Presă: Guvernul vrea ca preţurile RCA să rămână plafonate până la 30 iunie 2024

A.F.
Politică / 27 martie

Presă: Guvernul vrea ca preţurile RCA să rămână plafonate până la 30 iunie 2024

Guvernul vrea să prelungească cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, plafonarea preţurilor RCA, invocând nevoia de "a combate creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor" din piaţă, potrivit unui proiect de HG scos marţi seara în consultare publică de Ministerul de Finanţe, conform hotnews.ro.

Ministerul de Finanţe subliniază în nota de fundamentare la acest proiect că în piaţa RCA "se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi".

În plus, "există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă."

"În acelaşi timp se constată menţinerea unui număr ridicat de încadrări în categoria asiguraţilor cu risc ridicat a unor întregi categorii de risc ceea ce conduce la un risc sistemic în ceea ce priveşte acoperirea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto din România şi la neîndeplinirea obligaţiilor României ce rezultă din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

În acest sens, este de menţionat faptul că la data de 31 decembrie 2023 din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293 erau asigurate un număr de 7.053.399 de vehicule.

Este important de menţionat că în perioada ianuarie - martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2600 de astfel de asiguraţi", se arată în document.

Toată această situaţie, spune Ministerul de Finanţe, poate genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 31 martie 2024, precum şi alte probleme în plan social şi economic precum:

imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuşi ceilalţi participanţi la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic;

creşterea riscului la care sunt supuşi participanţii la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces;

creşterea nevoii de finanţare a Fondului naţional de protecţie ca urmare a obligaţiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse terţelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;

obligaţia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului naţional de protecţie.

În final, Ministerul de Finanţe spune că trebuie avut în vedere şi faptul că în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislaţiei naţionale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.

Soluţia Guvernului: Prelungirea plafonării preţurilor cu încă 3 luni

Pentru remedierea acestei stări de fapt, Ministerul de Finanţe propune ca soluţie temporară prelungirea cu încă 3 luni până la 30 iunie 2024 a plafonării tarifelor RCA.

"Prin aplicarea acestei măsuri se combate creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise şi stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naţionale", se arată în nota de fundamentare.

Statul intervine pentru a 4-a oară într-un an pentru a preveni creşterea preţurilor RCA

Iniţial, Guvernul a decis plafonarea preţurilor RCA în data de 5 aprilie 2023, în contextul falimentului demarat la fostul lider RCA. Mai exact, preţurile RCA au fost plafonate la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023.

Ulterior, această perioadă a fost prelungită până la 31 decembrie 2023.

Apoi, în data de 29 decembrie 2023, a fost emis un nou act normativ ca urmare a condiţiilor de piaţă în contextul unei inflaţii încă ridicate, act ce a permis indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu un procent de maximum 6,8% pentru o perioadă de 3 luni, care ar expira la finele lunii acesteia.

Pe motiv că dezechilibrele din piaţa RCA nu s-au terminat şi că există încă riscul creşterii excesive a preţurilor, Ministerul de Finanţe intervine acum pentru a 4-a oară într-un an şi propune prelungirea cu încă 3 luni a plafonării preţurilor RCA aşa cum s-a stabilit la finele lunii decembrie.

Proiectul de HG va fi probabil adoptat joi în şedinţa de Guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb