Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie - Ediţia 2009 reprezintă o competiţie globală adresată fotografilor amatori şi profesionişti de pe şase continente. Pe lângă cele 12 categorii în care pot concura fotografii profesionişti şi cele nouă categorii adresate amatorilor, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie sunt încântate să anunţe lansarea unei noi categorii - Premiul PRP, în parteneriat cu The Prince"s Rainforests Project - ce completează tema aleasă pentru acest an - mediul înconjurător.
Participând la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie, un fotograf profesionist poate avea oportunitatea de a câştiga un premiu constând în sponsorizarea realizării unui documentar despre pădurile tropicale. Fotografii amatori vor avea posibilitatea de a-şi înscrie lucrările într-o campanie globală de conştientizare a problemelor legate de pădurile tropicale, campanie ca va folosi ca mijloc de exprimare fotografia.
În competiţia pentru Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie se pot face înscrieri din orice colţ al lumii. Anul trecut au fost înregistrate peste 70,000 de înscrieri din 178 de ţări. Atât pentru fotografii amatori, cât şi pentru cei profesionişti au fost create diverse categorii de participare, având teme de la fotoreportaj la sport şi de la arhitectură la modă.
Ajunse la a doua ediţie, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie s-au dezvoltat şi reprezintă mai mult decât o simplă competiţie de fotografie. Premiile constituie astăzi o combinaţie foarte bună de evenimente, expoziţii, concursuri şi programe pentru studenţi, ce acoperă întreg parcursul unui an. În aprilie 2009, în cadrul acestei serii de evenimente, va avea loc la Palatul Festivalurilor din Cannes festivalul dedicat fotografiei. La eveniment vor participa câteva dintre cele mai importante nume din industria fotografiei din întreaga lume. Focusul săptămânii va fi cina de gală în cadrul căreia vor fi anunţaţi câştigătorii fiecărei categorii a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie şi va fi acordat titlul de Fotograf al Anului.
Prin activităţile incluse în program, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie au ca scop crearea de conexiuni şi legături în cadrul întregii comunităţi fotografice internaţionale.
• Academia Mondială pentru Fotografie
Premiile competiţiei sunt acordate de către Academia Mondială pentru Fotografie, alcătuită în prezent din aproape 100 dintre cei mai importanţi fotografi ai lumii, şi care îi include pe Elliot Erwitt, Mary-Ellen Mark, Susan Meiselas, Bruce Davidson şi Tom Stoddart, pe proprietarii unor galerii de fotografie, ai unor agenţii foto şi ai unor organizaţii internaţionale, dar şi editori foto, critici şi reprezentanţi ai unor case de tipografie specializate. Rolul membrilor Academiei este acela de a sprijini atingerea excelenţei în domeniul fotografic şi de a stabili standardele pe baza cărora sunt acordate premiile.
• Momente importante ale Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie - Ediţia 2009
2008
22 septembrie: Categoriile destinate profesioniştilor şi amatorilor sunt deschise pentru înscrierea participanţilor
9 octombrie: Lansarea expoziţiei itinerante de la Tokyo
31 octombrie: Anunţarea universităţilor participante în cadrul
evenimentelor dedicate studenţilor - Student Focus
25 noiembrie: Anunţarea juriului competiţiei
2 decembrie: Lansarea expoziţiei itinerante de la New York
31 decembrie: Încheierea perioadei de înscriere a participanţilor la categoriile profesionişti şi amatori
2009
24 februarie: Anunţarea concurenţilor selectaţi în urma etapei anterioare la categoriile amatori si profesionişti
3 martie: Anunţarea câştigătorilor evenimentelor de Student Focus
17 martie: Anunţarea câştigătorilor la categoriile amatori şi profesionişti
14 - 19 aprilie: Festivalul Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie - serie de expoziţii şi evenimente dedicate ce are loc la Cannes
16 aprilie: Gala de premiere a câştigătorilor Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie
Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie (WPA), lansate în 2007, constituie o platformă globală de comunicare pentru industria şi comunitatea fotografică din întreaga lume. Printr-o serie variată de iniţiative internaţionale printre care se numără un festival de fotografie de o săptămână, o revistă online, o expoziţie, un program internaţional pentru studenţi şi o expoziţie itinerantă, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie continuă să descopere noi talente şi să creeze modalităţi prin care să răsplătească eforturile membrilor profesionişti ai industriei fotografice.
• Categorii şi secţiuni de participare
Categoria profesionişti
Pentru fotografii profesionişti există 12 categorii de premii precum şi premiul "L"Iris D"Or" care este acordat marelui câştigător al competiţiei, Fotograful Sony al Anului.
Cele 12 categorii sunt împărţite în trei secţiuni:
Fotojurnalism şi Documentare
Actualitate; Sport; Probleme ale lumii contemporane; Artă şi divertisment
Fotografie comercială
Publicitate; Modă; Muzică
Fotografie de Artă
Portretistică; Fotografie de concept şi constructivistă; Istorie Naturală; Peisagistică; Arhitectură.
• Categoria amatori
Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie primesc cereri de înscriere din partea fotografilor amatori de pe tot globul pentru cele opt secţiuni de participare prin intermediul site-ului WPA.
Cele 8 secţiuni sunt: Arhitectură; Fotografie de concept şi constructivistă; Modă; Peisagistică; Muzică; Istorie Naturală; Portretistică; Sport.
Premiul special acordat de Sony pentru Campanie Fotografică a fost introdus în competiţie în acest an şi se acordă unui concurent ale cărui fotografii transcend fotografierea obişnuită a unui moment şi surprind vivacitatea, magia, aerul de sărbătoare şi prietenia ce stau la baza fenomenului cultural numit fotbal.
• Premiile acordate de Prince"s Rainforests Project
Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie au decis să creeze premiul PRP împreună cu Prince"s Rainforests Project şi Sony.
Premiul PRP va fi acordat în două categorii; profesionişti şi amatori. Câştigătorul premiului de cel mai bun fotograf profesionist va primi fonduri ce îi vor permite să fotografieze pădurile tropicale ale lumii şi efectele despăduririi asupra planetei. Imaginile surprinse vor fi expuse în întreaga lume şi vor fi incluse într-o carte care reliefează situaţia globală precară a pădurilor tropicale.
O selecţie a celor mai bune imagini înscrise în competiţie de către fotografii amatori va fi expusă la Cannes în timpul festivităţii de premiere iar fotografiile vor fi utilizate de către Prince"s Rainforest Project în cadrul unor iniţiative ce sprijină mesajele organizaţiei.
• Premiile Student Focus
Profitând de succesul clar înregistrat la prima ediţie a premiilor, organizatorii vor invita studenţi de la 10 universităţi de pe şase continente - America de Nord, America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Australia pentru a se întrece în cadrul Student Focus, secţiunea dedicată universităţilor.
După procesul de jurizare, doi studenţi de la o singură universitate de pe fiecare continent va câştiga o excursie la Cannes unde se vor întrece într-o probă finală. Fotografiile câştigătoare vor fi expuse la Palatul Festivalurilor de la Cannes, în luna aprilie anul viitor. Per total, fotografiile trebuie să creeze o imagine a planetei noastre, aşa cum este ea văzută de noua generaţie de fotografi.
Marele câştigător al competiţiei pentru studenţi va primi echipament fotografic Sony în valoare de 45.000 de Euro ce va fi donat universităţii din partea căreia a participat la competiţie.
O expoziţie a lucrărilor finaliste - atât din categoria amatori cât şi din cea profesionişti - va avea loc la Palatul Festivalurilor din Cannes, între 14 şi 18 Aprilie 2009.