Presă: Experţii Comisiei Europeane acuză numirile de la Transelectrica

A.F.
Companii / 17 octombrie

Presă: Experţii Comisiei Europeane acuză numirile de la Transelectrica

Un nou document al Comisiei Europene consultat de HotNews, vorbeşte despre procesul netransparent şi plin de conflicte de interese în procedura de selecţie a membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, transportatorul naţional de energie, conform hotnews.ro.

Lista observaţiilor Comisiei Europene legate de numirile nu pe competenţă, ci pe alte criterii, e mai lungă decât s-a ştiut iniţial. Încă o companie vitală a atras atenţia experţilor UE. E vorba de Transelectrica.

Într-un document realizat la nivel de experţi, consultat de redacţie, este detaliat procesul neconform de numire a şefilor Transelectrica din Consiliul de Supraveghere, care a afectat, mai departe, numirea membrilor Directoratului companiei. Şi acesta s-a făcut într-un mod netransparent, se mai arată în document.

Despre Transelectrica: "Un rol vital în proiecte foarte importante şi complexe"

În document, experţii definesc importanţa unui proces corect de numiri la Transelectrica: "Înţelegând importanţa companiei pentru securitatea României, a regiunii şi a Uniunii Europene, cu un rol vital în proiecte foarte importante şi complexe (cum ar fi Proiectul privind cablul submarin din Marea Neagră, Proiectul "Coridorul Verde", sincronizarea de urgenţă cu Ucraina şi Moldova după invazia rusă în Ucraina, finanţarea europeană prin Fondul pentru modernizare de peste 500 milioane de euro), compania are nevoie, pe lângă stabilitate pentru organismele de conducere, de încredere şi de suport din partea acţionarilor şi părţilor interesate ca persoanele selectate şi numite în organele sale de conducere au capacitatea de a susţine interesele şi obligaţiile Transelectrica şi că pot îndeplini întregul potenţial al Transelectrica, fără a-l irosi".

Documentul este o analiză făcută la nivelul departamentelor de energie şi finanţe din cadrul Comisiei Europene. Surse apropiate de autorităţile de la Bruxelles au declarat pentru HotNews că au fost comunicate Guvernului, informal, îngrijorările Comisiei Europene legate de situaţia de la Transelectrica.

Despre cum s-au făcut numirile liderilor companiei: Întreaga procedură a fost total lipsită de transparenţă

Întreaga procedură de selecţie, de la momentul anunţului până după depunerea candidaturilor, a fost total lipsită de transparenţă, susţine exeprţii. Nu au fost respectate principiile liberei concurenţe, nediscriminării şi asumării răspunderii.

Comisia arată, potrivit documentului menţionat, că unul dintre candidaţii care a fost selectat ca membru al Consiliului de Supraveghere a fost Cristian Alexandru Vasilescu, care era, la momentul selecţiei, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului (SGG). Acesta este şi în prezent secretar de stat la SGG. Precizăm că acţionarul majoritar al Transelectrica, cu o participaţie de 58,68%, este SGG, acesta fiind şi responsabil de procedura de selecţie a membrilor Consiliului de Supraveghere pentru Transelectrica.

Asta în condiţiile în care acţionarul majoritar al Transelectrica, cu o participaţie de 58,68%, este SGG, acesta fiind şi responsabil de procedura de selecţie a membrilor Consiliului de Supraveghere pentru Transelectrica.

Pe lângă secretar de stat la SGG şi membru al Consiliului de Supraveghere, Cristian Alexandru Vasilescu este şi preşedintele Comitetului de Nominalizare şi Remunerare (CNR), care a făcut selecţia Directoratului (Directia). Acesta a fost asistat de un consultant independent specializat în recrutarea de resurse umane, acelaşi care a făcut selecţia membrilor Consiliului de Supraveghere.

"Nici procedura de evaluare şi nici rezultatele acestei evaluări nu au fost comunicate fiecărui solicitant în mod individual. Candidaţilor nu le-au fost comunicate informaţii despre deciziile Comisiei de Nominalizare cu privire la elementele luate în considerare la luarea deciziei", se arată în document.

"Deşi consultantul ar fi trebuit să aibă doar un rol consultativ, acesta a preluat organizarea întregii proceduri, într-un mod complet netransparent, fiind încălcat de către Comitetul de Nominalizare principiul asumării răspunderii".

Nicio informaţie legată de procedurile de cotestare nu a fost pusă la dispoziţia candidaţilor şi nu au existat informaţii cu privire la modul de evaluare a răspunsurilor din chestionare, mai arată Comisia Europeană.

Timpul maxim de completare a chestionarelor a fost "excesiv de nerezonabil", spune CE, arătând că un candidat care nu a avut acces discriminatoriu la întrebări ar fi avut nevoie de cel puţin 3-4 ori mai mult timp pentru a răspunde clar şi detaliat la întrebări

Niciun candidat nu a fost informat cu privire la punctajul pe care l-a primit.

După procedura de selecţie a Directoratului, au fost făcute sesizări la Secretariatul General al Guvernului, către Comisia Europeană, către AMEPIP, unde şef era Victor Moraru, unul dintre candidaţii numiţi în Directorat, şi către Corpul de Control al premierului.

Ce a spus ministrul Adrian Câciu

Întrebat de HotNews.ro despre Transelectrica, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene a declarat, miercuri, că Transelectrica nu a fost cuprinsă în cererea de plată 3 din PNRR, însă procedura de selecţie a companiei trebuie făcută "conform unei legislaţii aprobate tot în baza cererii de plată numărul 3″.

Demnitarul nu a detaliat, însă potrivit unor specialişti consultaţi de HotNews.ro ar putea fi nevoie de reluarea procedurii de selecţie, dacă nu sunt respectate cerinţele Comisiei legate de transparenţă şi lipsa conflictelor de interese.

Care sunt legăturile politice

Legat de poziţia pomenită şi de la Bruxelles, cea a lui Vasilescu, acesta a fost numit în Consiliul de Supraveghere în februarie 2024. Consiliul de Supraveghere a numit mai departe Directoratul, componenţa fiind anunţată la începutul lunii octombrie.

Atât Cristian Alexandru Vasilescu, cât şi unii membri din Directorat sunt susţinuţi de PSD, la cel mai înalt nivel, conform relatărilor PRESShub.

Potrivit CV-ului, din 2013 şi până în decembrie 2021 când a ajuns la SGG, Vasilescu a fost consilier de parlamentar, în Camera Deputaţilor, sau de ministru, la Departamentul pentu IMM-uri. Potrivit informaţiilor PRESShub, este promovat de PSD şi ar fi finul lui Marian Neacşu, politician PSD influent, mai ales pe zona de energie.

Alexandru Cristian Vasilescu a controlat numirile de la Consiliul de Supraveghere, în calitate de preşedinte al comisiei de nominalizare.

Transelectrica a anunţat, în urmă cu două săptămâni, la Bursa de Valori Bucureşti, numirea, în calitate de membri ai Directoratului, a următoarelor persoane: Florin-Cristian Tătaru, Victor Moraru, Stefăniţă Munteanu, Cătălin-Constantin Nadolu şi Vasile-Cosmin Nicula".

Directoratul va fi condus de Ştefăniţă Munteanu, un fost consilier judeţean fără experienţă în energie, din Buzău, apropiat al premierului Marcel Ciolacu, a scris Economedia. Este apropiat şi de nepotul lui Ciolacu, Mihai Cristian Ciolacu, implicat în sectorul energetic prin proiecte în energia regenerabilă făcute din fonduri PNRR. La momentul numirii era preşedintele interimar al Directoratului Transelectrica.

De asemenea, Victor Moraru, un apropiat al vicepremierului Marian Neacşu, este numit membru al Directoratului.

Moraru şi-a dat demisia de la AMEPIP, agenţia care controlează companiile de stat, din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate, după ce a numit membri ai comisiei care l-a selectat.

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) funcţionează în subordinea Guvernului. Actuala conducere este interimară şi este aceeaşi care şi-a dat demisia în urma criticilor Comisiei. Reamintim că un jalon neîndeplinit din PNRR, pe cererea de plată numărul 3, este numirea transparentă a conducerii AMEPIP. Actuala conducere, care este interimară, şi-a dat demisia, în urma criticilor Comisiei legate de modul în care aceasta a fost numită.

PSD a promis, prin programul de guvernare 2023-2024, că susţine depolitizarea şi independenţa companiilor de stat, pentru a avea o guvernanţă corporativă şi competentă la toate nivelurile.

Transelectrica este o companie cu miză importantă şi pentru avizele tehnice de racordare pe care le emite pentru proiecte energetice, unele dintre ele fiind vândute ulterior.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Asta e o chestie foarte buna (sa multumim USR pentru ca au introdus asta in PNRR). Acum de voie de sila de frica etc numirile vor fi ceva mai aproape de ce ar trebui sa fie. Probabil prima oara vor baga specialisti pe bune dar de la partidele lor

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Stai sa vezi cand se ajunge la 20-24 lei /actiune

      se vor intreba unde-i buba?

      pai acolo la capul de peste ,dividende,etc 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Ce dividende lol

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5675
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3002
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9452
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.9593

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb