Presa din Ucraina

Presa din Ucraina

Internaţional / 26 apr. - 10 mai. 2022

Actualizare 20:18- Armata ucraineană eliberează patru aşezări în regiunea Harkov

Kiev- Ukrinform- 10.05.2022- În regiunea Harkov, inamicul suferă pierderi semnificative şi îşi retrage trupele în regiunea Belgorod (Rusia). Unităţile Forţelor de Apărare ale Ucrainei au eliberat aşezările Cherkaski Tyshky, Ruski Tyshky, Rubijne şi Bayrak.

"Inamicul creşte ritmul operaţiunilor ofensive strategice în Zona Operaţională de Est, deschide focul de-a lungul întregii linii de contact şi pe adâncurile apărării trupelor noastre. Cea mai mare activitate a ocupanţilor se observă în direcţiile Slobozhansky şi Doneţk. Acolo este încă o probabilitate mare de lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile şi militare", a postat pe Facebook Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei , subliniind situaţia operaţională de pe front de la ora 18:00.

---

Actualizare 18:52- Ambasadorul Ungariei: "Ungaria nu are pretenţii teritoriale în vestul Ucrainei"

Kiev- Ukrinform- 10.05.2022- Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ungariei în Ucraina Istvan Íjgyarto spune că ţara sa nu are pretenţii teritoriale în Zakarpattia, regiunea de vest a Ucrainei.

"Nu avem pretenţii teritoriale când vine vorba de Zakarpattia", a spus ambasadorul într-un interviu acordat canalului Espreso TV.

Rusia este un stat agresor, un agresor militar, în timp ce Ungaria sprijină pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, a subliniat ambasadorul.

"Condamnăm pe deplin toate încălcările drepturilor omului împotriva cetăţenilor ucraineni. Facem apel la comunitatea internaţională, precum şi partea ucraineană, să investigheze aceste încălcări. Suntem pentru pace", a spus Íjgyarto.

---

Actualizare 17:21- Zelenski se întâlneşte cu miniştrii de externe germani şi olandezi

Kiev- Ukrinform- 10.05.2022- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu ministrul german de externe Annalena Baerbock şi cu ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra.

Potrivit Ukrinform, şeful statului a scris acest lucru pe Telegram .

"O întâlnire semnificativă cu ministrul german de externe Annalena Baerbock şi ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra. Sprijinul din partea ţărilor dumneavoastră este important şi valoros pentru noi. Vă mulţumim că sunteţi solidari astăzi cu poporul ucrainean", a spus Zelensky.

El a spus că este încrezător că Ucraina va câştiga, cu un astfel de sprijin. "Cred că împreună putem câştiga. A câştiga înseamnă a returna Ucrainei toate drepturile şi libertăţile cetăţenilor noştri de pe teritoriul nostru", a adăugat Zelenski.

---

Actualizare 14:00- Asalt Azovstal: Ruşii efectuează 34 de atacuri aeriene într-o singură zi

Kiev-10.05.2022-Ukrinform- Invadatorii ruşi au efectuat 34 de atacuri aeriene, inclusiv opt ieşiri ale bombardierelor strategice, la oţelăria Azovstal din oraşul asediat Mariupol, regiunea Doneţk, în ultima zi. Inamicul continuă să năvălească în fortăreaţa ucraineană.

Aşa arată postarea Primăriei Mariupol pe Telegram , transmite Ukrinform.

"În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 34 de lovituri aeriene asupra oţelăriilor Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor ucraineni de la Mariupol, inclusiv opt ieşiri efectuate de bombardiere strategice. Inamicul continuă să folosească artilerie, sisteme MLR, UR-77, tancuri etc." se spune în declaraţie.

Se observă că inamicul nu încetează să încerce să cucerească cetatea ucraineană, asaltând zona cu sprijinul infanteriei.

---

Actualizare 13:14 - 24 de atacuri au fost lansate ieri în regiunea Lugansk

Kiev - Ukrinform - 05.05.2022 - În ultima zi, armata rusă a lansat 24 de atacuri asupra aşezărilor din regiunea Lugansk. Au fost raportate victime civile.

"Oraşele Sievierodonetsk, Lysychansk, Rubizhne, Popasna, Hirske, Zolote, Novodruzhesk, satele Orikhove, Voyevodivka, Toshkivske şi Komyshuvakha au fost supuse unui incendiu masiv. Nouăsprezece facilităţi de infrastructură au fost avariate. Patru blocuri de apartamente în Lysy13chansks, case private. , Popasna, Hirske, Komyshuvakha, sediul întreprinderii de utilitate publică din Novodruzhesk", a postat pe Facebook serviciul de presă al Poliţiei Naţionale a Ucrainei.

Atacurile ruseşti au întrerupt complet alimentarea cu energie electrică în 26 de aşezări, în 12 aşezări parţial. Doar 6 localităţi au alimentare cu gaz, trei dintre ele - parţial.

Nu există alimentare centralizată cu apă aproape în întreaga regiune.

---

Actualizare 10:36 - Armata ucraineană a distrus astăzi două avioane ruseşti, patru drone şi trei rachete de croazieră

Kiev - Ukrinform - 05.05.2022 - Forţele armate ucrainene au distrus două avioane, patru UAV şi trei rachete de croazieră ale agresorilor ruşi pe 4 mai, a transmis Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene pe Facebook.

"Nouă ţinte aeriene ale ocupanţilor ruşi au fost distruse pe 5 mai 2022: două avioane, patru UAV, trei rachete de croazieră", se arată în comunicat.

---

Actualizare 09:45 - Procuratura Generală a Ucrainei: ''221 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei''

Kiev - Ukrinform - 05.05.2022 - Un total de 221 de copii au fost ucişi şi peste 408 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat Procuratura Generală ucraineană pe Telegram.

Cel puţin 629 de copii din Ucraina au fost afectaţi de agresiunea armată rusă până la 5 mai 2022, se arată în raport.

În prezent, cele mai multe victime au fost înregistrate în Regiunea Doneţk (139), Regiunea Kiev (116), Regiunea Harkiv (95), Regiunea Cernihiv (68), Regiunea Herson (46), Regiunea Mykolaiv (44), Regiunea Lugansk (37), Zaporizhzhia Regiunea (27), Regiunea Sumy (17), oraşul Kiev (16) şi Regiunea Jytomyr (15).

---

Actualizare 18:17 - Austria suplimentează ajutorul militar acordat Ucrainei cu 42 de milioane euro

Kiev- Ukrinform- 04.05.2022- Guvernul Austriei a suplimentat ajutorul militar acordat Ucrainei cu 42 de milioane euro. Consiliul de Miniştri al Austriei a luat decizia relevantă astăzi.

"Considerăm că este datoria noastră umanitară să ajutăm la atenuarea suferinţei oamenilor din Ucraina. De la începutul războiului, Austria a oferit o serie de asistenţă de urgenţă, inclusiv 17,5 milioane de euro din Fondul pentru dezastre străine, precum şi ambulanţe civile, căşti, veste de protecţie şi combustibil. Prin decizia de astăzi a Consiliului de Miniştri, guvernul federal îşi îndeplineşte promisiunea făcută în martie şi dublează toate donaţiile pentru Ucraina primite înainte de Luni de Paşte în cadrul campaniei ORF Neighbour in Need", a declarat cancelarul Karl Nehammer.

---

Actualizare 16:38 - Ministerul Apărării: ''Rusia încearcă să intensifice ofensiva în estul Ucrainei''

Kiev- Ukrinform- 04.05.2022- "Comandamentul trupelor ruse încearcă să mărească ritmul operaţiunii ofensive în estul Ucrainei pentru a ajunge la graniţele administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, precum şi pentru a dezvolta o ofensivă în anumite zone: Zaporizhzhia şi Kryvyi Rih. În acest scop, inamicul îşi regrupează şi îşi întăreşte trupele, sporind sistemul de distrugere prin incendiu şi logistică", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianyk.

Potrivit acestuia, trupele ruse continuă să lanseze lovituri aeriene şi de artilerie asupra Harkovului.

---

Actualizare 12:20- Poliţiştii de frontieră nu văd în prezent nicio adunare de convoaie inamice în Transnistria

Kiev- Ukrinform- 04.05.2022- Poliţiştii de frontieră ucraineni nu observă nicio acumulare de forţe militare şi convoaie de echipamente la graniţa nerecunoscutei "Republici Moldoveneşti Transnistrene" cu Ucraina.

Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri de Stat, Andriy Demchenko, într-un comentariu pentru Ukrinform.

"Exploziile şi provocările din Transnistria fac toate parte din jocul Kremlinului. Acesta foloseşte astfel de zone pentru a destabiliza situaţia sau pentru a încerca să folosească teritoriul în războiul împotriva Ucrainei. Momentan, nu înregistrăm nicio acumulare de forţe sau formare de convoaie de-a lungul liniei de frontieră, care ar fi gata să se mute în Ucraina", a subliniat Demcenko.

---

Actualizare 10:01- Rusia pierde aproximativ 24.500 de militari în conflictul din Ucraina

Kiev-Ukrinform- 04.05.2022- Rusia a pierdut deja aproximativ 24.500 de militari în Ucraina (+300 în ultima zi).

Declaraţia relevantă a fost făcută de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.

Între 24 februarie 2022 şi 4 mai 2022, pierderile totale în luptă ale inamicului au inclus şi 1.077 de tancuri (+15 în ultima zi), 2.610 vehicule blindate de luptă (+43), 491 de sisteme de artilerie (+16), 163 de rachete cu lansare multiplă sisteme (+1), 81 sisteme de luptă antiaeriană (+1), 194 avioane (+0), 155 elicoptere (+0), 1.867 autovehicule şi rezervoare de combustibil (+24), 10 bărci/cuttere (+0) , 303 vehicule aeriene fără pilot (+12), 38 de echipamente speciale (+0). Un total de 87 de rachete de croazieră inamice (+3) au fost doborâte.

---

Actualizare 08:50- Două persoane au murit într-un atac cu rachete în regiunea Lugansk

Kiev- Ukrinform- 04.05.2022- Ieri, ruşii au lansat 34 de lovituri cu rachete şi bombe asupra oraşelor din regiunea Lugansk. Două persoane au murit şi alte două au fost rănite.

"Ieri, fiecare dintre oraşele noastre a avut de suferit de pe urma inamicului. Patru aşezări au rezistat loviturilor cu rachete şi bombe. Ruşii nu doar distrug Popasna, ci o scot de pe harta regiunii Lugansk ca aşezare. Inamicul a lansat 34 de atacuri asupra zonei rezidenţiale din regiune. Două persoane au fost ucise - o femeie din Lysychansk şi un bărbat din Popasna. Două femei din Lysychansk au fost rănite", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serhiy Haidai, pe Telegram.

---

Actualizare 07:34- Zelenski: "Întreaga lume liberă este unită pentru ca nimeni să nu omoare copii aşa cum face Rusia"

Kiev- Ukrinform- 04.05.2022- Întreaga lume liberă s-a unit astfel încât nimeni să nu omoare copii sau să distrugă oraşe paşnice, aşa cum face Federaţia Rusă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris acest lucru pe canalul său Telegram , publicând o serie de fotografii ale infrastructurii civile distruse.

"Întreaga lume liberă s-a unit astfel încât nimeni să nu justifice nazismul, să omoare copii sau să distrugă oraşe paşnice, aşa cum face Rusia", a subliniat Zelensky.

---

Actualizare 20:20- Italia îşi propune să devină independentă de gazul rusesc până în a doua jumătate a anului 2024

Kiev- Ukrinform- 03.05.2022- Italia urmăreşte să-şi înlăture dependenţa de aprovizionarea cu gaze ruseşti până în a doua jumătate a anului 2024.

Acest lucru a fost declarat de ministrul italian al tranziţiei ecologice, Roberto Cingolani, relatează Reuters , potrivit Ukrinform.

"Ar trebui să fim autonomi până în a doua jumătate a anului 2024, ne-am putea descurca fără importul de gaz rusesc", a spus Cingolani într-un interviu pentru La Repubblica.

Întrebat despre mecanismul propus de plată în ruble pentru gazul rusesc, Cingolani a spus că Comisia UE trebuie să ia o decizie politică "clară şi lipsită de ambiguitate" pentru a evita transferarea responsabilităţii către guvernele individuale şi companiile de petrol şi gaze.

---

Actualizare 19:20- Cocseria Avdiyivka lovită de atacul rusesc: cel puţin 10 morţi, 15 răniţi

Kiev- Ukrinform- 03.05.2022- În regiunea Doneţk, invadatorii ruşi au bombardat uzina de cocs Avdiyivka, ucigând cel puţin 10 persoane şi rănind cel puţin 15.

Asta a spus şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko , relatează Ukrinform.

"Cel puţin 10 morţi şi 15 răniţi - acestea sunt consecinţele bombardamentului de către ocupanţii ruşi a Uzinei de Cocs Avdiyivka. Aceste cifre sunt provizorii. Vor urma actualizările şi probabil că numărul victimelor va fi mai mare", a scris şeful regiunii.

El a observat că invadatorii ştiau exact unde ţintesc - muncitorii tocmai îşi terminaseră tura, aşteptând la o staţie de autobuz o navetă care să-i ducă acasă de la fabrică.

"Încă o crimă cinică a ruşilor de pe pământul nostru. Vor fi traşi la răspundere pentru tot!" a subliniat Kyrylenko.

---

Actualizare 18:20- Civilii evacuaţi din Azovstal ajung în Zaporizhia

Kiev- Ukrinform- 03.05.2022- Persoanele evacuate de la uzina metalurgică Azovstal din Mariupol au ajuns deja în Zaporizhia, acum fiind asigurate cu toată asistenţa necesară.

Potrivit Consiliului Local Mariupol , transmite Ukrinform.

"Persoanele evacuate din Azovstal au sosit deja în Zaporizhia. Li se oferă toată asistenţa necesară", se arată în comunicat.

Consiliul Local a publicat un videoclip cu autobuzele de evacuare sosite în Zaporizhia, care transportau locuitorii din Mariupol.

Primarul Mariupol Vadym Boychenko a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă salvarea locuitorilor oraşului asediat.

"Suntem recunoscători tuturor participanţilor la misiunea de evacuare - reprezentanţi ai Naţiunilor Unite, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi ministrului Iryna Vereshchuk. Datorită eforturilor noastre comune, am reuşit să salvăm locuitorii din Mariupol din acest iad", a spus primarul.

Potrivit Consiliului Local, misiunea ONU este pregătită să repete operaţiunea de evacuare a mai multor civili din Azovstal.

Coordonatorul ONU în Ucraina, Osnat Lubrani, a confirmat succesul operaţiunii de trecere în siguranţă de la Mariupol.

---

Actualizare 15:06- Parlamentul Ucrainei cere Statelor Unite să recunoască Rusia drept sponsor de stat al terorismului

Kiev- Ukrinform- 03.05.2022- Rada Supremă a Ucrainei a transmis apelul către Camera Reprezentanţilor şi Senatul Congresului SUA de a recunoaşte Rusia ca stat sponsor al terorismului.

"Rada Supremă a susţinut apelul nr. 7341 la Camera Reprezentanţilor şi la Senatul Congresului SUA pentru a recunoaşte Rusia ca stat sponsor al terorismului", a postat deputatul Yaroslav Zheleznyak pe Telegram .

Apelul a fost susţinut de 344 de parlamentari.

După cum s-a raportat, parlamentarii au înregistrat un proiect de rezoluţie nr. 7341 cu privire la apelul Parlamentului Ucrainei la Camera Reprezentanţilor şi Senatul Congresului SUA de a recunoaşte Rusia ca stat sponsor al terorismului.

Preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, a spus că recunoaşterea Federaţiei Ruse ca stat sponsor al terorismului va întări sancţiunile internaţionale împotriva acestuia şi va consolida lumea în sprijinul Ucrainei.

Potrivit acestuia, Rada Supremă, în special, solicită Congresului SUA să impună sancţiuni guvernamentale şi cercurilor de afaceri, partidelor politice ruse care susţin războiul.

---

Actualizare 13:37- Alte 49 de persoane au fost evacuate din regiunea Lugansk

Kiev- Ukrinform- 03.04.2022- Astăzi dimineaţa, 49 de civili au fost evacuaţi din regiunea Lugansk, în ciuda bombardamentelor inamice.

"Evacuarea este complicată din cauza bombardamentelor. Am reuşit să scoatem 49 de oameni. Treizeci şi nouă de locuitori din Lysychansk şi zece locuitori din Sievierodonetsk se îndreaptă acum către oraşele sigure ale ţării. În această noapte vor adormi în tăcere", şeful Departamentului. Administraţia militară regională din Luhansk, Serhiy Haidai, a postat pe Telegram .

După cum s-a menţionat, nu mulţi oameni sunt dispuşi să plece, în ciuda faptului că bombardarea se intensifică şi furnizarea de servicii de utilităţi nu va fi restabilită.

Nu există alimentare centralizată cu apă în întreaga regiune. Aproape 100.000 de gospodării nu au energie electrică, iar gazul este parţial disponibil doar în şase localităţi.

"Au mai rămas 60.000 de oameni în regiunea liberă [controlată de guvern] Luhansk. Ajutorul umanitar a fost livrat pentru ei şi este deja transportat la adăposturile anti-bombă. Accesul la comunităţile Rubizhne, Popasna şi Hirske este dificil", a menţionat Haidai.

---

Actualizare 11:13- Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei: ''Armata a eliminat aproximativ 24.200 de soldaţi ruşi''

Kiev- Ukrinform- 03.05.2022- Apărătorii ucraineni au ucis aproximativ 24.200 de soldaţi ruşi între 24 februarie şi 3 mai, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

Potrivit sursei citate, forţele ruse au mai pierdut 1.062 de tancuri, 2.567 de vehicule blindate de luptă, 475 de sisteme de artilerie, 162 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 80 de sisteme de luptă antiaeriană, 194 de avioane, 155 de elicoptere, 1.843 de vehicule cu motor, zece bărci/cuttere, 2891 vehicule aeriene fără echipaj. unităţi de echipamente speciale şi 84 de rachete de croazieră.

---

Actualizare 09:29 - Parchetul General: ''Trupele ruse au ucis 220 de copii în Ucraina de la invazie''

Kiev- Ukrinform- 03.05.2022- "Peste 626 de copii au fost afectaţi în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă din partea Federaţiei Ruse. Potrivit datelor oficiale, 220 de copii au fost ucişi şi peste 406 au fost răniţi", a transmis Parchetul General pe Telegram.

Conform datelor primite de procurorii pentru minori, cei mai mulţi copii au fost afectaţi în regiunea Doneţk - 139, regiunea Kiev - 115, regiunea Harkov - 95, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Herson - 45, regiunea Mykolaiv - 43, regiunea Luhansk - 37, Zaporizhzhia regiunea - 27, regiunea Sumy - 17, regiunea Jytomyr - 15 şi oraşul Kiev - 16.

---

Actualizare 07:00 - Rusia a deportat aproximativ 200.000 de copii ucraineni

Kiev- Ukrinform- 03.05.2022- De la debutul invaziei, Rusia a deportat din ţara vizată, inclusiv din teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Lugansk, aproximativ 1,1 milioane de oameni, inclusiv aproape 200.000 de copii, conform unui anunţ al lui Mihail Mizintsev, şeful Centrului de management al apărării naţionale din Rusia.

Oficialul a spus că 11.550 de persoane, inclusiv 1.847 de copii, au fost "evacuate" în Rusia în ultimele 24 de ore. De la începutul invaziei, numărul lor a crescut la 1.092.137, dintre care 196.356 sunt copii.

---

Actualizare 19:20- Kuleba despre evacuarea Mariupol: "Doar civilii trec pe la acest punct"

Kiev- Ukrinform- 02.05.2022- Ucraina va lucra neobosit pentru ca viaţa apărătorilor ucraineni de la Mariupol, inclusiv a răniţilor, să nu fie lăsată la latitudinea armatei ruse.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, care a vorbit la un briefing comun cu principalul diplomat al Danemarcei Jeppe Kofod, relatează un corespondent Ukrinform.

În special, Dmytro Kuleba a lăudat eforturile neobosite ale ONU şi ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii care au contribuit la evacuarea cu succes, adăugând că situaţia este "foarte fragilă" şi aranjamentele se pot destrama în orice moment.

"În acelaşi timp, aş sublinia că această evacuare se referă doar la civili. Mai avem apărători ucraineni, inclusiv soldaţii ucraineni răniţi, grav răniţi, iar viaţa lor nu trebuie lăsată la latitudinea armatei ruse, care continuă să le bombardeze poziţiile", a spus ministrul de externe ucrainean.

El a subliniat că Ucraina va lucra neobosit pentru a se asigura că în Mariupol sunt salvate cât mai multe vieţi.

---

Actualizare 17:58- Kuleba: "Ucraina, împreună cu Moldova, UE, vor încerca să prevină escaladarea în Transnistria"

Kiev- Ukrinform- 02.05.2022- Ucraina, împreună cu Moldova şi întreaga Europă, vor descuraja escaladarea situaţiei din Transnistria pentru a împiedica Rusia să creeze o altă linie de front acolo.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a spus acest lucru la o întâlnire comună cu omologul său danez Jeppe Kofod astăzi la Kiev, răspunzând la o întrebare a unui corespondent Ukrinform.

El a menţionat că Ucraina va continua să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi să coopereze cu ţara în acest domeniu, "în ciuda faptului că, sincer vorbind, ne aşteptam la un răspuns mai bun din partea Moldovei la cererie noastre de sprijin la începutul invaziei ruse."

"Moldova nu are nevoie de o altă linie de front în Transnistria, Ucraina nu are nevoie de această linie de front. Sunt convins că nici Europa nu are nevoie de ea. Prin urmare, vom reţine împreună escaladarea şi vom ţine situaţia sub control", a spus Kuleba.

Potrivit ziarului britanic The Times , citând surse militare ucrainene, există un "număr de indicatori" care indică un atac în viitorul apropiat asupra Moldovei.

---

Actualizare 16:48- Inamicul încearcă să atace poziţiile ucrainene din zona Donbas şi Izium în fiecare zi

Kiev- Ukrinform- 02.05.2022- În zona Izium şi în regiunile Doneţk şi Lugansk, inamicul încearcă să atace în fiecare zi poziţiile defensive ale Forţelor Armate ucrainene. Cu toate acestea, armata ucraineană deţine controlul asupra situaţiei.

Asta arată canalul Telegram Operational ZSU , care îl citează pe comandantul Forţelor Comunale Ucrainene, Serhiy Nayev, relatează Ukrinform.

"Situaţia din teritoriile în care au loc luptele este dificilă. În special, în direcţia Izium, în regiunile Lugansk şi Doneţk, precum şi în zona Velyka Novosilka, inamicul încearcă să asalteze poziţii defensive cu grupuri tactice în fiecare zi. Inamicul îşi susţine ofensiva cu lovituri aeriene şi cu rachete, mai multe lansatoare de rachete, foc de artilerie de toate calibrele şi mortiere. Situaţia este dificilă, dar este controlată de Forţele Armate", a spus Nayev.

El a menţionat că este personal convins de numeroasele isprăvi pe care le îndeplinesc zi de zi fundaşii ucraineni.

"Am încredere în membrii noştri de serviciu, de la soldaţi la generali, care fiecare în locul lor îndeplineşte sarcini pentru a descuraja atacurile inamice", a spus Nayev.

El a adăugat că munca de întărire a fiecărei grupări care respinge atacurile inamice este efectuată în fiecare zi.

---

Actualizare 14:29- Zelenski critică Turcia pentru că a pregătit noi rute turistice pentru ruşi

Kiev- Ukrinform- 02.05.2022- Preşedintele Volodimir Zelenski consideră că pregătirea de către Turcia a noi propuneri pentru turismul rusesc şi sprijinul simultan pentru Ucraina sunt standarde duble.

"Trebuie să fiu sincer cu tine. De exemplu, avem sprijinul Turciei şi al Greciei. Dar avem probleme atât cu Turcia, cât şi cu Grecia. Aceasta este viaţa şi fiecare stat are propriile interese... Turismul rusesc a adus un mulţi bani Greciei de mulţi ani. Noi credem că ei [ruşii] fac bani din sânge şi apoi iau banii cu ei. Aceeaşi situaţie este şi în Turcia, Turcia acţionează ca un mediator şi sprijină Ucraina cu paşi importanţi. De asemenea, vedem Turcia pregătind mai multe rute turistice special pentru ruşi", a declarat Zelenski pentru ziarul grec EPT News într-un interviu, relatează un corespondent Ukrinform.

Potrivit acestuia, aceste probleme ar trebui ridicate pentru a avea relaţii de prietenie. Preşedintele a menţionat că o astfel de politică nu poate fi urmată deoarece implică standarde duble.

"Acest lucru nu este în întregime corect şi de aceea atrag atenţia Turciei asupra unor astfel de procese. Trebuie să aleagă", a adăugat Zelenski.

---

Actualizare 12:34 - Volodimir Zelenski: ''Vieţile distruse ale oamenilor şi proprietăţile arse nu vor face decât să crească toxicitatea Rusiei în lume''

Kiev- Ukrinform - 02.05.2022 - "Vieţile distruse ale oamenilor şi bunurile arse sau furate nu vor da nimic ocupanţilor. Nu va face decât să crească toxicitatea Rusiei şi numărul celor din lume care vor lucra pentru a izola Rusia", a anunţat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o postare publicată pe Instagram.

---

Actualizare 10:31 - Apărătorii ucraineni au distrus două bărci ruseşti lângă insula Zmiinyi

Kiev- Ukrinform - 02.05.2022 - Armata ucraineană a distrus două bărci inamice în apropierea insulei Zmiinyi.

"Două bărci ruseşti din clasa Raptor au fost distruse în apropiere de insula Zmiinyi astăzi la primele ore. Bayraktar funcţionează", a precizat Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei Valerii Zaluzhnyi pe Telegram.

După cum a raportat Ukrinform, în ultimele 24 de ore, unităţile ucrainene de apărare aeriană au doborât zece UAV-uri Orlan-10. Forţele ucrainene au respins zece atacuri ruseşti în regiunile Doneţk şi Lugansk în ultimele 24 de ore. În plus, două tancuri inamice, 17 sisteme de artilerie, 38 de unităţi de vehicule blindate de luptă şi 10 unităţi de vehicule inamice au fost distruse.

---

Actualizare 08:18 - Forţele ucrainene au distrus 35 de trupe ale armatei ruse şi 7 unităţi de echipament militar în sudul Ucrainei

Kiev- Ukrinform - 02.05.2022 - Forţele ucrainene au distrus ieri 35 de trupe inamice şi şapte unităţi de echipament militar în sudul Ucrainei, a transmis Comandamentul Operaţional Sud pe Facebook.

Trupele ruse au pierdut şapte unităţi de echipament militar, inclusiv vehicule blindate şi autovehicule, sisteme de lansare de rachete multiple.

Forţele armate ale Ucrainei menţin frontierele capturate şi împiedică armata rusă să avanseze în direcţia Mykolaiv. Pe lângă două vehicule aeriene fără pilot (UAV) doborâte de apărătorii ucraineni dimineaţa, inamicul a mai pierdut un UAV Orlan-10 când făcea recunoaştere aeriană.

---

Actualizare 17:17 - ONU înregistrează 2.899 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse

Kiev- Ukrinform - 29.04.2022 - Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 6.134 de victime civile în Ucraina de la începutul invaziei ruse, inclusiv 2.899 de morţi şi 3.235 de răniţi.

În special, printre cei ucişi s-au numărat 970 de bărbaţi, 646 de femei, 64 de fete şi 76 de băieţi, precum şi 70 de copii şi 1.073 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

Printre răniţi s-au numărat 380 de bărbaţi, 314 de femei, 67 de fete şi 76 de băieţi, precum şi 166 de copii şi 2.232 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

---

Actualizare 14:14- Armata ucraineană reia controlul asupra satului Ruska Lozova din regiunea Harkov

Kiev- Ukrinform- 29.04.2022- Forţele armate ucrainene au eliberat satul Ruska Lozova din regiunea Harkov de invadatorii ruşi.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei a raportat acest lucru pe Telegram , cu referire la jurnalistul Denys Kazansky, relatează Ukrinform.

"Satul Ruska Lozova din regiunea Harkov a fost eliberat de ocupanţi de o unitate de asalt a Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, sub conducerea comandantului Forţelor Terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrsky. În prezent, este complet sub controlul Forţelor Armate ucrainene", se arată în comunicat.

---

Actualizare 13:08- Marea Britanie va trimite experţi în Ucraina pentru a strânge dovezi ale crimelor de război ruseşti

Kiev- Ukrinform- 29.04.2022- Secretarul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a declarat că Regatul Unit va desfăşura o echipă de experţi pentru a ajuta Ucraina să adune dovezi ale crimelor de război comise de armata rusă.

Guvernul Regatului Unit a spus acest lucru într-un comunicat de presă , relatează Ukrinform.

"Rusia a adus barbarie în Ucraina şi a comis atrocităţi josnice, inclusiv împotriva femeilor. Expertiza britanică va ajuta la descoperirea adevărului şi va cere regimului lui Putin să răspundă pentru acţiunile sale. Se va face dreptate", a spus Truss.

Potrivit acesteia, echipa de specialişti va asista Guvernul ucrainean în strângerea de probe şi urmărirea penală a crimelor de război şi va include experţi în violenţa sexuală legată de conflict.

Ei vor ajunge în Polonia la începutul lunii mai şi se vor întâlni cu parteneri internaţionali, ONG-uri, refugiaţi şi guvernul ucrainean pentru a-şi găsi asistenţa pe care o pot oferi.

---

Actualizare 12:04- Două persoane spitalizate, case distruse în timp ce rachetele inamice au lovit Fastiv

Kiev- Ukrinform- 29.04.2022- Două persoane au fost internate în oraşul Fastiv, regiunea Kiev, în urma loviturii cu rachete de ieri.

"Ieri, 28 aprilie, armata rusă a lansat două lovituri cu rachete pe teritoriul comunităţii Fastiv.

"Explozia a incendiat infrastructurii. Două case au fost distruse şi aproximativ zece au fost avariate. Două persoane rănite au fost transportate la spital", a postat Poliţia Regiunii Kiev pe Facebook .

---

Actualizare 10:34- Borrell: "Cel mai recent atac aerian al Rusiei asupra Kievului este o nerespectare flagrantă a dreptului internaţional"

Kiev- Ukrinform- 29.04.2022- Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, consideră că lovitura rusă de ieri cu rachete asupra capitalei ucrainene în timpul vizitelor făcute de secretarul general al ONU Guterres şi premierul bulgar Petkov este o nerespectare flagrantă a dreptului internaţional.

"Şocat şi îngrozit de loviturile cu rachete ruseşti asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene. Rusia îşi demonstrează din nou nerespectarea flagrantă faţă de legea internaţională bombardând un oraş în timp ce secretarul general al ONU Antonio Guterres este prezent, alături de premierul bulgar Kiril Petkov", a postat Borrell pe Twitter .

---

Actualizare 08:51- Ministrul irlandez de externe: "Bunurile ruseşti confiscate în Irlanda ar putea fi folosite pentru a reconstrui Ucraina"

Kiev- Ukrinform- 29.04.2022- Peste 1 miliard de euro în active ruseşti îngheţate ar putea fi confiscate pentru a plăti reconstrucţia Ucrainei, a declarat ministrul Afacerilor Externe Simon Coveney, conform Irish Times , relatează Ukrinform.

Statul a îngheţat deja 1,2 miliarde EUR în fonduri legate de Rusia în cadrul unui regim extins de sancţiuni ale UE - dar, ca răspuns la o întrebare parlamentară, Coveney a indicat că statul ar fi deschis să facă un pas mai departe şi să-l confisce.

Opoziţia susţine că fondurile ar putea fi folosite şi pentru ajutorul umanitar acordat refugiaţilor din Ucraina.

---

Actualizare 07:50- AIEA analizează incidentul cu racheta rusă care a zburat deasupra centralei nucleare din Ucraina

Kiev- Ukrinform- 29.04.2022- Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică analizează incidentul care a implicat o rachetă rusă observată zburând deasupra amplasamentului centralei nucleare din Ucraina de Sud.

"AIEA analizează această chestiune, care, dacă ar fi confirmată, ar fi extrem de gravă. Dacă o astfel de rachetă s-ar fi rătăcit, ar fi putut avea un impact grav asupra integrităţii fizice a centralei nucleare, care ar putea duce la un accident nuclear", a spus Grossi într-un comunicat .

---

Actualizare 18:00 - Armata rusă a furat peste 60 de tone de grâu din regiunea Zaporozhia

Kiev - Ukrinform - 28.04.2022 - Autorităţile au iniţiat proceduri penale împotriva forţelor ruse, care se pare că ar fi furat 61 de tone de grâu şi alte bunuri de la o firmă agricolă din regiunea Zaporizhia, informează Parchetul General pe Telegram.

Anchetatorii susţin că soldaţii ruşi înarmaţi au jefuit sub ameninţarea armei o filială a unei societăţi agricole din Kamianka-Dniprovska. Aceştia au încărcat camioane, de asemenea confiscate de la firmă, cu 61 de tone de grâu şi alte bunuri aparţinând întreprinderii, notează sursa citată.

---

Actualizare 16:00 - Armata rusă a furat peste 2.000 de exponate din muzeele din Mariupol

Kiev - Ukrinform - 28.04.2022 - Armata rusă a furat peste 2.000 de exponate din muzeele oraşului Mariupol, inclusiv Evanghelia din 1811 şi peste 200 de medalii unice, a anunţat Consiliul Local Mariupol.

"Ruşii au confirmat furtul a peste 2.000 de exponate unice din muzeele din Mariupol. Printre acestea se numără lucrările originale ale lui Arkhip Kuindzhi şi Ivan Aivazovsky, icoane antice, un sul unic al Torei scris de mână, Evanghelia din 1811 realizată de tipografia veneţiană şi peste 200 de medalii de la Muzeul de Artă Medalionului Harabet", se arată într-un comunicat al instituţiei.

---

Actualizare 13:28 - ONU: ''Peste 5,3 milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse''

Kiev - Ukrinform - 28.04.2022 - Până la 27 aprilie 2022, 5.372.854 de refugiaţi au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse, informează Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Majoritatea refugiaţilor ucraineni au plecat în Polonia (peste 2,9 milioane de oameni). Peste 801 mii de oameni au mers în România, 647 mii - în Rusia, 507 mii - în Ungaria, 439 mii - în Moldova, 363 mii - în Slovacia şi 24 mii - în Belarus.

Conform raportului recent al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), 7,7 milioane de cetăţeni ucraineni au fost strămutaţi forţat în Ucraina, însă au fost nevoiţi să-şi părăsească casele.

---

Actualizare 12:00- Paraşutiştii ucraineni au distrus un transportator rusesc

Kiev- Ukrinform- 28.04.2022- O unitate a Forţelor de asalt aerian ucrainean a distrus un transportor blindat rusesc BTR-80 modificat şi echipajul acestuia.

Potrivit Ukrinform, serviciul de presă al Forţelor de asalt aerian ucrainean a publicat un videoclip respectiv.

"O unitate a ocupanţilor ruşi distrusă şi lichidată pe pământul ucrainean stârneşte cu siguranţă admiraţie şi mândrie pentru paraşutiştii noştri, pentru că nu am permis armatei lui Putin să avanseze adânc pe teritoriul nostru, aşa că nu ne vor mai ucide populaţia. Totuşi, ceea ce este de un interes mai mare pentru experţii în vehicule blindate militare este faptul că paraşutiştii ucraineni au distrus o versiune îmbunătăţită şi modificată a transportorului blindat rusesc de trupe BTR-80", se arată în comunicat.

---

Actualizare 10:49- Yermak: "Casa Albă are în vedere includerea Rusiei pe lista statelor sponsori ai terorismului"

Kiev- Ukrinform- 28.04.2022- Ucraina se apropie de obiectivul includerii Rusiei pe lista statelor sponsori ai terorismului.

Şeful Biroului Preşedintelui, Andriy Yermak, a spus acest lucru pe Telegram , relatează Ukrinform.

El a menţionat că planul de sancţiuni al grupului internaţional de experţi McFaul-Yermak prevede includerea Rusiei în lista statelor sponsori ai terorismului. Yermak a spus că a avut multe discuţii cu aliaţii Ucrainei. Potrivit acestuia, întreaga echipă de experţi a subliniat întotdeauna importanţa unui astfel de pas pentru Ucraina. În plus, curatorul experţilor internaţionali din grup, ambasadorul Michael McFaul, a avut multe contacte personale.

"Ne apropiem de obiectivul nostru. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că va în vedere, Casa Albă, includerea Rusiei pe lista statelor care sponsorizează terorismul", a spus Yermak.

Potrivit acestuia, o astfel de decizie va crea amenzi suplimentare, restricţii privind ajutorul extern, interzicerea exportului de bunuri de apărare, ceea ce va slăbi şi mai mult Rusia.

"Continuăm să luptăm pentru libertate. Rusia pierde şi suportă pierderi devastatoare", a spus el.

Blinken a spus mai devreme că administraţia preşedintelui Joe Biden ia în considerare declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului.

---

Actualizare 09:17- Forţele de apărare ucrainene întăresc protecţia frontierei cu Moldova

Kiev- Ukrinform- 28.04.2022- Având în vedere o serie de provocări ruseşti în autodeclara republică separatistă Transnistria, forţele de apărare ale regiunii Odesa au întărit protecţia frontierei de stat cu Moldova.

Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, a spus acest lucru pe Telegram , relatează Ukrinform.

"Forţele de apărare continuă să îndeplinească sarcini de luptă privind protecţia şi apărarea Odesei şi a regiunii. În special, am întărit protecţia frontierei de stat cu aşa-numita Transnistria, unde provocările ruseşti continuă pentru a crea anumite centre de tensiune pentru regiunea Odesa", a spus Bratchuk.

---

Actualizare 07:19- Peste 20 de rachete inamice, aproximativ 10 drone doborâte deasupra regiunii Lviv în ultimele două luni

Kiev- Ukrinform- 28.04.2022- De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, Forţele de Apărare Aeriană au doborât peste 20 de rachete de croazieră şi aproximativ 10 UAV-uri inamice peste regiunea Lviv.

Maksym Kozytskyi, şeful Administraţiei Militare Regionale din Lviv, a spus acest lucru în cadrul unei conferinţe, relatează un Ukrinform.

"De când a început războiul, unităţile de apărare aeriană au doborât peste 20 de rachete şi aproximativ 10 drone inamice peste regiunea Lviv. Un chatbot special, Shos letyt [Ceva care zboară], a fost creat pentru a ajuta armata. Vă rugăm să vă înregistraţi acolo, deoarece aceasta este o sursă suplimentară de informaţii pentru forţele de apărare aeriană. Ele îl folosesc în mod activ. Există deja primele pozitive rezultatele utilizării sale", a spus Kozytskyi.

---

Actualizare 19:12 - Denys Shmyhal: ''În primele şase săptămâni de război, pagubele totale aduse economiei Ucrainei au depăşit 500 de miliarde dolari''

Kiev - Ukrinform - 27.04.202 - "În timpul primelor şase săptămâni de război, pagubele totale aduse economiei Ucrainei au depăşit 500 de miliarde dolari. Potrivit estimărilor guvernamentale, această cifră ar putea creşte pe termen lung la 1 trilion de dolari sau de cinci ori PIB-ul de anul trecut. Doar în 2022 PIB-ul ar putea scădea cu 30-50%", a scris prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal în articol de opinie pentru The Economist.

După cum s-a menţionat, economia Ucrainei era de aşteptat să experimenteze o creştere în acest an. În 2021, PIB-ul ţării s-a ridicat la 200 de miliarde dolari, cel mai mare din istoria sa. "Veniturile cetăţenilor au crescut şi ele. Pe scurt, Ucraina se schimba şi devenea rapid o ţară europeană prosperă şi democratică", a menţionat premierul.

''Cu toate acestea, în februarie, Vladimir Putin şi armata sa rusă au decis să elimine acele câştiguri, împreună cu multe altele'', a menţionat Shmyhal.

"Transformarea ţării noastre şi înclinarea ei către Occident au distrus ambiţiile imperiale ale Kremlinului. Zeci de mii de ucraineni au fost ucişi, în timp ce milioane de oameni au fost forţaţi să fugă în vestul Ucrainei sau în străinătate", a scris premierul.

---

Actualizare 17:35 - Serhiy Haidai: ''Alţi 88 de civili au fost evacuaţi din regiunea Luhansk''

Kiev - Ukrinform- 27.04.202 - Alţi 88 de civili au fost evacuaţi astăzi din regiunea Luhansk, a transmis Serhiy Haidai, şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, într-un mesaj publicat pe Telegram.

"Pe 27 aprilie, 88 de locuitori din Luhansk au fost salvaţi. Astăzi, 30 de locuitori din Lysychansk şi 58 de locuitori din Popasna au fugit astăzi de < < pacea rusească > >", a precizat Serhiy Haidai.

---

Actualizare 16:33 - Ministerul ucrainean al Apărării: ''Scopul principal al inamicului din sud este să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Herson''

Kiev - Ukrinform- 27.04.202 - Armata rusă şi-a transferat unităţile suplimentare pe direcţiile Yuzhnobuzhsky şi Tavriya pentru a ajunge la graniţele administrative ale regiunii Herson, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

"Agresorul cu unităţi de 8, 49 de armate, precum şi 22 de corpuri de armată şi trupe de coastă ale Flotei Mării Negre a Districtului Militar de Sud, precum şi trupele aeriene implicate păstrează frontierele ocupate, bombardează poziţiile trupelor noastre şi reface muniţia. În zona operaţională Yuzhnobuzhsky, inamicul a întărit grupuri de 49 de trupe prin transferul a 11 brigăzi de asalt aeropurtate separate din direcţia Kurakhiv a grupului tactic-batalion de 11 brigăzi de asalt de aterizare separate, iar locaţia lor permanentă este Ulan-Ude. Se aşteaptă ca luptele să se intensifice în zonele Kryvyi Rih şi Mykolayiv din districtele Osokorivka, Trudolyubivka, Novovorontsovka, Pravdyne şi, respectiv, Tavriyske. Aici, scopul ocupantului este să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Herson", a spus Motuzyanyk.

"Aici scopul ocupanţilor este să preia controlul deplin asupra oraşelor Popasna şi Rubijne şi dezvoltarea ofensivei asupra Lyman, Severodonetsk şi Slovyansk", a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că armata rusă nu a oprit loviturile aeriene şi focurile de artilerie asupra Mariupolului, blocând unităţile ucrainene din apropierea uzinei Azovstal. Bombardierele cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 sunt implicate activ în sarcina de a bombarda instalaţiile oraşului.

---

Actualizare 14:20- Boris Johnson: "Ucraina are dreptul să se apere"

Kiev- Ukrinform- 27.04.2022- Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie nu se opune că Ucraina foloseşte armele care i-au fost furnizate împotriva ţintelor din Rusia.

Asta arată BBC , relatează Ukrinform.

Într-un interviu pentru Talk TV, Boris Johnson a fost întrebat despre gândurile sale cu privire la posibila utilizare a armelor britanice de către Ucraina împotriva unor ţinte precum un depozit de petrol din Rusia.

Premierul britanic a răspuns că Ucraina are dreptul să se apere. "Nu dorim ca criza să escaladeze dincolo de graniţele Ucrainei", a spus el. "Dar ucrainenii, clar, după cum a spus James [Heappey], au dreptul să se apere. Sunt atacaţi din interiorul teritoriului rus... au dreptul să se protejeze şi să se apere."

--

Actualizare 13:00- La protestul din Kherson invadatorii folosesc grenade luminoase şi sonore

Kiev- Ukrinform- 27.04.2022- În Kherson, localnicii au ieşit în stradă pentru un protest paşnic împotriva pseudo-referendumului privind instituirea unei "republici" simulate în zonă şi ocuparea rusă a regiunii lor. Pentru a dispersa mulţimea, ocupanţii au aplicat gaze lacrimogene şi grenade cu zgomot uşor.

Sunt raportate victime. Unii civili au fost reţinuţi, potrivit Ukrinform. Locuitorii din Kherson postează un videoclip al protestului în grupurile de pe Facebook .

Videoclipul arată oameni care părăsesc Piaţa Libertăţii - tuşesc, în timp ce mulţimea este auzită scandând "Kherson este Ucraina!"

"Pe 27 aprilie... în timp ce oamenii mergeau la protest, a început "spectacolul de lumini şi zgomot"... aşa trăieşte Kherson ocupat", au comentat participanţii la eveniment pe videoclip. Ei notează că oamenii au luat parte la protestul împotriva "pseudo-referendumului", pentru a arăta că Herson este şi va rămâne parte a Ucrainei.

Oamenii au fost atacaţi cu gaz şi grenade cu zgomot uşor, notează un participant.

Ocupanţii au avertizat localnicii că orice protest sau demonstraţie este interzisă cu totul în zonă.

Din videoclip reiese clar că există un rănit care ar trebui să fie dus de urgenţă de la faţa locului de o ambulanţă, şi există un comentariu că unul dintre protestatari a fost reţinut.

---

Actualizare 11:41- Invadatorii ruşi lansează atacuri aeriene asupra regiunii Luhansk

Kiev- Ukrinform- 27.04.2022- Invadatorii ruşi au lansat un atac aerian asupra comunităţii teritoriale Hirske din regiunea Luhansk, ucigând cel puţin un civil.

Declaraţia relevantă a fost făcută de şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhii Haidai, pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"Trupele ruse bombardează continuu aşezările din cadrul comunităţii teritoriale Hirske de la ora 05:00. Folosesc lansatoarele de rachete multiplă Grad şi sistemele de artilerie. A fost lansat un atac aerian. O mulţime de distrugeri; şi o persoană a fost deja găsită ucisă. Lucrările de salvare sunt în derulare. O substaţie electrică din Hirske a ars şi ea", a scris Haidai.

---

Actualizare 09:18- Agresiunea rusă afectează 610 de copii în Ucraina

Kiev- Ukrinform- 27.04.2022- Un total de 217 copii au fost ucişi şi peste 393 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Procuratura Generală ucraineană pe Telegram , relatează un corespondent Ukrinform.

"Peste 610 de copii din Ucraina au fost afectaţi de agresiunea armată rusă. Începând cu 27 aprilie 2022, numărul celor ucişi a rămas neschimbat (217 copii). Numărul celor răniţi a crescut la peste 393", se arată în raport.

---

Actualizare 07:57- Zelenski: "Decizia Marii Britanii de a elimina tarifele la importurile din Ucraina va salva mii de locuri de muncă"

Kiev- Ukrinform- 27.04.2022- Regatul Unit a anunţat decizia de a reduce toate tarifele la zero şi de a elimina toate cotele la importurile de mărfuri ucrainene salvând astfel mii de locuri de muncă în timpul războiului.

"Sunt recunoscător Regatului Unit şi primului ministru Boris Johnson pentru răspunsul prompt şi pozitiv la cererea noastră de liberalizare a comerţului. În acest moment este deosebit de important pentru sprijinul statului nostru. Marea Britanie a anunţat eliminarea tuturor taxelor şi cotelor la importurile de mărfuri ucrainene. Acest lucru ne va permite să salvăm mii de locuri de muncă în timpul războiului şi să asigurăm o intensificare semnificativă a relaţiilor economice cu Marea Britanie. Ne aşteptăm la o decizie similară de la alţi parteneri", a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de aseară.

El a subliniat că pasul este important nu numai pentru Ucraina şi ţările partenere. "Acest lucru adaugă stabilitate pieţelor globale, în special pieţei alimentare, care este la un pas de o criză a preţurilor la scară largă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a menţionat preşedintele.

După cum a subliniat Zelenski, există o singură modalitate de a evita criza: consolidarea cooperării şi presiunea asupra Rusiei.

---

Actualizare 20:08 - Lloyd Austin, despre decizia Ucrainei de a adera la NATO: ''Primul pas este încheierea conflictului actual''

Kiev - Ukrinform - 26.04.2022 - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat astăzi că decizia Ucrainei de a adera la NATO ar trebui luată de statul însuşi, dar acest lucru poate fi relevant după război.

"Aceasta trebuie să fie o decizie suverană a ucrainenilor înşişi", a declarat Austin în timpul unui discurs la Ramstein după o întâlnire internaţională la nivelul miniştrilor apărării din zeci de ţări.

---

Actualizare 17:14 - Oficial ucrainean: ''Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană şi sugerează că Moldova ar trebui să se aştepte la oaspeţi"

Kiev - Ukrinform - 26.04.2022 - Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană şi sugerează că Moldova ar trebui să se aştepte la "oaspeţi", a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podolyak, şeful echipei ucrainene de negociere cu Rusia.

"Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană şi sugerează că Moldova ar trebui să se aştepte la oaspeţi".

Veşti proaste: dacă Ucraina cade mâine, trupele ruseşti vor fi la porţile Chişinăului.

Veşti bune: Ucraina va asigura cu siguranţă securitatea strategică a regiunii, dar trebuie să lucrăm în echipă", a scris Podolyak pe Twitter.

Declaraţiile acestuia vin în contextul exploziilor produse luni şi marţi în Transnistria.

Seria de explozii vine după ce vinerea trecută un general rus a anunţat "etapa a doua" a "operaţiunii militare speciale" din Ucraina, aceasta vizând controlarea Donbasului şi a sudului Ucrainei.

---

Actualizare 16:57 - Denis Shmygal: ''Restaurarea completă a locuinţelor distruse va avea loc după război''

Kiev - Ukrinform - 26.04.2022 - Restaurarea integrală a locuinţelor distruse de armata rusă va avea loc după încheierea războiului, a declarat prim-ministrul Denis Shmygal într-un interviu acordat unui canal de televiziune ucrainean.

"Reconstrucţia şi restaurarea caselor distruse vor avea loc complet după război. În prezent, guvernul finanţează prin bugetele regionale subvenţiile relevante, subvenţiile din fondul de rezervă pentru refacerea rapidă a comunicaţiilor şi infrastructurii, locuinţe acolo unde se poate face astăzi", a precizat Denis Shmygal.

---

Actualizare 15:55 - Serhiy Haidai: ''Invadatorii au distrus 70% din oraşul Rubizhne''

Kiev - Ukrinform - 26.04.2022 - "Apărarea oraşuşui Rubizhne este de neoprit. Trupele ruse au demolat aproximativ 70% din oraş prin lovituri aeriene şi bombardamente grele. Armata ucraineană deţine apărarea şi distruge în mod activ echipamentul ofensiv al inamicului", a transmis şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai, pe Telegram.

---

Actualizare 14:57 - Armata rusă a avariat peste 2.000 de clădiri în regiunea Kiev

Kiev - Ukrinform - 26.04.2022 - Ca urmare a bombardamentelor ruseşti, peste 2.000 de clădiri au fost avariate în regiunea Kiev, a anunţat şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, Kyrylo Timosenko.

---

PRESA DIN UCRAINA 19.04.2022 - 25.04.2022

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb