Premierul Greciei îşi menţine cererea pentru amortizarea datoriilor ţării

Cristina Radu
Internaţional / 9 mai 2017

Alexis Tsipras (Sursa foto: Facebook)

Alexis Tsipras (Sursa foto: Facebook)

Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, şi-a menţinut marţi cererea pentru amortizarea datoriilor din partea creditorilor internaţionali ai ţării, transmite agenţiei Reuters. Acesta a afirmat că Atena a fost pe punctul de a asigura o soluţie care să reducă datoria, însă creditorii trebuie să îşi păstreze angajamentele.

Grecia doreşte să încheie negocierile cu creditorii, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în privinţa reformelor şi atenuării datoriilor. Grecia are nevoie de o nouă tranşă din împrumut şi doreşte să obţină o includere în programul de cumpărare de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE). Ţara urmăreşte să reintre în piaţa de obligaţiuni imediat după aceasta.

,,Suntem mai aproape ca niciodată de o soluţie substanţială pentru atenuarea datoriilor", a afirmat Tsipras, repetând că ţara a fost de acord să dea dovadă de mai multă austeritate după ce planul de salvare curent va expira. Premierul elen a mai spus că este rândul creditorilor să îşi îndeplinească promisiunile făcute în cadrul discuţiilor despre reducerea datoriilor.

După şase luni de discuţii tensionate, Atena şi creditorii săi au ajuns la o înţelegere, săptămâna trecută, în privinţa unui set de reforme pe care ţara vrea să le implementeze în 2019-2020 în vederea programului de salvare care va expira.

Grecia doreşte ca miniştrii de finanţe ai zonei euro să aprobe acordul referitor la reforme în cadrul unei întâlniri a Eurogrupului programată pe 22 mai, pentru a putea debloca fonduri vitale. Ţara îşi mai doreşte şi aprobarea unei formule prin care să îşi transforme datoria într-una sustenabilă pe termen lung.

Sustenabilitatea datoriei este vitală pentru BCE şi FMI, care au contribuit la cele două pachete financiare de salvare a ţării, dar care nu au anunţat încă dacă se va alătura programului curent al Greciei.

Analiştii se aşteaptă ca legiuitorii Greciei să voteze în favoarea noului pachet de austeritate pe 18 ani înainte ca miniştrii de finanţe ai zonei euro să evalueze progresul ţării.

Întârzierile din negocieri au încetinit creşterea economică estimată şi au zădărnicit reformele, după şapte ani de austeritate care au afectat credibilitatea guvernului, notează Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb