Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat ieri, în cadrul vizitei de la Craiova, că doreşte pentru Electroputere o "privatizare transparentă cu un partener serios". În opinia primului ministru, soluţia pentru salvarea fabricii este rentabilizarea acesteia. "Avem nevoie de un investitor strategic, cu experienţă în domeniu, nu de nişte tăietori de fier vechi", a apreciat premierul.
În prezent, "Electroputere" se află la a şasea tentativă de privatizare eşuată, ultima fiind respinsă de preşedintele Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului, Gabriel Zbârcea. Premierul consideră că în cazul "Electroputere" sînt două metode posibile de privatizare. Fie o vînzare de-a întregul, fie o spargere în mai multe societăţi mai mici. Ideea unei privatizări de tip monolit este cea mai dificil de pus în practică, deoarece - apreciază premierul - "este greu de presupus că va fi un investitor dispus să ia totul".
În acest caz, Tăriceanu a declarat că Executivul este dispus să ofere unele facilităţi, precum ştergerea datoriilor, pe motiv că "privatizarea cu totul este o situaţie ideală".
În cealaltă situaţie, premierul consideră că "Electroputere" Craiova se poate sparge în patru societăţi distincte, fiecare cu cîte un sector din fabrică. Cele patru componente sînt: locomotive, transformatoare, maşini electrice rotative şi aparataje electrice. În acest caz se poate păstra per ansamblu atît capacitatea de producţie, cît şi numărul de angajaţi. Situaţia cu care primul ministru nu este de acord este aceea ca viitorul proprietar să vîndă fabrica la comandă şi să concedieze toţi angajaţii. În concluzie, Tăriceanu a declarat că speră "într-o privatizare de succes unde să se aplice o soluţie realistă, nu o privatizare de dragul privatizării". "Electroputere" Craiova are în prezent 3.200 de angajaţi şi datorii de peste 1.000 miliarde lei.