Presa germană: Chinezii de la Cosco Group ar putea cumpăra portul Pireu din Grecia

Alexandru Costea
Internaţional / 29 martie 2015

În următoarele săptămâni, guvernul grec va scoate la licitaţie 67% din acţiunile portului Pireu, potrivit N-TV.de, citat de HotNews, între primii cinci ofertanţi aflându-se concernul maritim chinez Cosco Group.

Privatizarea celui mai mare port grecesc a stat pe agenda măsurilor prin care fostul premier grec, Antonis Samaras, se obligă să aducă bani pentru stat, în contrapartida ajutoarelor financiare primite de la UE. Proiectul de privatizare a fost practic abandonat.

"Cosco şi concurenţii săi sunt invitaţi să depună o ofertă competitivă pentru port", ar fi spus vicepremierul grec Yannis Dragasakis, citat de agenţia chineză de presă Xinhua, în urma vizitei de săptămâna trecută a lui Dragasakis, în China. Prin această declaraţie, oficialul grec a dat un clar semnal că gigantul chinez Cosco îşi poate face speranţe în achiziţia majorităţii acţiunilor portului Pireu.

Miercuri, delegaţia condusă de vicepremierul Greciei a început o vizită în China. Ieri a fost ultima zi a acestei vizite. Scopul declarat al vizitei de patru zile ar fi fost încurajarea investiţiilor şi schimburilor comerciale între cele două ţări.

Conform evaluărilor apărute în presă, fără ajutor financiar extern, Grecia intră până în 20 aprilie în criză de lichiditate.

China Ocean Shipping (Group) Company (COSCO) este unul dintre cei mai mari armatori internaţionali. Concernul aparţine statului chinez şi are sediul central la Beijing. Sediul european al COSCO se află la Hamburg, în Germania. Ramura europeană a concernului, COSCO Container Lines Europe GmbH, a fost înfiinţată la 1 ianuarie 2005 ca sediu regional al COSCO container lines Shanghai. Ea administrează peste 40 de birouri şi sucursale ale COSCO container lines în Europa, operând şi cu o serie de companii afiliate, specializate în logistică transportului maritim în şi din Europa. În afară de aceasta, oficiile COSCO din Europa operează în domeniul brokerajului maritim, dar şi al logisticii aeriene şi al comerţului internaţional.

În octombrie 2009, în contextul crizei financiare declanşate cu un an înainte şi care a afectat puternic Grecia, COSCO a închiriat jumătate din terminalul de containere al portului Pireu pe 35 de ani, pentru 647 milioane de dolari. Presa a scris atunci că prin această mişcare au avut de suferit în special angajaţii, cărora li s-ar fi redus salariile sau ar fi fost în parte concediaţi, conform declaraţiilor venite de la sindicate greceşti. Chinezii ar fi făcut presiuni în creşterea eficienţei muncii, dar ar fi investit 388 de milioane de dolari în modernizarea docurilor din port.

Între 2010-2011, capacitatea de rulare a portului s-a dublat iar numărul angajaţilor a crescut la 1.000. Până în 2013, rulajul de containere urma să fie crescut la 3,7 milioane. În noiembrie 2012, Hewlett-Packard a anunţat că toate expediţiile sale de marfă spre Europa, Orientul Mijlociu şi Africa se vor derula prin terminalul de containere din portul Pireu. În cadrul strategiei COSCO din portul Pireu, a fost planificată construcţia unui centru de logistică în valoare de 280 de milioane de dolari, ca şi preluarea autorităţii portuare Piraeus Port Authority (OLP).

În urma anunţului de licitaţie pentru portul Pireu, în presa germană au apărut titluri care, sub semnul întrebării sau al mirării, se referă la intrarea portului grecesc "pe mâna chineză".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb