Actualizare 13:50 Suspectul pentru atacul terorist din Franţa a recunoscut comiterea asasinatului
Yassin Salhi, bărbatul suspectat că a comis vineri un atentat jihadist în Franţa şi că şi-a decapitat şeful, a recunoscut acest asasinat, a informat duminică o sursă apropiată dosarului, citată de AFP.
Bărbatul, arestat vineri la locul comiterii atentatului, o uzină de gaz industrial din apropiere de Lyon (estul ţării), a început să vorbească cu anchetatorii sâmbătă seara, după ce în primă fază a refuzat să discute cu aceştia.
"El a oferit de asemenea elemente cu privire la circumstanţele" asasinatului, a adăugat sursa citată, fără a preciza însă ce elemente.
---
Actualizare 10:37 Spania şi Italia au ridicat nivelul alertei teroriste în urma atentatelor de vineri
Spania şi Italia au ridicat nivelul alertei teroriste, iar Cehia a sporit măsurile de securitate, în urma atentatelor comise vineri în Franţa, Tunisia şi Kuwait, soldate cu zeci de morţi, relatează presa internaţională.
În Franţa, un bărbat a fost decapitat la o uzină chimică din apropiere de Lyon, un bărbat înarmat a deschis focul asupra turiştilor din staţiunea tunisiană Sousse, provocând moartea a 38 de persoane, iar o bombă a explodat într-o moschee din Kuwait, omorând 27 de persoane şi rănind peste 200.
"Ţinând cont de apropierea ţării noastre de zonele unde au avut loc unele dintre aceste atacuri, s-a propus să ridicăm nivelul alertei antiteroriste" de la trei (mediu) la patru (ridicat), pe o scară cu cinci trepte, a declarat ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, într-o conferinţă de presă, relatează site-ul TheLocal.es.
"Am adoptat această decizie", a adăugat ministrul, după o reuniune de urgenţă a principalilor oficiali antiterorism şi din serviciile de informaţii, la care au participat şi liderii opoziţiei.
El a precizat că decizia a fost motivată şi de faptul că la 29 iunie se împlineşte un an de când gruparea extremistă Stat Islamic a proclamat un califat în teritoriile ocupate în Siria şi Irak.
Italia a ridicat de asemenea nivelul alertei teroriste, vineri noaptea, potrivit site-ului TheLocal.it. "Nici o ţară nu este fără riscuri, am ridicat nivelul alertei pentru a mobiliza acele unităţi responsabile cu protejarea locurilor sensibile", a declarat ministrul italian de Interne, Angelino Alfano.
El a respins afirmaţiile potrivit cărora jihadiştii ar putea veni în Italia la bordul ambarcaţiunilor cu imigranţi care traversează Marea Mediterană dinspre Libia. "Vom câştiga provocarea teroristă doar dacă nu ne lăsăm condiţionaţi de frică", a subliniat ministrul, adăugnd că nu există "nicio dovadă privind o creştere a infracţionalităţii în urma creşterii imigraţiei".
Autorităţile italiene au arestat vineri un pakistanez acuzat că a organizat atacul cu bombă din 2009 de la o piaţă din Peshawar, soldat cu peste 130 de morţi. Anchetatorii italieni consideră că acesta face parte dintr-o reţea jihadistă din Italia, care plănuieşte să comită atacuri teroriste la Roma şi la Vatican.
La rândul său, Cehia a sporit securitatea la ambasade, aeroporturi şi la filialele locale ale companiei americane Air Products, vizată de atacul din Franţa, a anunţat ministrul ceh de Interne, citat de Radio Praga în pagina electronică.
---
Premierul francez, Manuel Valls, a avertizat sâmbătă că Franţa se va confrunta cu mai multe atacuri, după ce un presupus islamist a comis vineri un atentat la o uzină chimică din Franţa şi şi-a decapitat şeful, relatează AFP în pagina electronică.
Yassin Salhi, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat vineri dimineaţă la uzina Air Products, deţinută de o companie americană, după ce a provocat o explozie intrând cu maşina într-o zonă în care se aflau lichide inflamabile, potrivit procurorilor. Şeful său, patronul unei firme de livrări, a fost găsit decapitat, alături de steaguri cu inscripţii în limba arabă.
Un coleg l-a descris pe Salhi la postul de radio RTL ca un "lup în blană de oaie", adăugând că acesta i-a vorbit despre gruparea Stat Islamic, nu ca să-l recruteze, ci doar ca să îi ceară părerea.
Poliţia antiteroristă a percheziţionat apartamentul suspectului din Isere şi le-a reţinut pe sora şi soţia sa. Un alt bărbat a fost arestat şi ulterior eliberat fără a fi pus sub acuzare.
Agnes Thibault-Lecuivre, purtătorul de cuvânt al Parchetului din Paris, a afirmat că până în prezent poliţia nu a identificat motivele atacului sau o implicare străină, adăugând că Salhi refuză să vorbească cu anchetatorii.
Conform legislaţiei antiteroriste franceze, suspecţii pot fi reţinuţi maximum patru zile înainte de a fi eliberaţi sau puşi sub acuzare. Yassin Salhi a mai fost anchetat în trecut pentru presupuse legături cu militanţii islamişti, dar nu avea cazier.
Atentatul a avut loc în aceeaşi zi în care gruparea jihadistă Stat Islamic a comis alte două atacuri, unul soldat cu 38 de morţi în staţiunea tunisiană Sousse şi altul soldat cu 27 de morţi la o moschee din Kuwait.
Valls a afirmat că atacul de vineri va crea tensiuni în Franţa - ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din Europa occidentală - care "vor fi exploatate".
"Este dificil pentru o societate să trăiască ani de zile sub ameninţarea unui atac", a declarat el pentru AFP, la bordul unui avion cu care se întorcea din Bogota. "Problema nu este dacă va fi un alt atac, ci când", a adăugat el.
Preşedintele Francois Hollande a sporit măsurile de securitate la nivelul maxim şi a convocat o nouă reuniune de urgenţă cu principalii miniştri pentru sâmbătă dimineaţă.
Aceasta este prima dată când o persoană este găsită decapitată în Franţa, o metodă care a devenit marca grupării teroriste Stat Islamic.
Atentatul a fost de asemenea comis la şase luni după atacurile islamiste de la Paris soldate cu 17 morţi.