PRESA DIN UCRAINA

PRESA DIN UCRAINA

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 30 mai 2022

Actualizare 20:53- Armata ucraineană a doborât un Ka-52 al Rusiei care se apropia de Insula Şerpilor

Kiev-Ukrinform-30.06.2022- Armata ucraineană a doborât elicopterul rusesc Ka-52 "Alligator" deasupra Mării Negre, când acesta se apropia de Insula Şerpilor, informează Comandamentul Operaţional de Sud.

"Cu o zi înainte, unul dintre cele patru elicoptere, probabil Ka-52, care se apropia de Insula Şerpilor, seara, a fost lovit şi a căzut în mare, între Insula Şerpilor şi Odesa", se arată în raport.

Potrivit Comandamentului Operaţional de Sud, ruşii au încercat să organizeze o operaţiune de salvare.

---

Actualizare 11:20- Zelenski: "Războiul se va încheia cu victoria Ucrainei"

Kiev-Ukrinform-29.06.2022- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat convins că războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia doar cu victoria Ucrainei.

Zelensky a spus acest lucru într-un interviu acordat canalului de televiziune american NBC, relatează Ukrinform.

"Războiul se va termina cu siguranţă. Sunt sigur că se va încheia cu victoria Ucrainei, indiferent cum ar fi aceasta şi oricât de greu ne-ar fi. Trebuie să alungăm ocupanţii din pământul nostru. O vom face, atât cât putem., pentru noi, este viaţa noastră, felul nostru", a spus Zelensky.

---

Actualizare 15:45- Zelenski le cere liderilor G7 să impună un plafon de preţ pentru petrolul rusesc

Kiev-Ukrinform-27.06.2022- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut participanţilor la summitul G7 să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, inclusiv să impună un "plafon de preţ" petrolului rusesc.

"Ucraina simte sprijinul statelor G7. Vă mulţumim pentru securitatea şi asistenţa financiară acordată ţării noastre în lupta împotriva invaziei ruse. Poziţia consecventă a ţărilor G7 în privinţa sancţiunilor este, de asemenea, importantă pentru noi", a scris Zelensky pe Telegram.

Preşedintele a subliniat că sancţiunile ar trebui întărite în continuare, în special prin impunerea unui "plafon de preţ" asupra petrolului exportat de agresor.

---

Actualizare 11:05- Marea Britanie este gata să ofere un nou ajutor financiar în valoare de 525 de milioane de dolari pentru Ucraina

Kiev-Ukrinform-26.06.2022- Londra este pregătită să ofere încă 525 de milioane de dolari pentru împrumuturile Băncii Mondiale la sfârşitul acestui an către Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului britanic.

Acest împrumut acoperă costuri precum salariile din sectorul public ucrainean şi funcţionarea şcolilor şi spitalelor.

Noul sprijin anunţat de guvernul Regatului Unit se adaugă la suma totală a sprijinului fiscal, inclusiv garanţiile pentru împrumuturi din Regatul Unit, la 1,5 miliarde de dolari, iar sprijinul economic şi umanitar combinat din Regatul Unit pentru Ucraina a ajuns la 1,8 miliarde de dolari.

---

Actualizare 19:45- Denys Shmyhal mulţumeşte Canadei pentru legea privind confiscarea şi transferul bunurilor ruseşti în Ucraina

Kiev-Ukrinform-25.06.2022- Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a mulţumit Parlamentului Canadei pentru adoptarea unei legi care permite confiscarea bunurilor ruseşti şi transferarea acestora în Ucraina.

"Senatul Canadei a adoptat un proiect de lege care permite confiscarea bunurilor ruseşti şi transferul în Ucraina pentru recuperare. Mecanismul a fost introdus în legislaţie pentru prima dată. Mulţumim lui Justin Trudeau şi Chrystia Freeland pentru sprijin! Rusia trebuie să plătească pentru invazia Ucrainei", a scris Shmyhal pe Twitter .

Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi alte ţări au impus deja Rusiei mai multe pachete de sancţiuni economice, al căror scop principal este limitarea capacităţii Kremlinului de a finanţa "maşina de război" din Europa.

---

Actualizare 10:26- Forţele armate ale Ucrainei opresc gruparea de asalt rusă în regiunea Harkov

Kiev-Ukrinform-25.06.2022- Soldaţii ucraineni au suprimat cu hotărâre acţiunile grupului de asalt rus din apropierea satului Udynashi. Inamicul s-a retras, se arată într-un raport al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

În direcţia Siversky, Rusia deţine până la trei grupuri tactice de batalion ale tancului 1 de gardă şi armatei combinate a 20-a, precum şi unităţi aeropurtate pentru a proteja graniţa ruso-ucraineană în regiunile Bryansk şi Kursk. Armata rusă a tras cu artilerie asupra poziţiilor Forţelor de Apărare ale Ucrainei în zonele Buchka din regiunea Cernihiv şi Boyaro-Lejachi din regiunea Sumi.

Ocupanţii continuă să consolideze poziţiile defensive în zonele de graniţă ale regiunii Bryansk.

---

Actualizare 21:15- Consiliul European aprobă un ajutor de 9 miliarde de euro pentru Ucraina

Kiev-Ukrinform-24.06.2022- În cadrul summit-ului, Consiliul European a aprobat asistenţă macrofinanciară acordată Ucrainei în valoare de 9 miliarde de euro, declarat de prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, care a vorbit la o conferinţă de presă după summitul Consiliului European de astăzi.

"Există un război în Ucraina şi nu există fonduri pentru a plăti

asistente, profesori, poliţişti, poliţişti de frontieră sau multe alte servicii publice", a explicat Morawiecki.

El a mulţumit, de asemenea, Comisiei Europene pentru rolul pozitiv pe care îl are în a convinge liderii UE să acorde Ucrainei statutul de candidat la UE.

---

Actualizare 19:27- Casa Albă va anunţa astăzi un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

Kiev-Ukrinform-23.06.2022- Administraţia Biden va anunţa public încă de astăzi o nouă rundă de asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui oficial al administraţiei americane.

"Se aşteaptă ca pachetul să includă sisteme suplimentare de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum şi muniţie de artilerie. Se aşteaptă ca pachetul să nu depăşească aproximativ 500 de milioane de dolari", a spus oficialul.

Casa Albă a spus că nu are nimic de previzualizat în acest moment, dar a declarat că administraţia Biden a spus că SUA vor continua să ofere în mod regulat asistenţă de securitate Ucrainei.

---

Actualizare 13:19- Armata ucraineană continuă contraofensiva în regiunea Herson

Herson-Ukrinform-22.06.2022- Forţele Armate ale Ucrainei îşi continuă operaţiunea de contraofensivă în regiunea Herson, fără a dezvălui aşezările deja eliberate, invocând motive de securitate.

Este potrivit şefei Centrului Comun de Coordonare de Presă al Forţelor de Apărare de Sud a Ucrainei, Natalia Humeniuk , care a vorbit în emisiunea teletonului naţional, relatează un corespondent Ukrinform.

"Avem anumite succese, urmărind acţiuni contraofensive care ne-au permis să avansăm semnificativ spre est, dar nu anunţăm deocamdată numele aşezărilor eliberate pentru că în vremuri de război este foarte important să avansăm, să eliberăm zone, să cimentăm. propria prezenţă şi împinge inamicul atât de departe cât este necesar pentru a preveni loviturile puternice şi cu adevărat brutale de artilerie şi mortar asupra aşezărilor care sunt deja sub controlul nostru", a spus Humeniuk.

---

Actualizare 9:58- Sprijinul pentru Ucraina va fi una dintre priorităţile preşedinţiei cehe

Kiev-Ukrinform-22.06.2022- Preşedinţia cehă se va concentra pe cinci priorităţi în domeniul afacerilor externe: Ucraina, energie, apărare, economie şi democraţie, a declarat Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, la Consiliul UE.

După cum se subliniază pe site- ul web al ministerului, "sprijinul pentru integritatea teritorială, reconstrucţia postbelică şi ajutorul pentru Ucraina vor fi priorităţi esenţiale pentru relaţiile externe ale Preşedinţiei cehe, văzute în exemple precum locuinţele pentru refugiaţi ucraineni, organizarea unei conferinţe privind reconstrucţia sau asigurarea de sprijin suficient pentru candidatura ucraineană la UE."

Preşedinţia cehă se va concentra în continuare pe energie şi economie. Scopul Preşedinţiei va fi încetarea treptată a dependenţei energetice de Rusia şi asigurarea furnizorilor de energie alternativă.

---

Actualizare 15:31- Dmytro Kuleba discută despre responsabilitatea crimelor de război cu Reprezentantul Special al UE pentru Drepturile Omului

Kiev-Ukrinform-21.06.2022-Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba şi Reprezentantul Special al UE pentru Drepturile Omului, Eamon Gilmore, au discutat despre răspunderea pentru crimele de război comise în timpul agresiunii ruse.

"L-am salutat ieri, la Kiev, pe Reprezentantul Special al UE pentru Drepturile Omului, Eamon Gilmore. Am discutat modalităţi de a asigura dreptatea şi răspunderea pentru crimele de război comise în timpul agresiunii Rusiei. UE sprijină în mod activ eforturile de a-i aduce la răspundere pe toţi făptuitorii", a postat Kuleba pe Twitter .

Reprezentantul special al UE pentru drepturile omului, Eamon Gilmore, a sosit la Kiev pe 19 iunie. El a vizitat locurile crimelor de război din Irpin, Bucha şi a discutat cu supravieţuitorii. De asemenea, a avut întâlniri cu procurorul general Iryna Venediktova şi cu preşedintele Comisiei pentru drepturile omului a Radei Supreme, Dmytro Lubinets.

---

Actualizare 08:17- UNSC va lua în considerare rolul propagandei ruse în alimentarea războiului

Kiev-Ukrinform-21.06.2022- Astăzi, 21 iunie, Consiliul de Securitate al ONU va considera problema instigării la violenţă drept una dintre cauzele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Acest lucru a fost raportat către Ukrinform de către Secretariatul Consiliului de Securitate al ONU.

Punctul de pe ordinea de zi a reuniunii, care va avea loc la sediul ONU din New York, este formulat după cum urmează: "Incitarea la violenţă care duce la crime de atrocitate".

Membrii Consiliului de Securitate şi reprezentanţii ţărilor invitate sunt aşteptaţi să facă declaraţii despre cauzele războiului, inclusiv rolul pe care propaganda şi discursul instigator la ură l-au jucat în declanşarea acestuia. Albania, care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în iunie, a fost cea care a iniţiat examinarea chestiunii.

---

Actualizare 20:25- Ungaria va susţine statutul de candidat la UE pentru Ucraina

Kiev-Ukrinform-20.06.2022- Premierul ungar, Viktor Orban, susţine recomandarea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE.

Orban a fost de acord cu propunerea de a acorda Ucrainei şi Moldovei statutul de candidat la UE. În acelaşi timp, a spus el, şi Georgia şi Bosnia şi Herţegovina ar trebui să primească acelaşi statut.

Potrivit declaraţiei, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a susţinut astăzi o videoconferinţă în pregătirea summitului UE. La eveniment au participat şi prim-miniştrii Belgiei, Bulgariei, Estoniei, Luxemburgului şi Maltei.

---

Actualizare 16:37- Peste 7,7 milioane de ucraineni au părăsit Ucraina de la începutul războiului

Kiev-Ukrinform-20.06.2022- Din 24 februarie şi până pe 16 iunie, 7,7 milioane de ucraineni au părăsit Ucraina, iar 2,5 milioane s-au întors înapoi în ţară, informează Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei pe Telegram.

"Oamenii au fugit şi continuă să fugă de pericol, de explozii şi bombardamente, de criminali înarmaţi şi brutali pentru care viaţa umană este lipsită de valoare", se arată într-un comunicat.

Până la data de 16 iunie, în Europa, sunt înregistraţi 3,2 milioane de refugiaţi din Ucraina pentru protecţie temporară sau programe naţionale similare de protecţie.

---

Actualizare 13:12- Zelenski cere Europei să nu facă comerţ cu Rusia pentru a nu alimenta agresiunea

Kiev-Ukrinform-17.06.2022- Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat convins că securitatea Europei este imposibilă fără eliberarea din lanţurile de dependenţă pe care Rusia le-a creat de zeci de ani.

"Orice discuţie serioasă despre arhitectura de securitate din Europa trebuie să se bazeze pe nevoia de a elibera Europa de lanţurile de dependenţă pe care statul rus le-a creat de zeci de ani. Securitatea este pur şi simplu imposibilă fără ea şi este la fel şi pentru nordul Europa, pentru sud, pentru vest şi pentru est", a spus Zelensky.

El a menţionat că trebuie impuse sancţiuni împotriva Rusiei pentru politica sa antieuropeană, astfel încât aceasta să-şi amintească pentru totdeauna preţul, inclusiv pentru criza alimentară.

---

Actualizare 11:35- Ministrul francez de externe soseşte la Kiev

Kiev-Ukrinform-16.06.2022- Ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Catherine Colonna, a declarat, la sosirea sa la Kiev, că astăzi este o zi foarte importantă pentru Ucraina, Europa şi stabilitatea în lume.

Asta conform postului de televiziune francez BFMTV , relatează Ukrinform.

"Aceasta este o zi foarte importantă pentru Ucraina, pentru Europa, pentru stabilitatea lumii. Crede-mă", a spus Colonna.

---

Actualizare 9:05: Marea Britanie pregăteşte mai multe rachete anti-navă pentru Ucraina

Kiev-Ukrinform-16.06.2022- Marea Britanie are în vedere trimiterea de rachete anti-navă suplimentare în Ucraina, dincolo de armele pe care le-a promis deja, a declarat ieri secretarul apărării Ben Wallace.

"Explorăm, evident, capacităţi anti-navă mai mari decât am pus deja, în familia de sisteme de arme Brimstone", a spus el reporterilor. "Ne uităm, de asemenea, dacă putem dona pentru a completa şi olandezii şi danezii cu Harpoanele noastre, deşi sunt o variantă puţin diferită", a mai adăugat secretarul apărării.

Acesta a menţionat că pregătirea personalului militar ucrainean este la fel de importantă ca şi trimiterea de arme.

---

Actualizare 20:19- Şeful Pentagonului cere asistenţă suplimentară Ucrainei la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare

Kiev-Ukrinform-15.06.2022- Şefii agenţiilor de apărare din peste 45 de ţări, reprezentanţi ai NATO şi UE participă la Reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina, organizată de Statele Unite la Bruxelles.

"Nu avem timp de pierdut. Ne vom adânci sprijinul pentru forţele armate ucrainene în lupta de astăzi şi le vom construi puterea de durată pentru pericolele de mâine", a spus Lloyd Austin, şeful Pentagonului.

"Rusia s-a concentrat pe capturarea regiunilor Doneţk şi Lugansk şi foloseşte sisteme de lungă durată pentru a depăşi poziţiile ucrainene. Statele Unite lucrează în prezent pentru a oferi Ucrainei putere de foc cu rază lungă de acţiune, vehicule blindate şi sisteme de apărare de coastă", a adăugat secretarul american al Apărării.

---

Actualizare 11:21- Paraşutiştii din Lviv au stabilit un nou record în distrugerea echipamentelor militare inamice în estul Ucrainei

Kiev-Ukrinform-15.06.2022- Brigada A 80-a de asalt aerian separat, cu garni-zoana sa la Lviv, a distrus depozitul de muniţie al Rusiei, două sisteme de rachete cu lansare multiplă Uragan (MLRS), transportul de personal blindat (APC) şi vehiculul blindat Tigr într-o singură zi, obţinând cele mai bune rezultate personale în termeni de artilerie.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Brigada 80 de asalt aerian separat pe Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.

---

Actualizare 20:54- Volodimir Zelenski cere Occidentului să trimită sisteme moderne de apărare aeriană

Kiev-Ukrinform-14.06.2022- Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare aeriană pentru a proteja populaţia civilă a oraşelor ucrainene. Zelenski a subliniat că atacurile cu rachete asupra oraşelor ucrainene continuă să ucidă civili.

"Zece până la 15 rachete de croazieră lovesc în fiecare zi pământul nostru, cartierele noastre civile. Şi aceasta este o problemă uriaşă. Nu este greu de estimat că 300 de rachete pot fi folosite într-o lună. Şi înţelegeţi câţi oameni pot muri. Prin urmare, dacă nu putem acoperi cerul cu lucrurile pe care le-am cerut mai devreme, astăzi vă rugăm să ne asiguraţi o apărare antiaeriană care să ne poată întări apărarea şi să reducă numărul de lovituri care afectează oamenii obisnuiţi. Abia aştept un astfel de sprijin", a spus preşedintele ucrainean.

---

Actualizare 14:34- Inamicul aruncă muniţie cu paraşute în regiunea Harkov

Kiev-Ukrinform-14.06.2022- Invadatorii ruşi au aruncat muniţii asupra satului Zolociv, regiunea Harkov, care au coborât cu paraşute.

"Pe 14 iunie, ocupanţii ruşi au aruncat muniţii cu paraşute pe Zolociv, în regiunea Harkov. Nu au fost raportate victime civile", informează Suspilne .

Potrivit lui Viktor Kovalenko, şeful comunităţii Zolociv, patru case din sat au fost avariate.

---

Actualizare 8:21- SUA vor continua să sprijine Ucraina pentru a o plasa "în locul cel mai puternic posibil"

Kiev-Ukrinform-14.06.2022- Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina pentru a oferi naţiunii o mână mai puternică asupra invadatorilor, a declarat Karine Jean-Pierre, putătorul de cuvânt al Casei Albe.

"Acesta este războiul lui Putin. Aceasta este agresiunea lui Putin, o agresiune neprovocată asupra suveranităţii unei alte ţări. Acesta este războiul lui Putin pentru a termina Ucraina. Ucraina trebuie să-şi apere ţara şi au făcut asta într-un mod incredibil de impresionant", a spus purtătorul de cuvânt

Ea a menţionat că toate războaiele se termină în cele din urmă la masa negocierilor. "Speram că se va încheia cu negocieri. Dar acum, nu vedem asta venind de la Kremlin", a spus purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare 14:00- BNU: Economia Ucrainei nu este încă gata să revină la cursul de schimb flotant

Kiev-Ukrinform-13.06.2022- Economia nu este încă pregătită să revină la cursuri de schimb flotante, transmite Banca Naţională.

Potrivit serviciului de presă al BNU, concluzia a fost făcută de membrii Comitetului de politică monetară, care au discutat despre nivelul ratei cheie adoptat la 1 iunie 2022, transmite Ukrinform.

Potrivit echipei, economia ucraineană nu este încă pregătită să revină la formarea cursului de schimb flotant. În acest scop, trebuie create precondiţii macroeconomice adecvate. În special, ar trebui să crească capacitatea pieţei valutare de a se autoechilibra.

"În caz contrar, corectarea cursului de schimb oficial nu va crea decât şocuri inutile pentru jucătorii economici, va înrăutăţi aşteptările, va modifica scara preţurilor în ţară cu un anumit procent, dar presiunea asupra hrivnei şi a rezervelor internaţionale va rămâne în vigoare", au spus membrii Comitetului Monetar.

---

Actualizare 11:11- Invadatorii ruşi fură vagoane de marfă încărcate cu minereu din regiunea Zaporizhzhia

Kiev-Ukrinform-13.06.2022- În regiunea Zaporizhzhia, invadatorii ruşi au furat 54 de vagoane de marfă feroviare încărcate cu minereu de la Uzina de minereu de fier din Zaporizhzhia PJSC.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Forţele de Apărare ale Regiunii Zaporizhzhia pe Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.

"În satul Mala Bilozirka, districtul Vasylivka, invadatorii ruşi au furat 54 de vagoane de marfă încărcate cu minereu de sinter de la uzina de minereu de fier, însumând 3.240 de tone", se arată în raport.

În plus, ruşii au confiscat un camion Kamaz.

O amintire că majoritatea aşezărilor din districtul Vasylivka din regiunea Zaporizhzhia sunt acum ocupate temporar de trupele ruse.

---

Actualizare 18:00- Crimele de război ale Rusiei: Comisia Internaţională a ONU vizitează regiunea Kiev

Kiev-Ukrinform-12.06.2022- Comisia Internaţională Independentă de Anchetă a Naţiunilor Unite privind Ucraina a vizitat regiunea Kiev şi a discutat cu autorităţile Irpin despre mecanismele utilizate în documentarea crimelor de război comise de trupele ruse.

Declaraţia relevantă a fost făcută de şeful Administraţiei Militare Regionale de la Kiev, Oleksii Kuleba, pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"Împreună cu şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei în Regiunea Kiev Adnrii Niebytov şi anchetatorul şef al Regiunii Kiev Viktor Luhovyi, am avut o întâlnire de lucru cu experţi internaţionali şi autorităţi Irpin cu privire la mecanismele utilizate în documentarea crimelor de război comise de ruşi şi a dovezilor încălcări ale drepturilor omului comise de statul terorist", a menţionat Kuleba.

---

Actualizare 14:22- Ambasador SUA în Ucraina: "SUA nu vor permite distrugerea culturii ucrainene"

Kiev-Ukrinform-12.06.2022- Statele Unite nu vor sta pe loc şi nu vor permite Rusiei să distrugă cultura ucraineană.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink , a spus acest lucru după o întâlnire cu bucătarul ucrainean Ievgen Klopotenko, relatează Ukrinform.

"Arome ucrainene incredibile- în timp ce Rusia încearcă să distrugă naţiunea ucraineană şi cultura ei, susţinătorii precum Ievgen Klopotenko contează mai mult ca niciodată. Statele Unite nu vor rămâne pe loc şi nu vor lăsa acest lucru să se întâmple, iar cultura ucraineană este vie şi înfloritoare. ", a scris ambasadorul pe Twitter.

---

Actualizare 11:43- Atac cu rachete în regiunea Ternopil, bătălii la Siverodoneţk

Kiev-Ukrinform-12.06.2022- În regiunea Doneţk, electricitatea a fost parţial restabilită, în timp ce în regiunea Herson, invadatorii ruşi plănuiesc să aducă oameni din Crimeea ocupată temporar pentru sărbători în masă pentru a marca Ziua Rusiei.

Acest lucru se precizează într-o actualizare de dimineaţă privind situaţia din regiunile Ucrainei începând cu ora 8:00 pe 12 iunie, transmite Ukrinform.

Bombardamentele ostile ale armatei ucrainene şi ale aşezărilor din prima linie continuă în regiunea Doneţk. În ultima zi, două persoane au fost ucise şi 10 au fost rănite. Ruşii îşi concentrează eforturile pe distrugerea infrastructurii critice. Ieri, în zona Toretsk, reţelele electrice au fost deteriorate, ceea ce a dus la o întrerupere în Toretsk, Kramatorsk, Sloviansk, Kostiantynivka şi Druzhkivka. Începând de astăzi dimineaţa, alimentarea cu energie electrică a fost parţial restabilită. Cu toate acestea, regiunea Doneţk rămâne fără gaz şi parţial fără apă. Evacuarea civilă este în curs.

---

Actualizare 14:55- Zelensky face apel la reforma ONU pentru a răspunde oricărei agresiuni la nivel global

Kiev-Ukrinform-11.06.2022- Preşedintele Volodymyr Zelensky insistă asupra necesităţii reformei Naţiunilor Unite pentru a putea răspunde oricărei agresiuni la nivel global.

"Putem reforma ONU. Pentru ca toate statele să respecte dreptul internaţional, astfel încât nimeni să nu încalce ordinea mondială. Sistemul ONU şi, în special, Consiliul de Securitate al ONU de astăzi nu oferă o reprezentare echitabilă pentru majoritatea popoarelor Lumea. Vocea regiunilor întregi ale planetei adesea nu poate fi auzită atunci când este vitală", a spus Zelensky la Dialogul Shangri-la, Summit-ul de Securitate în Asia, relatează Ukrinform.

Potrivit acestuia, dacă această reformă ar fi avut deja loc, lumea de astăzi ar putea reacţiona la orice agresiune - şi nu numai a Rusiei - la nivel global.

---

Actualizare 11:02- Taiwan este pregătit să ajute la reconstruirea templelor ucrainene distruse

Kiev-Ukrinform-11.06.2022- Taiwanul este gata să participe la un program de asistenţă financiară pentru reconstrucţia templelor distruse de agresiunea rusă în Ucraina, care va fi implementat împreună cu Fondul Mitropolitan al Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei Epiphanius a discutat despre aceste probleme în cadrul unei întâlniri virtuale cu ministrul afacerilor externe din Taiwan, Joseph Wu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

"În cadrul întâlnirii, ambele părţi au discutat modalităţi şi oportunităţi de a acorda asistenţă poporului ucrainean care suferă din cauza războiului din partea Rusiei. Mitropolitul Epifanie a vorbit şi despre iniţiativele sociale ale Fondului Mitropolitan al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei", se arată în comunicat.

---

Actualizare 14:15- Volodimir Zelenski:"Rusia a încălcat aproximiativ 400 de tratate din 2014"

Kiev-Ukrinform-10.06.2022-Federaţia Rusă a încălcat aproximativ 400 de tratate internaţionale din 2014,a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său video către participanţii la Summitul pentru Democraţie de la Copenhaga.

"Cuvântul este întotdeauna baza legii. Aceasta este întotdeauna baza tratatului. Convenţii, statute, declaraţii şi, bineînţeles, memorandumuri. Numai în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei - şi s-a desfăşurat, vă reamintesc, nu din 24 februarie, ci din 2014 - Rusia a încălcat aproximativ patru sute de tratate internaţionale diferite la care statele noastre sunt părţi", a spus Zelensky.

"De la documentele globale cheie putem trece la cele fundamentale pentru Europa. Statul rus a încălcat: Actul final al CSCE 1975; Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale; Statutul Consiliului Europei", a mai menţionat preşedintele Ucrainei.

---

Actualizare 9:31- Melinda Simmons: "Poziţia lui Johnson cu privire la Ucraina are sprijin între partidele din Marea Britanie"

Kiev-Ukrinform-10.06.2022- Poziţia prim-ministrului britanic, Boris Johnson, cu privire la Ucraina are sprijin între partide în Marea Britanie şi nu sunt de aşteptat schimbări pentru Ucraina în acest sens, a declarat Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons.

"Abordarea lui Johnson cu privire la Ucraina este absolut clară şi transparentă şi are sprijin din partea partidelor din Marea Britanie. Membrii delegaţiei care au vizitat ţara dumneavoastră în ajunul invaziei au arătat clar că sprijinul politic şi militar pe care îl solicită Ucraina. Prin urmare, nu m-aş aştepta la nicio schimbare pentru Ucraina în această problemă", a spus Simmons.

Ea a mai afirmat că, potrivit sondajelor de opinie, marea majoritate a cetăţenilor britanici consideră că ceea ce face Rusia în Ucraina este greşit.

---

Actualizare 13:17- Starlink obţine licenţă de operator în Ucraina

Kiev-Ukrinform-09.06.2022- Starlink Ucraina a primit o licenţă de operator, potrivit canalului Telegram al Ministerului Transformării Digitale din Ucraina.

"Compania tocmai a fost adăugată la Registrul furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice", se arată în comunicat .

Ministerul notează că biroul SpaceX va începe în curând să lucreze activ în Ucraina.

---

Actualizare 10:09- Jake Sullivan: "NATO şi G7 rămân unite în sprijinul Ucrainei"

Kiev-Ukrinform-09.06.2022- Statele Unite au încredere în unitatea şi disponibilitatea NATO şi G7 de a rezista cu hotărâre agresiunii ruse şi de a sprijini Ucraina.

"Ideea că există într-un fel, ştiţi, semne de dezbinare, cred, este dezminţită de ceea ce vedem de fapt", le-a spus consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, jurnaliştilor.

Potrivit acestuia, presa din anumite motive tinde să presupună declinul inevitabil al unităţii occidentale, dar "toate faptele sunt contrare". În acest sens, el a reamintit că nu doar Statele Unite, ci şi ţările europene fac zi de zi noi anunţuri de asistenţă în materie de securitate, iar Uniunea Europeană a anunţat recent un nou pachet de sancţiuni cu anvergură, inclusiv în domeniul energetic.

---

Actualizare 21:20- Volodimir Zelenski invită companiile IT să îşi mute sediul în Ucraina

Kiev-Ukrinform-08.06.2022- Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus ca companiile IT să creeze centre comune de servicii şi de cercetare şi dezvoltare, precum şi să îşi mute sediul în Ucraina.

"Ucraina este un sector IT care se bucură de o legislaţie ce este una dintre cele mai favorabile din lume, un regim legislativ special "Oraşul Diia". Şi îmi propun să mutăm sediile companiilor IT în Ucraina, să creăm centre comune de servicii şi cercetare şi dezvoltare", a spus liderul ucrainean.

El a subliniat, de asemenea, că Ucraina este un "spaţiu al digitalizării" care oferă simplitate şi transparenţă pentru orice relaţie persoană-guvern şi companie-guvern.

---

Actualizare 12:00- Andriy Yermak: "Contractul de apărare cu Polonia va consolida capacităţile armatei ucrainene"

Kiev-Ukrinform-08.06.2022- Semnarea unui contract de apărare între Ucraina şi Polonia va întări capacităţile armatei ucrainene.

Potrivit Ukrinform, şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak, a spus acest lucru pe Telegram .

El a publicat, de asemenea, o imagine realizată de Maxar Technologies, care arată câmpuri presărate cu cratere de artilerie din regiunile Doneţk şi Luhansk.

---

Actualizare 9:41- Miniştrii adjuncţi de externe ucraineni şi americani discută despre exporturile de cereale

Kiev-Ukrinform-08.06.2022- Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Dmytro Senik şi secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, au discutat despre exporturile ucrainene de cereale la Seul (Coreea de Sud).

Secretarul adjunct Sherman şi ministrul adjunct de externe Senik au discutat, de asemenea, despre impactul războiului brutal de agresiune al Rusiei asupra securităţii alimentare globale şi despre angajamentul de a aduce cerealele Ucrainei pe pieţele internaţionale", a spus Price.

Secretarul adjunct a oferit o actualizare privind asistenţa SUA acordată Ucrainei, inclusiv asistenţă de securitate, umanitară şi economică, precum şi sprijin bugetar şi ajutor pentru eforturile pe termen lung.

---

Actualizare 18:30- Polonia semnează cu Ucraina un contract de apărare în valoare de 650 de milioane de dolari

Kiev-Ukrinform-07.06.2022- Polonia a semnat un contract de apărare cu Ucraina în valoare de 650 milioane dolari pentru vânzarea obuzierelor autopropulsate Krab.

"În acest moment semnăm unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare, contract de apărare pentru export din ultimii 30 de ani. Aceasta este vânzarea de arme către ucraineni, către Ucraina", a spus Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki.

El a subliniat că aceste arme vor fi "foarte importante" pe câmpul de luptă din estul Ucrainei şi a menţionat că fondurile pentru achiziţionarea acestor arme provin parţial de la UE şi parţial din propriul buget.

---

Actualizare 09:34- Armata rusă a ucis 263 de copii în Ucraina

Kiev-Ukrinform-07.06.2022- Un total de 263 de copii au fost ucişi şi peste 467 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Procuratura Generală ucraineană pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"În 7 iunie 2022, peste 730 de copii din Ucraina au fost afectaţi de agresiunea armată rusă. Potrivit datelor procurorilor de minori, 263 de copii au fost ucişi şi peste 467 au fost răniţi", se arată în raport.

Aceste date nu sunt definitive, ele fiind investigate în zonele de ostilităţi, zone ocupate temporar şi eliberate.

---

Actualizare 18:40- MAE: Ucraina cere Rusiei un tratament uman al prizonierilor de guerra

Kiev-Ukrinform-06.06.2022- Ucraina îşi îndeplineşte cu fidelitate toate obligaţiile legale internaţionale faţă de prizonierii de război şi cere Rusiei un tratament în oglindă a armatei ucrainene capturate.

Asta arată o declaraţie a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei , relatează Ukrinform.

MAE Ucraina a subliniat că Ucraina este un actor responsabil în comunitatea internaţională, îndeplinindu-şi cu fidelitate toate obligaţiile legale internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte dreptul internaţional umanitar.

"În contextul agresiunii ruse pe scară largă, statul ucrainean, ca parte la Convenţiile de la Geneva din 1949 şi la protocoalele sale, a aderat cu stricteţe la principiile ostilităţilor, inclusiv la dreptul internaţional umanitar, care include reguli adecvate pentru tratarea prizonieri de război", se spune în comunicat.

---

Actualizare 14:58- Un grup de nave de război ruseşti a fost împins la 100 km de coasta ucraineană

Kiev-Ukrinform-06.06.2022- Grupul naval al Flotei Mării Negre a Federaţiei Ruse a fost împins la mai bine de 100 de kilometri de coasta ucraineană.

"Ca urmare a acţiunilor noastre active de a lovi forţele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Mării Negre a Federaţiei Ruse a fost împins înapoi la o distanţă de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană. Încercând să recâştige controlul asupra partea de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost forţat să schimbe tactica: a desfăşurat sisteme de rachete de coastă Bal şi Bastion în Crimeea şi regiunea Herson, redistribuie forţe suplimentare pe insula Zmiinyi", a postat serviciul de presă al Comandamentului Marinei Forţelor Armate ale Ucrainei. pe Facebook , relatează Ukrinform.

---

Actualizare 9:40- Trupele ucrainene au doborât o rachetă rusească în Poltava

Kiev-Ukrinform-06.06.2022- Forţele armate ale Ucrainei au doborât o rachetă rusească pe cer deasupra regiunii Poltava, a declarat Dmytro Lunin, şeful Administraţiei Militare Regionale Poltava, pe Telegram.

"Pe cerul de deasupra regiunii Poltava, Forţele Armate ucrainene au doborât o rachetă inamică! Nu ignoraţi alertele de raid aerian! Slavă Ucrainei", a scris Lunin.

La începutul zilei de 5 iunie, forţele ucrainene de apărare aeriană au doborât o rachetă rusă deasupra districtului Obukhiv, regiunea Kiev. În acelaşi timp, ruşii au lansat lovituri cu rachete în districtele Darnytskyi şi Dniprovskyi din Kiev, rănind o persoană.

---

Actualizare 21:20- Hanna Malyar: "Ruşii nu îşi pun planul în aplicare la Sievierodoneţk"

Kiev-Ukrinform-05.06.2022- Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, a declarat că trupele ucrainene "oferă o rezistenţă acerbă" invadatorilor din Sievierodoneţk.

"Acolo este cald, luptele continuă... Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranţă este că Forţele Armate ale Ucrainei oferă o rezistenţă acerbă, pentru că altfel oraşul ar fi ajuns sub controlul trupelor ruseşti. Putem spune că sunt implicate unităţi ucrainene foarte profesioniste... Ruşii îşi urmează planul, au vrut să ajungă la graniţa administrativă a regiunilor Doneţk şi Lugansk. Până acum, ei nu respectă programul şi nu sunt capabili să implementeze acest plan", a spus Malyar.

După cum a menţionat oficialul, nu se ştie încă ce parte a oraşului este controlată de trupele ruse, deoarece luptele continuă. Potrivit acesteia, situaţia este dinamică.

---

Actualizare 17:15- Peste 600 de clădiri au fost avariate de trupele ruse în satul Dymer din regiunea Kiev

Kiev-Ukrinform-05.06.2022- Un total de 614 clădiri au fost avariate şi 90 au fost distruse complet de trupele ruse în satul Dymer, regiunea Kiev.

Declaraţia a fost făcută de şeful administraţiei militare regionale de la Kiev, Oleksiy Kuleba, pe Telegram.

"În satul Dymer, din cauza agresiunii ruse, au fost avariate 614 clădiri, 90 de clădiri au fost distruse în totalitate. O fabrică a unuia dintre cei mai mari producători de ferestre din Ucraina a fost de asemenea avariată", a scris Kuleba.

În cadrul vizitei sale, Kuleba a inspectat casele de locuit distruse şi a discutat despre sarcinile prioritare pentru reconstrucţia aşezărilor.

---

Actualizare 11:05- Armata ucraineană întăreşte apărarea în direcţia Harkov

Kiev-Ukrinform-05.06.2022- În direcţia Harkov, armata ucraineană întăreşte apărarea în zonele poziţiei tactice îmbunătăţite.

"În direcţia Harkov, se iau măsuri de întărire a apărării în zonele în care trupele noastre au reuşit să-şi îmbunătăţească poziţia tactică", a declarat comandantul Forţelor de Apărare, general-locotenentul Serhiy Nayev.

Potrivit comandantului, trupele ruse continuă bombardarea artileriei şi lansează lovituri aeriene în direcţia Doneţk. În direcţia Zaporijie, trupele ucrainene îşi consolidează rezistenţa apărării pentru a preveni o descoperire a inamicului. În regiunea Lugansk, trupele ucrainene resping numeroase atacuri inamice care durează aproape toată noaptea şi toată ziua. Ruşii desfăşoară şase sau mai multe acţiuni ofensive în zonele de responsabilitate ale unor brigăzi.

---

Actualizare 21:05- Armata ucraineană speră că Rusia va lansa ofensiva numai în teritoriile ocupate din est

Kiev-Ukrinform-04.06.2022- Armata ucraineană se pregăteşte pentru cel mai rău scenariu, dar spera că Rusia va lansa o ofensivă doar în teritoriile ocupate temporar din regiunile Doneţk şi Lugansk.

"Ne-am gândit şi am sperat că inamicul îşi va începe ostilităţile active de pe teritoriul ocupat al regiunilor Lugansk şi Doneţk, deghizat în unităţi ale formaţiunilor armate ilegale ale "DPR/LPR", în mare parte de forţele detaşate, voluntari, mercenari şi trupele cu sprijinul lansatoarelor de rachete multiple şi aeronavelor cu rază lungă de acţiune", a declarat comandantul Grupului Operaţional şi Tactic "Nord", generalul de brigadă, Dmytro Krasylnykov.

Potrivit acestuia, armata crede că inamicul nu va recurge la agresiune pe scară largă pe toate fronturile.

---

Actualizare 19:00- Olha Stefanishyna: "Irlanda s-a angajat să fie avocatul Ucrainei în UE"

Kiev-Ukrinform-04.06.2022- Viceprim-ministrul pentru integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, a mulţumit Irlandei pentru angajamentul de a fi avocatul Ucrainei în UE pentru obţinerea statutului de candidat.

"Vocea puternică a Irlandei cu privire la crimele de război şi genocidul Rusiei în Ucraina ne dă putere. S-a discutat despre acordarea statutului de candidat UE Ucrainei. Vă mulţumim pentru angajamentul de a fi avocatul nostru în UE", a postat Stefanishyna pe Twitter în urma unei întâlniri la Parlamentul Irlandei.

---

Actualizare 15:30- Oksana Markarova: "Ucraina continuă dialogul cu SUA privind obţinerea de arme cu rază lungă de acţiune"

Kiev-Ukrinform-04.06.2022- Ucraina continuă să convingă partenerii americani de necesitatea de a oferi forţelor armate sisteme de rachete cu lansare multiplă cu rază lungă de acţiune - nu pentru a bombarda oraşele ruseşti, ci pentru a salva vieţile armatei sale, spune ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova.

"Ucraina a fost întotdeauna foarte clară în intenţiile sale: nu am atacat niciodată Rusia, nu aveam de gând să-i atacăm şi nu avem nicio intenţie să-i atacăm acum. Oricât de dezgustaţi am fi de crimele pe care le comit ruşii pe teritoriul Ucrainei, indiferent cât de mult ucid, torturează şi oamenii şi copiii noştri, nu suntem la fel ca ei", a spus ambasadorul, comentând poziţia părţii ucrainene cu privire la utilizarea armelor furnizate de puterile occidentale.

Ea a subliniat că Ucraina nu va ataca ruşii paşnici. Totuşi, potrivit diplomatului, Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune "pentru a expulza această mizerie de pe teritoriul nostru cât mai curând posibil".

---

Actualizare 10:01- Catherine Colonna: "Franţa intenţionează să îşi mărească ajutorul pentru Ucraina"

Kiev-Ukrinform-04.06.2022- Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că Franţa intenţionează să crească şi să continue pe termen lung ajutorul acordat Ucrainei.

"Au trecut 100 de zile de când Rusia şi-a lansat agresiunea împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean. Timp de 100 de zile, Rusia a bombardat continuu şi fără discriminare forţele militare şi civilii ucraineni. Franţa este solidară cu poporul ucrainean în suferinţa sa. A făcut acest lucru nu numai din 24 februarie, ci din 2014, când a fost anexată ilegală a Crimeei şi a izbucnit conflictul din Donbas. Nu poate exista nicio impunitate pentru atrocităţile comise de soldaţii ruşi în Ucraina - în Bucha şi în alte oraşe", a declarat ministrul francez.

Ministrul a mai menţionat că a transmis "un mesaj de prietenie şi admiraţie Ucrainei şi poporului ucrainean" în timpul vizitei sale recente în Ucraina.

---

Actualizare 16:17- Haidai: "Sievierodonetsk rămâne neacaparat, dar bătălii aprige se dezlânţuie pe străzi"

Kiev-Ukrinform-03.06.2022- Oamenii lui Kadyrov au anunţat că au capturat oraşul Sievierodonetsk, dar oraşul rămâne neconsacrat, iar pe străzile lui se dezlănţuie bătălii crâncene.

Declaraţia relevantă a fost făcută de şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhii Haidai, în adresa sa video de pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"Acum Regiunea Lugansk este un avanpost al Ucrainei şi aici sunt concentrate multe forţe de invazie ruseşti. Astăzi, în Sievierodonetsk se declanşează bătălii aprige. Apropo, oamenii lui Kadyrov au raportat că au capturat oraşul. Este o minciună, căci bătăliile năvălesc în oraş. Bătălii grele, direct în oraşul Sievierodonetsk", a spus Haidai.

---

Actualizare 13:46- Oleksandr Tkachenko: "Rusia a distrus peste 370 de situri de patrimoniu cultural în 100 de zile de război"

Kiev-Ukrinform-03.06.2022- Rusia a distrus 370 de situri de patrimoniu cultural în 100 de zile de la invadarea totală a Ucrainei.

Ministrul ucrainean al Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko, a spus acest lucru la un briefing la Centrul Media Ucraina - Ukrinform.

"Ţinem evidenţa monumentelor culturale care au fost avariate sau distruse în timpul războiului. Aceste date le verificăm pe site-ul ministerului. În mod similar, acum calculăm cum putem determina pierderile financiare reale din distrugerea monumentelor noastre. Aş dori să spunem că aproape jumătate din aceste 370 de monumente culturale sunt biserici de diferite confesiuni. De fapt, atunci când ruşii distrug moştenirea ucraineană, nu le pasă ce sunt [siturile spirituale], doar le distrug", a spus Tkachenko.

---

Actualizare 9:07- Volodimir Zelenski: "Ucraina lucrează deja la noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei"

Kiev-Ukrinform-03.06.2022- În cooperare cu partenerii internaţionali, Ucraina a început deja să lucreze la noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei pentru a-i determina pe ocupanţi să plătească preţul întreg pentru distrugerea vieţilor vecinilor.

"Avem trei ştiri importante. În primul rând, Uniunea Europeană se îndreaptă treptat către punerea în aplicare a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni. Sincer, realizarea acestui lucru este foarte dificilă. Pentru că acest pachet de sancţiuni se referă în primul rând la petrol.

În cele din urmă, lumea renunţă la petrolul rusesc. Mai mult, alte ţări, care produc petrol mult mai bun şi mai uşor, se pregătesc să înlocuiască livrările ruseşti. Prin urmare, se pierd venituri uriaşe pentru statul agresor în această sferă", a declarat preşedintele Ucrainei.

---

Actualizare 21:05- Denys Shmyhal solictă ONU să ia măsuri decisive pentru a evita o criză alimentară globală

Kiev-Ukrinform-02.06.2022- Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a acuzat Rusia că a orchestrat o criză alimentară globală, a denunţat blocarea porturilor ucrainene şi a cerut ONU şi partenerilor internaţionali să ia măsuri decisive pentru a răspunde acestor provocări.

"Dacă nu vom găsi o soluţie pentru această provocare, atunci lumea va avea probleme şi crize alimentare în multe ţări", a declarat Shmyhal.

ONU s-a oferit să negocieze un acord pentru a transfera cereale ucrainene în statele baltice prin Belarus, un vecin al cărui lider autoritar Alexandru Lukaşenko a rămas un aliat ferm al Rusiei pe tot parcursul războiului. Kievul a refuzat oferta.

---

Actualizare 18:35- Suedia va trimite rachete anti-navă în Ucraina

Kiev-Ukrinform-02.06.2022- Guvernul suedez va trimite un nou lot de ajutor militar Ucrainei pe fondul agresiunii ruse. Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a făcut anunţul pe Twitter.

"Suedia va trimite în Ucraina rachete anti-navă, arme antitanc şi puşti de 12,7 mm, inclusiv muniţie. Acest al 4-lea pachet de sprijin include şi contribuţie financiară pentru Forţele Armate ucrainene. Suma totală include peste 95 de milioane de euro", a scris ministrul suedez.

Ann Linde a subliniat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să înceteze.

---

Actualizare 11:40- Ambasadorul francez vizitează Hostomel

Kiev-Ukrinform-02.06.2022- Ambasadorul Franţei în Ucraina, Etienne de Poncins, a vizitat oraşul Hostomel din regiunea Kiev, unde au avut loc lupte aprige după ce a început invazia rusă pe 24 februarie.

Potrivit Ukrinform, diplomatul a scris acest lucru pe Twitter .

"Împreună cu comandantul Gărzii Naţionale [Yurii] Lebid în Hostomel, pe scena luptelor aprige, care nu i-au permis agresorului să cucerească Kievul. Un omagiu adus curajul eroic al apărătorilor care luptă pentru libertate şi patria lor", a scris ambasadorul.

---

Actualizare 09:54- 261 de copii au fost ucişi în Ucraina de la invazia rusă

Kiev-Ukrinform-02.06.2022- Procuratura Generală ucraineană a spus acest lucru pe Telegram, relatează un corespondent Ukrinform.

"Un total de 721 de copii din Ucraina au fost afectaţi de agresiunea armată pe scară largă a Rusiei la 2 iunie 2022. Potrivit cifrelor oficiale ale procurorilor pentru minori, 261 de copii au fost ucişi şi peste 460 au fost răniţi", se arată în raport.

Aceste date nu sunt definitive, ele fiind investigate în zonele de ostilităţi, zone ocupate temporar şi eliberate.

---

Actualizare 10:19- Ruşii au deschis focul asupra a 21 de aşezări din zona Lugansk şi Doneţk în ziua trecută

Kiev-Ukrinform-01.06.2022- Declaraţia relevantă a fost făcută de Joint Forces Task Force pe Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.

"La 31 mai 2022, trupele ruse au deschis focul asupra a 21 de aşezări din Regiunea Lugansk şi Regiunea Doneţk. Următoarele aşezări au intrat sub focul inamicului: Sievierodonetsk, Borivske, Lysychansk, Pryvillia, Novodruzhesk, Bilohorivka, Zolote, Hirske, Komyshuvakha, Toshkivka, Vrubivka, Ustynivka, Syrotyne, Avdiivka, Sloviansk, Lachhorovka, Kamenievka, Kamenievka, Kamenievka, Kamenievka, Kamièhorovka, Kamièhorovka. " se arată în raport.

---

Actualizare 19:10- Zelenski: "Ucrainei nu-i pasă de planurile Rusiei pentru estul ţării"

Kiev-Ukrinform-31.05.2022- Ucrainei nu-i pasă de planurile Rusiei de a captura estul statului ucrainean, cronometrat cu anumite date. Toate teritoriile ocupate vor fi eliberate cu accent pe păstrarea vieţii cât mai multor apărători ucraineni.

Acest lucru a fost declarat de preşedintele Volodymyr Zelensky la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Slovaciei Zuzana Caputova la Kiev, relatează un corespondent Ukrinform.

"Tu şi cu mine am auzit multe despre planurile Rusiei legate de anumite date şi simboluri. Uneori acest stat reuşeşte, dar în Ucraina, au eşuat, deşi i-au asigurat pe toată lumea că vor lua Kievul şi alte oraşe în trei zile", a spus. Zelensky.

---

Actualizare 15:55- Denisova demisă din funcţia de Comisar pentru Drepturile Omului Radei Supreme

Kiev-Ukrinform-31.05.2022- Rada Supremă a Ucrainei a revocat-o pe Liudmyla Denisova din funcţia de comisar pentru drepturile omului.

Declaraţia relevantă a fost făcută într-un comentariu pentru Ukrinform de către o sursă care a fost prezentă la o sesiune plenară a parlamentului ucrainean.

Potrivit sursei, un total de 234 de parlamentari au votat în favoarea demiterii Denisovei.

O reamintire că Comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova, a anunţat că Rada Supremă plănuia să adopte o moţiune de cenzură împotriva ei pe 31 mai 2022.

---

Actualizare 14:00- Kuleba cere Vestului să furnizeze Ucrainei cât mai multe tunuri de 155 mm

Kiev-Ukrinform-31.05.2022- Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, solicită ţărilor occidentale să furnizeze Ucrainei tunuri de 155 mm şi sisteme de lansare de rachete multiple.

"Profit de acest interviu pentru a cere Occidentului să ne trimită toate tunurile de 155 mm şi sistemele de lansare multiplă pe care ni le pot trimite", a declarat Kuleba pentru ziarul italian La Repubblica într-un interviu.

Potrivit ministrului de externe, apărătorii ucraineni sunt în război cu trupele unei ţări al cărei preşedinte urăşte Ucraina, dar Ucraina nu se va preda niciodată.

---

Actualizare 12:15- Consiliul European va analiza cererea de aderare a Ucrainei în luna iunie

Kiev-Ukrinform-31.05.2022- Liderii UE plănuiesc să ia în considerare cererea Ucrainei de aderare la UE la summitul programat pentru luna iunie.

"Consiliul European ia act de pregătirea avizelor Comisiei cu privire la cererea de aderare la UE a Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova şi Georgia şi va reveni asupra acestei chestiuni în cadrul reuniunii din iunie", se arată în comunicat.

În plus, documentul exprimă sprijinul pentru eforturile de stabilire şi documentare a crimelor de război comise de trupele ruse în Ucraina şi îşi reafirmă angajamentul de a intensifica presiunea asupra Rusiei şi Belarusului pentru a dejuca războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Consiliul European este de acord, de asemenea, ca cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei va acoperi ţiţeiul, precum şi produsele petroliere, livrate din Rusia în statele membre, cu o excepţie temporară pentru ţiţeiul livrat prin conducte.

Documentul conţine, de asemenea, asigurări că Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei asistenţă defensivă, umanitară şi economică pe fondul agresiunii ruse, precum şi după război.

---

Actualizare 9:30- Armata ucraineană a eliminat aproximativ 50 de trupe inamice în estul Ucrainei

Kiev-Ukrinform-31.05.2022- Forţele Armate ale Ucrainei au eliminat aproximativ 50 de trupe ruse în estul Ucrainei în ultima zi.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Grupul Tactic Operaţional Est pe Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.

Apărătorii ucraineni continuă să-l reţină pe agresor în zona de control a Grupului Tactic Operaţional de Est.

La 30 mai 2022, armata ucraineană a distrus până la 50 de trupe inamice, un tanc rusesc, un vehicul de luptă de infanterie, un sistem de artilerie autopropulsat, trei mortiere şi un vehicul aerian fără pilot în estul Ucrainei.

---

Actualizare 21:27- Franţa este pregătită să medieze negocierile dintre Ucraina şi Rusia

Kiev-Ukrinform-30.05.2022- Franţa consideră necesară menţinerea unui canal de comunicare cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi este pregătită să fie un mediator în negocieri.

"Franţa menţine un canal de comunicare cu Rusia, nu este singura care face acest lucru şi consideră că este necesar să existe un canal pentru transmiterea anumitor mesaje", a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, la o întâlnire comună cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, la Kiev.

Toate convorbirile telefonice sunt directe şi deschise, permiţând ridicarea unor probleme foarte importante, a subliniat ea.

În acelaşi timp, potrivit ministrului, este important ca Franţa să fi condamnat oficial agresiunea Rusiei la toate nivelurile şi să sprijine Ucraina prin toate mijloacele.

"Acum au loc lupte intense, acerbe şi nu există discuţii, dar va veni ziua în care vor trebui să aibă loc negocieri. Şi pentru a asigura un dialog deschis şi serios, un rezultat real... vom fi alături de Ucraina pentru a fi un mediator în astfel de negocieri şi în condiţiile, în contextul în care aceste negocieri sunt necesare", a spus Catherine Colonna.

---

Actualizare 18:40- Dmytro Kuleba: "Furnizarea de arme Ucrainei nu va atrage alte state în război"

Kiev-Ukrinform-30.05.2022- Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, subliniază că furnizarea Ucrainei de arme nu va trage alte state în războiul declanşat de Rusia.

Acesta a făcut o declaraţie la un briefing comun alături de ministrul francez al Afacerilor Externe, Catherine Colonna.

Kuleba a îndemnat ca statele UE să nu fie receptive la declaraţiile oficialilor ruşi sau ale unor politicieni sau intelectuali europeni precum: "Nu daţi Ucrainei nicio armă, altfel ne vor trage în război".

"Nimic nu vă va atrage în război până când soldaţii voştri vor începe să lupte pentru noi. Şi noi, vom aminti că nici măcar nu le-am cerut soldaţilor voştri să lupte pentru noi. Ştim să învingem. Ştim să luptăm. Daţi-ne toate armele necesare şi vom câştiga şi nimeni din lume nu va fi târât în acest război", a spus Kuleba.

Ministrul de externe francez a subliniat că Rusia nu doreşte ca nimeni să ajute Ucraina, astfel încât trupele ruse să omoare cât mai mulţi ucraineni, să pună mâna pe cât mai mult teritoriu: "De aceea ei [ruşii] ameninţă pe toată lumea cu consecinţe teribile pentru sprijinul Ucrainei, dar adevărul este evident."

---

Actualizare 14:35- Ucraina cere NATO să recunoască Rusia drept "sponsor al terorismului"

Kiev-Ukrinform-30.05.2022- Vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanishyna, a cerut Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să recunoască Federaţia Rusă ca "sponsor al terorismului".

Stefanishyna a remarcat că de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, zeci de mii de civili au murit. Aproape 220.000 de oameni şi-au pierdut deja casele. Rusia încalcă în mod sistematic principiile de bază ale dreptului internaţional umanitar şi uman.

"Dându-şi seama că nu va putea câştiga războiul, Rusia încearcă în mod deliberat să distrugă Ucraina, provocând o uriaşă catastrofă umanitară", a spus Stefanishyna. "Solicităm ca Rusia să fie recunoscută ca sponsor al terorismului".

---

Actualizare 10:06- Ministrul francez de externe Catherine Colonna a sosit în Kiev

Kiev-Ukrinform-30.05.2022- Declaraţia care arată că ministrul francez de externe Catherine Colonna a ajuns în Kiev a fost postată pe Twitter , relatează un corespondent Ukrinform.

"Tocmai am ajuns în Ucraina pentru a arăta sprijinul Franţei pentru poporul ucrainean", a scris Colonna.

O reamintire că ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a vorbit pentru prima dată la telefon cu Catherine Colonna, nou-numitul ministru francez de externe, pe 26 mai 2022.

---

Actualizare 08:57- Trupele ruse trag asupra a două comunităţi din regiunea Dnipropetrovsk

Kiev-Ukrinform-30.05.2022- Noaptea, invadatorii ruşi au tras cu artilerie asupra a două comunităţi din regiunea Dnipropetrovsk.

"Inamicul a tras din nou cu artilerie în districtul Kryvyi Rih, lovind comunităţile Zelenodolsk şi Apostolove. Oamenii nu au fost răniţi", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, pe Telegram .

După cum sa raportat, pe 26 mai, inamicul a tras asupra comunităţii Apostolove din regiunea Dnipropetrovsk, iar pe 25 mai - asupra comunităţii Zelenodolsk, distrugând case, o grădiniţă şi o biserică.

---

PRESA DIN UCRAINA 11.05.-28.05.2022

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tarile vestice trebuie sa analizeze temeinic situatia si sa stabileasca care este necesarul de tehnica militara al Ucrainei, astfel incat aceasta sa se poata apara si apoi sa treaca la ofensiva si sa-i alunge pe Rusi.

    Forta militara a Rusiei ce poate fi angajata in Ucraina, poate fi cu siguranta apreciata, date fiind mijloacele complexe de cercetare de care dispun americanii si nu numai.  

    Si, fata de forta militara a Rusiei, daca se apreciaza ca se poate, cei care doresc sa sprijine Ucraina trebuie sa o faca oportun, coordonat, eficient, cu tehnica militara cat mai apropiata de necesarul ducerii luptei si care sa poata fi operata de luptatorii Ucrainei.  

    In acest fel, Ucraina are sanse mari sa rezolve problemele cu Rusia pe cale militara.  

    Dupa cum s-a vazut, sprijinul acordat pana acum Ucrainei nu a avut eficienta scontata. 

    Rusii au ocupat o mare parte din teritoriile vizate si probabil ca isi vor atinge obiectivele si vor fixa linia frontului, intarind-o puternic.  

    Ucraina a luptata eroic insa, inutil. Fostele ruse s-au retras numai de acolo de unde planurile lor de ocupare a Ucrainei cu sprijinul rusofonilor si buchetelor de flori nu s-au adeverit.  

    Ca urmare, daca se merge pe aceasta linie si Spania isi trimite.. si Suedia... si Polonia..., si.. tarile fiecare ce au in plus, nu este un ajutor adevarat.  

    Conflictul, prin masurile Rusiei de aducere a noi forte in zona, se amplifica si Ucraina pierde teritorii, distrugerile se extind, numarul cetatenilor si a militarilor ucraineni morti creste. Si toate fara rost.  

    Prin urmare, trebuie un plan de coordonare a acestor ajutoare si ..  

    Daca nu, acest ajutor este doar un experiment sau un debuseu pentru distrugerea armamentului munitiei si tehnicii vechi de care dispun statele si asigurarea extinderii productiei de noi arme pentru unele tari, caz in care Ucraina trebuie lasata sa negocieze cu Rusia o solutie a problemei lor, asa cum ar fi trebuit sa o faca de la inceput.

    Ca altfel, Ucraina va fi distrusa si multi ucraineni vor fi ucisi  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb