Guvernul României a căzut în urma unei moţiuni de cenzură, iar conducerea Cehiei abia a supravieţuit unui procedeu similari, vineri, în ultimul val de provocări pentru eforturile europene de a vindeca criza datoriilor continentului cu reduceri drastice ale cheltuielilor şi creştere a taxelor, scrie Los Angeles Times.
De asemenea, rata şomajului a crescut, săptămâna aceasta în Spania şi Franţa, unde măsurile de austeritate înfurie cetăţenii şi subminează încrederea în oficialii guvernamentali în încercarea lor de echilibrare a bugetelor şi de a propti moneda unică a zonei euro.
Guvernele Irlandei, Portugaliei, Greciei, Italiei, Spaniei, Sloveniei, Slovaciei şi Finlandei au căzut deja, iar UE se străduie să restabilească stabilitatea economică celor 27 de membri ai săi. Ultima intrare a acestei lungi serii este moţiunea de cenzură votată, la limită, de către Parlamentul României, conducerii guvernamentale de 2 luni a primului-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu.
Opoziţia română la strânsul curelei a crescut la o intensitate nemaivăzută de la revoluţia pro-democraţie din 1989, notează cotidianul american, după ce guvernul a ridicat TVA-ul la 24% şi a redus salariile funcţionarilor publici. Constrângerile cheltuielilor sunt o încercare de satisfacere a condiţiilor impuse după ajutorul financiar din 2009 de către UE, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială.
În Praga, unde coaliţia de trei partide a Cehiei s-a prăbuşit la începutul săptămânii, primul-ministru, Petr Necas, a câştigat cu resentiment sprijinul pentru continuarea programului său de mărire a taxelor şi reducere a cheltuielilor pe servicii, inclusiv educaţia superioară, pensiile şi sănătatea. Necas a câştigat 105 voturi din 198 de parlamentari, după o dezbatere de nouă ore dominată de criticii ce-i cereau demisia şi alegerile anticipate, raporta agenţia de ştiri CTK.
Unii parlamentari care au dezertat în timpul săptămânii, au stat, totuşi, alături de Necas, ascultând avertizările economiştilor, conform cărora măsurile esenţiale de austeritate vor fi cu atât mai dureroase cu cât vor fi amânate.
Mai mult de 100.000 de oameni au protestat împotriva reducerilor, la un raliu, în Praga, săptămâna trecută, una dintre cele mai mari exprimări publice ale insatisfacţiei de la Revoluţia de Catifea ce a încheiat regimul comunist, acum 22 de ani.
Economia Ungariei este, de asemenea, lovită de o contractare a creditului, iar primul-ministru, Viktor Orban, a cerut vineri FMI să negocieze rapid o opţiune de împrumut de urgenţă pentru Budapesta, în cazul fluctuaţiilor puternice pe piaţa obligaţiunilor europeană.
Olanda era aproape să rateze ţinta deficitului bugetar al UE pentru al cincilea an consecutiv, înainte ca guvernul primului-ministru Mark Rutte să ajungă la un acord cu opoziţia, săptămâna aceasta, care va menţine măsurile de austeritate până la alegerile din septembrie.
Atât Grecia cât şi Franţa sunt în mijlocul unor campanii electorale aprinse, în care candidaţii opoziţiei câştigă teren din cauza greutăţilor aduse către măsurile de echilibrare bugetară.
1. asta ne-am dorit..........
(mesaj trimis de banel în data de 29.04.2012, 12:30)
asta avem!!!Ne-au venit la putere exact ce meritam ca si popor de lenesi,manelisti si ignoranti!!!Noua ne plac papagalii care dau mult din gura si nu fac nimic(poate doar sa fure) si i-am instalat in fruntea guvernului,indirect,prin tacerea noastra a milioane de alegatori ai democratiei.Dar sa nu uitam ca mai sunt milioane de oameni fara educatie democratica,fara discernamant politic si intelectual,fara cele douasprezece clase,fara bun simt,care continua sa socheze votand....papagalul galben si cel rosu care ne pun pe tava cuvantari cu caracter spre neofascism sau cuvantari leniniste cu limbajul specific kaghebistului nostru,fost presedinte de trista amintire!!!!!Nu mai are rost sa trag un semnal de alarma unui popor in mare parte atata de limitat si decadent,pentru ca ar fii o miscare inutila!!!Masa prostimii,incultilor si needucatilor a crescut enorm din '89 si mai creste in detrimentul masei intelectuale care vazand ce este in Ro,ia calea vestului!!!!!trist este ca Romania in acest moment nu mai are justitie,politie,guvern,parlam ent capabili sa faca ceva in afara de a fura,insela,minti,cocheta cu interlopii si cu tot ce este mai mizerabil ,legat de moralitate!!!!!Cred ca noul guvern al papagalului rosu se va deosebi de cel anterior prin numarul dosarelor penale pe cap de guvernant si nicidecum printr-un pas democratic!!!!Din aceasta clipa sunt convins ca Romania isi va fii eliminat si ultima bruma de sansa democratica pe care a avuto in fata vestului si ca atare repercursiunile nu vor inceta sa apara cat de curand!!!!!!
1.1. Repercusiuni (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Tudor Vasiliu în data de 29.04.2012, 21:54)
Se spune "repercusiuni".
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2012, 16:19)
Ce mai conteaza? principalu-i ca, contreaza; Banel a sutat "pe poarta", are dreptate -asteptati sa vedeti ce-o sa ne aduca noii cioclii!.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2012, 16:20)
Ce mai conteaza? principalu-i ca, contreaza; Banel a sutat "pe poarta", are dreptate -asteptati sa vedeti ce-o sa ne aduca noii cioclii!.
2. trist ,trist......
(mesaj trimis de robert în data de 29.04.2012, 12:41)
Din 1989,romania sa remarcat prin prostul gust,prostia,ignoranta populatiei,lipsa de civilizatie si de bun simt.Sa mai remarcat prin impotenta de a scapa de hotie,excroci de toate calibrele,politicieni inapti si hoti,boarfele care sunt prin toata mass-media romaneasca,televiziuni care propaga incultura,lipsa de educatie,golania,prostia,curva saraiul,teribilismul de doi bani,golaniile politicienilor de la guvrnare si mai ales din asa-zisa opozitie,evitarea caderii spre comunismo-oportunismul politic,punerea in inchisoare a tuturor care au devalizat tara asta din 89 si pana in 2007 si pe alocuri si acuma. Nu ne-am facut remarcati cu nimic decat cu lucurrile de mai sus,insiruite!!In schimb ne-am remarcat cu hotii de toate calibrele prin toata Europa si tara,cu boarfele care au invadat toata europa si nu numai,cu excrocii autohtoni,cu violatorii de babe,cu criminalii de toate calibrele de am ajuns sa speriem intreaga planeta cu acesti bipezi inapoiati mintal mai mult sau mai putin! Justitia romana sa remarcat cu impotenta de a baga la parnaie toti excrocii care au furat tara asta in lung si in lat si ne-am mai remarcat cu politia aservita clanurilor mafiote cu trup si suflet! Asta este Romania de astazi! cred ca tracii si getii se intorc in mormant sa vada pentru ce au luptat zeci de ani,ca sa apere tarisoara asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
2.1. Escroci (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Tudor Vasiliu în data de 29.04.2012, 22:10)
Se spune "escroci".
Geto-dacii îşi ardeau morţii. Preventiv, ca să nu se mai răsucească în mormânt.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2012, 16:24)
Romanasul robert (observati, nu-i un substantiv propriu!) nu mai poate de grija romanilor si a Romaniei! dupa atata gri o sa-l invidieze pana si Codita.