Discuţiile pe marginea Pilonului II de pensii private sunt legate de modul în care sunt administraţi banii şi urmează să fie prezentate public rezultatele analizei realizate de Ministerul de Finanţe, Casa Naţională de Pensii şi ASF, în condiţiile în care au fost descoperite "nişte mici probleme", "nişte comisioane luate mai mult decât trebuia", a precizat, sâmbătă, premierul Mihai Tudose.
Domnia sa a menţionat, citat de Agerpres: "Tot ceea ce înseamnă discuţie pe Pilonul II de pensii se face la nivel de Minister de Finanţe, Casa de Pensii. S-au descoperit acolo nişte mici probleme, aşa cum spunea domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, nişte comisioane care au fost luate mai mult decât trebuia. Trebuiau luate în primul an, aşa prevede legea, şi au luat mai mult timp - aproape 10 ani. Analiza este în curs de finalizare, săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) cred că domnul ministru de Finanţe, împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii, cu cei de ASF vor prezenta concluziile, public, să le afle tot românul: câţi bani s-au încasat mai mult sau mai puţin pe drept. Dar închiderea pilonului de pensii ... nu se întâmplă aşa ceva, nu există naţionalizare, sub nicio formă. Toată discuţia a fost şi are loc, încă, având în vedere interesul suveran al cetăţeanului: dacă banii din acest pilon sunt bine administraţi".
La rândul său, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat sâmbătă, la Mamaia, că Pilonul II de pensii va rămâne în administrare privată şi că în coaliţia de guvernare nu s-a discutat despre schimbarea sistemului de administrare.
"Suntem de acord că Pilonul II este un instrument util pentru creşterea veniturilor după retragerea din muncă, după trecerea la pensie şi noi apreciem că trebuie menţinut, dar nu s-a pus problema, ca să fie foarte clar, nu s-a pus problema existenţei sau inexistenţei Pilonului II, ci numai a nivelului de finanţare", a adăugat preşedintele Senatului.
Întrebat dacă urmează ca statul să devină administrator al Pilonului II, Tăriceanu a răspuns că acesta va fi în continuare administrat în regim privat, dar că s-a discutat despre posibilitatea reducerii comisionului de administrare: "Am văzut diverse analize. Una din analize indică următorul lucru - că este un comision de 2,5% pe care l-au luat fondurile de administrare a pensiilor private. Acest comision mare a fost dat la început pentru a ajuta fondurile de administrare a pensiilor private şi există părerea exprimată deja că acest comision atât de mare nu se mai justifică, acum. Adică, până la urmă aceste fonduri se trezesc cu nişte bani pentru care nu au făcut niciun efort să administreze".
În ultima perioadă, au apărut mai multe informaţii legate de Pilonul II de pensii private, care, într-un fel sau altul, ar urma să fie modificat de Guvern. Oficialii au vorbit atât despre transferarea la stat a circa jumătate din contribuţiile la Pilonul II, cât şi despre eliminarea comisionului de 2,5% încasat de administratorii fondurilor de pensii.
Premierul Tudose a mai declarat că există bani suficienţi în bugetul de anul acesta pentru plata pensiilor, adăugând: "Nicicum nu poate fi vorba să legaţi Legea pensiilor de bugetul pe anul acesta, fiindcă Legea pensiilor este în lucru şi, dacă intră în vigoare, intră de anul viitor, nu de anul acesta".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2017, 01:51)
Ma mir ca au aflat numai acum de comisionul de 2,5 pentru toate sumele intrate la pilonul II
de pensii.Au fost multe comentarii in presa pe acest subiect.Erau cazuri in care comisionul era mai mare decat randamentul.
Asta nu este nimic! NN, pentru bani pusi intr-un fond de investitii, ia din banii depusi initial 5 la suta.Fara sa faca nimic.M-am trezit dupa tri ani de administrare cu pierdere de peste 20 la suta.
Mi-au facut o polita de asigurare pentru moarte din accident ,la care tot imi iau comision Polita e atasata contractului recent din fondul de investitii..Ce stupid! Moarte prin accident ! Doar nu particip la formula 1!
O sa iau banii de acolo.In acest moment suma initiala e putin mai mare decat cea depusa,dupa patru ani.
Banii au ajuns acolo printr-o acumulare de 10 ani la o polita de asigurare de viata.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2017, 02:26)
Inca ceva!Sa nu uitam ca NN,a fost salvata de la faliment de statul olandez.La fel ERSTE,care detine BCR Pensii!
Daca istoria se repeta? NN are din pilonul II,aproape 2 milioane de clienti.,iar BCR 0,5 milione clienti.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Radu1 în data de 04.09.2017, 11:27)
Presupun ca mesajele impotriva NN sunt trimise de cineva de la concurenta, dar totusi, in caz ca nu e asa, va obliga cineva sa va tineti banii la NN? Puteti foarte bine colabora cu alti administratori de fond daca vreti.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2017, 12:37)
Este totul adevarat !
Comisione aberante,salvare din faliment !
Asta este esenta! Risc pentru activele celor 1,9 milioane clienti la pilonul II.
Nu este vorba de concurenta! Este un caz trait de mine personal.In acelasi timp datele mentionate sunt din stiri reale.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Radu1 în data de 04.09.2017, 11:28)
Si asta ii crede pe romani prosti. Auzi, cica nu s-a pus problema existentei pilonului 2, ci doar a nivelului de finantare. Deci daca nivelul de finantare se reduce putin, sa zicem cu 99.99%, pilonul 2 va exista in continuare bine mersi, atat doar ca aproape ca nu va mai fi finantat.