Premierul israelian - acuzat de corupţie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2004

Procurorul israelian Adna Arbel a recomandat, la data de 28 martie, ca premierul Ariel Sharon să fie pus sub acuzaţie, cu privire la un caz de luare de mită. Ariel Sharon este acuzat că, în anul 1990, pe vremea cînd era ministru de externe, a luat mită de la un proeminent om de afaceri din ţară. Potrivit acestor acuze, Sharon ar fi acceptat milioane de dolari, de-a lungul anilor, de la omul de afaceri David Appel, căruia i-a favorizat în schimb dezvoltarea a două proiecte cu proprietăţi în Israel şi Grecia. Appel - acuzat, la rîndul său, de corupţie şi dare de mită, l-a angajat pe fiul lui Ariel Sharon, Gilad, în calitate de consultant, deşi nu avea experienţă în domeniu. Procurorii bănuiesc că Appel l-a plătit cu bani serioşi pe Gilad Sharon şi l-a sprijinit pe tatăl acestuia, în 1999, în campania electorală, astfel încît să devină liderul partidului Likud. Procurorii mai susţin că, în schimb, politicianul şi-a folosit influenţa ca să satisfacă interesele de afaceri ale lui Appel.

David Appel neagă toate aces-tea şi insistă pe faptul că Sharon nu a fost implicat în dezvoltarea afacerilor sale. Oricum, Curtea Supremă din Israel a solicitat fiului lui Sharon să predea documentele care privesc afacerile mai sus amintite. Dacă acuzaţiile vor fi dovedite, premierul se va retrage, cel puţin şi temporar, din funcţie, spune unul dintre membrii Cabinetului, Uzi Landau.

Ministrul infrastructurii naţionale din Israel, Iosef Paritzki, spune că formaţiunea sa (care face parte din coaliţie) va parăsi guvernul, în cazul în care Sharon nu va demisiona. "În asemenea circumstanţe, premierul ar trebui să demisioneze", a afirmat Paritzki, aşteptînd ca premierul israelian să "lupte de acasă" împotriva acuzaţiilor care i se aduc.

Recomandarea procurorului Edna Arbel nu are titlu obligatoriu, însă ea are un cuvînt greu în decizia pe care o va lua procurorul general Meni Mazuz în privinţa unei posibile puneri sub acuzare a primului minis-tru. Meni Mazuz are la dispoziţie două luni ca să ia o hotărîre în acest sens. Decizia sa va influenţa în mod semnificativ viitorul politic al Israelului.

Legea israeliană prevede obligativitatea demisiei unui minis-tru, atunci cînd este pus sub acuzaţie. Oamenii din Cabinetul lui Sharon spun, însă, că aceste prevederi nu se aplică şi premierului. Totuşi, dacă astfel se vor derula lucrurile (nu va demisiona), Sharon va fi supus unor presiuni uriaşe, şi asta într-un moment în care situaţia din regiune nu este una lipsită de probleme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb