ma simt mai bine cand eu este bogat. 

      mltumesc de observatie. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Mereu "eu este bogat" devine ridicol comparativ cu "el sunt bogat" - depinde la ce te raportezi când te apuci sa te lauzi anonim (dăăăă, prietene, nu știu nimeni cine ești), pe forumuri diverse.

      Deci bogăția e relativă (mereu sunt alții dublu, triplu, de zece ori mai bogați decât tine), dar cunoștințele gramaticale și decența rămân asset-uri incontestabile, oricine ai fi. 

      cunostintele gramaticale au suferit istoric schimbari in timp ce modul in care se construieste averea pe pamant a ramas la fel de mii de ani.

      Recircularea capitalului investit si creearea capitalului prin forme de levier. 

      Ca vorbim de "aseturi" incontestabile. 

      Sa intrebam un profesor de romana daca gramatica predata ii este activ sau pasiv pe trendul vietii. 

      Statisticile arata ca "profesorii" au printre cele mai mici salarii in comparatie cu tipul pierdut in dobandirea si predarea cunostintelor despre "aseturile" respective. 

      Mai ieri se scria cu i din i iar azi se pune emoticon in mijlocul propozitiei; ps asta nu este o scuza pt mine ca nu vorbeste gramatical si nici un pretex altuia sa constate greseala gramaticala cand nu despre gramatica era vorba in subiect. 

      Tu este bogat. (nuna mai bine)  

      Sau 

      Eu sunt sarac. 

      E bine ca imi observ greselile gramaticale dar ce sa mai spunem de "bursa" unde saptamnal tranteste cate un articol cu greseli gramaticale? 

      Avem asteptari de la cititori si comentatori (ca mine "cretine"). 

      Eu nu ma afirmam (cu bogatia saraca in raport cu altii) si afirmam doar ce este mai bine: 

      Eu este bogat sau te esti sarac? 

      semnat comenturi "cretine"

      Greselile din BURSA reprezinta neglijente necorectate, intr-un regim de munca intens (un procentaj de 5% de erori este teoretic acceptabil); greselile tale reprezinta trasatura de caracter, dispret fata de comunicare si receptor, dar, totodata, iti marcheaza rigoarea constructiei intelectuale - este cauza textelor tale stufoase si repetitive, limitate la o ingusta conceptie Kondratievista. Ca exemplu de ingustime de gindire oferi afirmatia gresita (istoric, este infirmata)"modul in care se construieste averea pe pamant a ramas la fel de mii de ani". Se pare ca habar n-ai...

      A sosit calaul.

      E bine ca si tu te cobori la nivelul meu. 

      Desteptul nu-i destept destul pana nu e si fudul. 

      semnat comenturi "Cretine" 

      Asta-i schimbul de idei de care esti in stare.

      Interesant ca ai putut sa scrii impecabil. 

    si acum restituie aia banii esalonati la o valoare nominala mult mai mica cu tot cu penalizarile aferente; plus ca nu se ia in calcul si costul de oportunitate pierdut de piata /economie /zona prin permiterea circularii banilor (furati de banca) in economia reala.

    Avem mult ciorditori strainai pe meleagurile noastre. 

    PS: SPACS-urile apar mereu la fiecare final e spargere bula financiara sa curete piata de toxicitati inainte de caderea piete in cap. 

    ISTORIC activitatea SPACS-urilor in piete atinge maxime chiar inainte de cadere in cap! (termeni reali) 

    semnat comenturi "Cretine" 

    1. Sincer, și tu pari un "ciorditor strainai" - după cum scrii românește (not) și după cum te lauzi mai sus că "eu este bogat". Pari exact genul de om pe care îl descrii. Deci hei, nu te simți "de-al nostru": nu ești și nici nu vei fi vreodată.

      prost rau scrie gramatical acest cretinism

      altceva ai de spus? 

      semnat comenturi "cretine" 

      1. Recitește la infinit ultima mea frază. Recitește până o înțelegi și ți-o însușești.

      2. Get a life și fă și tu ceva interesant sâmbătă după-amiază, nu te mai lăuda neasumat pe forumuri.

      Sănătate! 

      Nu s-a laudat nimeni!

      Era vorba de expresie / exprimare gramaticala! 

      Atat. 

      Semnat comenturi "cretine" 

      Chiar ca vorbesti fara sir! Scarbesti.

    ...zbor deasupra unui cuib de cuci :)

    1. Bossulica, n-o mai arde asa, cool, cu glumite semisavante, ca i-ai spalat pe hotii astia de la raivarzan pe aici de i-ai albit. Las-o moarta in papusoi...

    ASF BNR IOHANNIS CITU.....RAIFFESEN... strgi si strigi degeaba,ei fac tot ce stiu.Ce oameni, ce institutii....o mână spală pe alta.Saracul cu ale lui ,ceilalți cu ...banii. Cine se aseamănă se adună .Banul la ban trage si .....ceilalti la muncă,dacă n-au învățat "CARTE"-(la școala de hoti).

    1. Nu trebuie sa inveti “carte” (educatia populars de tras cu carca in etc domenii) sa faci bani.

      Trebuie sa inveti banii tai sa faca bani sau sa te lupesti rapid de un “robinet” / sursa de curgere bani si sa multiplici ceea ce curge si prin buzunarele / conturile tale. 

      Nu trebuie bani sa faci bani!!! 

      Asa cum.... 

      Trebuie bani sa faci bani!!! 

      Ambele afirmatii sunt corecte; depinde doar dein ce cadran economic sunt plantate semintele / invataturile / perpetuarea comportamentelor . 

      semnat comenturi “cretine” 

      Bine.

    Beneficiaza si cei care au facut credt in 2019

    1. forma de credit iti este activ sau pasiv la ordin final?

      semnat comenturi “cretine” 

    Milton Friedman spunea urmatoarele:

    Sunt patru modalitati de a Cheltuii Banii (currency in cazul de fata; adica credit).  

    1. Poti sa chetui proprii "bani" (credit) pe tine (pentru tine). 

    2. Poti sa cheltui proprii "bani" (credit; currency) pe altii (bunuri consum ; pasive). 

    3. Poti sa cheltui "banii" (creditul) altora pe tine (pentru tine). 

    4. Poti sa cheltuii "banii" (creditul) altora pe altii (pe nevoile altora). 

    Creditarea prezenta (banii in circulatie) se plateste prin productivitatea viitoare (umana, tehnologica, etc). 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Asta apropo de ce? Ca stii tu ce a zis Friedman?

      de cei ce plang ca au datorii rele!

      semnat comenturi "Cretine" 

    Palma data BNR-ului de ANPC si pe merit

    BNR-ul s-a transformat in ultimii 15 anu in ascunderea mizeriei bancare si trebuie sa reaizeze ca trebuie sa respecte legislatia in vigoare. Directia supraveghere ce a pazit in toti acesti ani, oare nu trebuia sa intrebe pe Raiffeisen oare ce faceti cu consumatorii!!!!! 

    La fel cum CCR a dat pe credite CHF ce inseamna previziune ....... a intrebat BNR bancile dupa ce CCR in iunie a spus clar ca ce este pe 52,6% reprezinta impreviziune .....cate contracte de credite in CHF au fst echilibrate. 

    Pai daca BNR care are rol de stabilitate financiara in Romania si dupa cate stiu drepturile financiare ale cetatenilor au fost clar afectate de cresterea curslui valutar, iar actionariatul nbancior care au acordat credite este strain, intrebarea e pe cine protejati domnilor?

    De ce de fecare data protejati bancile care dupa cum vedeti incalca legea, nu va e rusine? 

    1. se protejeaza interesul capitalurilor (nominale) straine ce au dul la formarea / intrarea bancii / bancilor respective in piata; anticipand corect reintoarcerea capitalurilor (nominale) de prin alte meleaguri, de catre romanii ce au munci si s-au intors cu "banii / capitalul" respectiv. Depozitand capitalul in conturi si generand alte forme interne de capital nominal in circulatie sau depozite (credit = bani = lei in circulatie = ipoteci in crestere= credite consum = investitii interne in crestere).

      Din aceasta rocata / circulatie / ciclu de migratie a capitalurilor in pietele internationale, investitorii isi vor recupera profiturile si is vor apara si piardereile; dub toate formele legale sau la marginea legii. 

      Romanii "prosti" educati financiar nu au stiut ca FRANCUL este moneda de refugiu a bogatilor din Europa in vreme de criza. 

      Gand se arunca "euro" se fuge in Lira sau Franc fapt ce intereste moneda prin cerere si ii salta cotatia nominala in alta piata in care a fost creditata. 

      Cel ce are de achitat credit trebuie sa se apere cu alte forme de active tinute in portofoliu pentru a balansa "scumpirea"; cu aur sau alte cosuri valutare. 

      Pe teritoriul Romaniei a mai fost jucat acest joc cu deplasarea capitalurilor nominale intre tari; si de fiecare data a dus la speculatie si pierderi (defaulturi) atunci cand valutele se intareau sa prabuseau reciproc (din cauza ciclurilor de migratii / scoatere bani din banci sau sterilizare bani din circulatie). 

      PS: francul a mai sarit in cotatie nominala si cand leguitorul (pe ro) a dat castig de cauza in dosarele respective, decolateralizand astfel o cota parte de datorie ce tragea francul in jos (pe ro). 

      Asa cu si bula in eruo din 2005-2007 din ro a plesnit iar decolateralizarea ei (o parte din ea) a dus simultan de inflatie lei si intarire nominala euro. 

      Momentan rapoartul de devalorizare comuna a valutelor se mentine - inca - in parametrii echilibrati si acceptate de banci si gov; dar acest echilibru anunta istoric o acumulare de tensiune in umbra ce are sa plesneasca iar in viitor; pana cand o sa curete iar guvernele nonedele / nominalele circulate devalorizate din piata si vor adopta alte "valori" de tranzactionare. 

      Din acest joc castiga cine ramane cu active reale si pierde cina sta cu nominalele acumulate in conturi; caci se pot da decrete (asa cum au mai fost date) de taire poritati sau restrictii la cantitati de reschimbare cu cele noi. 

      semnat comenturi "cretine" 

      - se protejeaza interesul capitalurilor (nominale) straine ce au dul la formarea / intrarea bancii / bancilor respective in piata; - pe dracu - toti vin ca musca la rahat din cauza profitabilitatiii si a impozitului scazut fata de dincolo, precum si a impozitului mic pe dividende .....

      - Romanii "prosti" educati financiar nu au stiut ca FRANCUL este moneda de refugiu a bogatilor din Europa in vreme de criza - asta e cea mai mare scuza pe care au inventat-o cei de la BNR - bai ma lasi, adica polonezii 550.000 credite in CHF, in Ungaria 100.000 , 55.000 credite in Croatia, in Romania au fost in jur de 60.000 , asadar ai nostri erau prosti dar astia nu - hai sa fim seriosi - a fost cea mai ieftina finantare pentru banci si de aia au sarit cu franci elevetieni si yeni japonezi - in schimb BNR trebuia sa se autosesizeze si sa vina cu contramasuri la o asfel de finantare - cu ce folos ca aduci finantare prin banci ieftina dupa care creezi o bula care trebuie achitata de cetateanul roman ---- si de aici scaderea puterii de cumparare, sclavagie, etc... 

      in ce priveste acoperirea acestei finantari de care vorbesti aici sti foarte bine smeneria bancilor de a cumpara la licitatii cu lei la un anumt curs la momentul respectiv..... in prima faza banca realiza niste depozite colaterale, etc..., iar ulterior din ratele primelor credite cand dobanda se incasa cam 75% din rata au acordat zeci de credite in CHF - aici trebuia sa intervina BNR in a sista aceasta finantare sub forma de specula....., dar bineinteles cum le sti tu pe toate ca esti din sistem si trebuie sa-l aperi cu tarie realitatea e cu totul alta. A fost o perioada extrem de nefericita pentru un sistem bancar care invata a face banca pe spinarea si suportul clientilor.  

      Aprecierile fata de alte persoane pastreaza-le pt tine, asta spune mult despre educatia ta vizavi de argumentele pro sau contra pe un anumit subiect, iar aceste comentarii sunt rezultatul unei societati democratice, in lipsa acestora si dorinta nespusa de a ne apleca in fata unui sistem deosebit, pe alocuri mai grav decat comunismul, nu sunt binevenite pentru nimeni si chiar nici pt tine... 

      Si pentru ca respect dreptul de ati expune parerile in mod liber eu am capacitatea de a aprecia ca o parte din ceea ce ai scris este perfect adevarat, dar e bine cand argumentezi un subiect sa prezinti intregul si nu doar ce iti place sau probail iti este greu sa fi obiectiv.

      apropo stimabile - semnat comenturi "Cretine" - esti platit bine de sistem de incerci sa speli pe aici creiere sau doar aperi sistemul ca iti merge bine? 

      Treceți pe la toate băncile care au dat credite în CHF și dovediți ca au înșelat clienții cu buna știința. Lipitorile trebuie sa dea banii înapoi și sa nu mai vorbească de educație financiara atâta timp cât au furat.

      nu apar bancile :D

      Nu am acoperit tot subiectul - pai nici nu ai cum sa acoperi tot subiectul intr-un coment sau postare. 

      Datele financiare exista!! 

      Ele se pot face publice! 

      Se potate dovedi ponderea creditelor "ninja" date in periada 2005-2007 ce a angrenat iesirea activelor din curba randamentelor reale tragand simultan excesiv de multe stocuri / formari de capital fizic imobiliar la cotatii mult prea umflate (costuri totale), saturand piata pe BUCURESTI ZONA CENTRALA SI INEL CENTRAL pe cel putin 6 ani. 

      Cand "bula" a plesnit, bancile au primit garantiile din partea Gov si au plecat in piete ca: Cluj, Iasi, Timisoara, Arad, Ploiesti, Botosani sa multiplice capitalul nominal injectat in conturi (leii devalorizati in crestere pe seama creditelor in alte valute pocnite). 

      Bulele financiare sunt in valuri si balanseaza ca bondere pe diferite regiuni atat periferice cat si centrale. 

      Canc o zona centrala plesneste fuga capitalurilor iese l a suprafata dupa linistirea efectului; capital ce incepe sa fie reinvestiti iar in zone ce au randamente reale superioare in timp ce zonele care au pocnit si nu vand inca activele (sau nu fac restructurari de credite) au o hemoragie ce se observa vizibil in stocurile IMOBILIARE REALE EXISTENTE IN PIATA RESPECTIVE (zecii de mii de stocuri in depreciere reala fizica, libere, nelocuite, unde nu sunt platite impozite, cu restante, etc - semnal clar de staganre in depresie a pietei respective). 

      In timp ce aia care au facut exit pe varf pleaca cu capitalul frumos si il multiplica dinou la o alta dobanda nominala in descrestere pe trend. 

      Sa afirm - sustin ca banca din articol a oferit credite ninja la greu, nu inseamna ca tin cu sistemul bancar. 

      Este ceea ce este; asta e jocul! - pana la o alta revolutie ideologica -monetara -economica - civila - militar - etc. 

      Vezi Afganistan ce are depresie de peste 8 ani! 

      Bancile au inchis portile de frica scoaterii capitalului (nominal) din piata in timp ce productivitatea si investitiile s-au prabusit pe ciclu scurt. 

      Asa a fost si in Romania 82-90 (caderea gdpului pe trend), schimbarea regimului 90, panica - frica - haos, scoaterea capitalului nominal din banci si tinerea lui la saltea, urmat de speculatia randamentelor rapide din piata la etc banci / fonduri (cu permisiunea supraveghetorului financiar - bnr si a gov), prabusirea din 99-2001... etc. 

      Asta e ciclul vietii; vor venii alti mai tineri si mai naivi si vor zice ca aia vechi nu stiu nimic, vor demonstra ei cu se fac lucruri noi, vor specula, vor avea aversiuni la risc mai mare, vor invata, vor cadea iar banci din cauza naivitatii celor ce tocmai intra in randul "societatii". 

      Semnat comenturi "Cretine" 

    Hai ca e bine, de cand a aparut salt'n pepa, bancile fac profituri istorice, iar amaratii tot prin tribunale, asociatii, si alte case de binefacere.

    Oare chiar mai cred unii in mos craciun? 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb