Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, ieri, că "identitatea istorică şi naţională a Israelului este recunoscută", făcând referire la aşteptata decizie a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmite dpa, potrivit Agerpres.
AFP scria, ieri, că Donald Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudenţă americană în acest dosar şi în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violenţei. Anunţul era programat pentru ora 20, ora României.
"Identitatea noastră istorică şi naţională are parte de recunoaşteri importante în fiecare zi, dar în mod special astăzi (n.r. ieri)", a spus Netanyahu într-o înregistrare video postată pe contul său de Facebook.
Forţele de securitate israeliene erau pregătite, ieri, de "confruntări" cu palestinienii în Ierusalimul de Est şi Cisiordania. Un oficial militar a declarat pentru media locală că armata israeliană este "pregătită pentru o posibilă escaladare'', inclusiv proteste violente.
În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în oraşul Betleem au fost arse postere cu Trump în timpul unui miting care a început după ce un înalt oficial al Casei Albe a confirmat că preşedintele american va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.
Anunţul lui Trump va marca o schimbare în politica SUA, potrivit presei internaţionale. Oficiali palestinieni au avertizat că decizia va distruge orice şansă privind un acord de pace între Israel şi palestinieni, care consideră Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului lor stat.
Ierusalimul de Est este un teritoriu predominant palestinian, pe care Israelul l-a cucerit de la Iordania în timpul războiului din Orientul Mijlociu în 1967 şi pe care la scurt timp l-a anexat, scrie Xinhua. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată anexarea Ierusalimului de Est. Se aşteaptă, de asemenea, ca anunţul lui Trump să provoace o reacţie puternică din partea palestinienilor, precum şi a Iordaniei şi a altor ţări musulmane, care au avertizat deja că un astfel de demers va fi inacceptabil.
Ierusalimul este un loc sfânt atât pentru musulmani cât şi pentru evrei. În Oraşul Vechi al Ierusalimului de Est se află esplanada Moscheii Al-Aqsa, cunoscută pentru musulmani ca Haram Al-Sharif ("Sanctuarul Nobil) şi pentru evrei drept Muntele Templului. Complexul religios este în custodia Iordaniei.
• Stoltenberg: "Decizia privind Ierusalimul aparţine SUA şi nu implică NATO"
Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului este o decizie naţională, şi nu una adoptată de NATO, a transmis, ieri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează dpa. "Statele sunt cele care iau decizii asupra unor astfel de chestiuni. Iar asta este o decizie a SUA", a spus Stoltenberg.
"NATO nu este parte a procesului de pace din Orientul Mijlociu, însă aliaţii din cadrul NATO sprijină ferm toate eforturile pentru găsirea unei soluţii negociate paşnic la conflictul din Orientul Mijlociu", a adăugat el.
• Comunitatea internaţională, îngrijorată cu privire la intenţia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului
Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, informează agenţiile internaţionale de presă.
Într-o conferinţă de presă la Ierusalim, emisarul special al ONU în Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a declarat că statutul viitor al Ierusalimului trebuie să facă obiectul negocierilor. "Viitorul Ierusalimului este ceva ce trebuie negociat cu Israel şi cu palestinienii aşezaţi la aceeaşi masă în negocieri directe'', a subliniat emisarul special. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "s-a exprimat în numeroase rânduri, inclusiv pe acest subiect, şi a spus că trebuie să ne arătăm toţi foarte prudenţi în ceea ce facem'', a menţionat Mladenov.
Vorbind înaintea anunţului aşteptat al preşedintelui american, papa Francisc a declarat că "recunoaşterea drepturilor tuturor popoarelor'' în Ţara Sfântă este o condiţie esenţială pentru dialog. Afirmaţia Suveranului Pontif, care a discutat marţi despre această criză cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, a fost făcută în faţa unui grup de palestinieni implicaţi într-un dialog interreligios cu Vaticanul.
La Bruxelles, ministrul de externe britanic Boris Johnson s-a declarat îngrijorat în legătură cu informaţiile potrivit cărora Donald Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. "Să aşteptăm şi să vedem ce va spune preşedintele cu exactitate. Dar privim cu îngrijorare relatările pe care le-am auzit, deoarece considerăm că Ierusalimul ar trebui să fie, evident, parte a acordului final dintre israelieni şi palestinieni'', a afirmat şeful diplomaţiei britanice.
La rândul său, Ministerul de Externe german a emis un avertisment de călătorie în Israel şi teritoriile palestiniene, semnalând că "începând din 6 decembrie 2017, ar putea exista demonstraţii la Ierusalim, în Cisiordania şi în Fâşia Gaza. Ciocniri violente nu sunt excluse''. Diplomaţia de la Berlin le recomandă cetăţenilor germani care se deplasează la Ierusalim să monitorizeze cu atenţie situaţia şi să evite zonele riscante. Potrivit ministrului de externe german Sigmar Gabriel, "o soluţie la problema Ierusalimului poate fi găsită doar prin negocieri directe între cele două părţi''.
Şi Ministerul de Externe francez a avertizat pe site-ul său că sunt aşteptate demonstraţii şi a cerut cetăţenilor francezi să evite zonele aglomerate din Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Gaza.
Kremlinul şi-a exprimat, ieri, îngrijorarea potrivit căreia o decizie a lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului ar putea adânci conflictul dintre statul israelian şi autoritatea palestiniană. "Cu toate acestea, nu vom discuta o decizie care nu a fost luată încă'', le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
La Teheran, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat intenţia SUA de a-şi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim drept un semn de "incompetenţă şi eşec''. "Faptul că ei pretind că vor să anunţe Quds drept capitală a Palestinei ocupate este din cauza incompetenţei şi eşecului lor'', a declarat Khamenei, folosind numele arab al Ierusalimului.
Turcia a avertizat, la rândul său, că recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului riscă să precipite "un incendiu'' în regiune. Măsura este susceptibilă "să precipite în regiune şi în lume un incendiu despre care nimeni nu ştie când va lua sfârşit'', a scris purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, pe Twitter.
"Ar fi o greşeală uriaşă. Va aduce haos în regiune, în loc de stabilitate şi pace. Nu doar lumea musulmană, ci întreaga lume este împotrivă'', a declarat de la Bruxelles şi şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.
Şi China şi-a declarat, ieri, "îngrijorarea faţă de o posibilă escaladare a tensiunilor'', purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing cerând "tuturor părţilor implicate (...) să fie prudente în acţiunile şi declaraţiile lor, să evite să submineze bazele unei rezoluţii în problema palestiniană şi să se abţină de la declanşarea unei noi confruntări în regiune''.
Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie riscă să provoace "mânia musulmanilor". "Este un pas periculos", a spus regele saudit, potrivit televiziunii de stat al-Ekhbariya. "Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roşie pentru musulmani'', a atenţionat liderul turc, Recep Tayyip Erdogan. În calitate de preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de ţări membre va fi organizat "în cinci sau zece zile" dacă Washingtonul recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
• SUA: Camera Reprezentanţilor vrea să taie ajutorul pentru Autoritatea Naţională Palestiniană
Camera Reprezentanţilor a SUA a votat marţi, în unanimitate, tăierea fondurilor pentru Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) atât timp cât aceasta continuă să acorde ajutor financiar familiilor palestinienilor condamnaţi sau întemniţaţi de către Israel după atentate, relatează AFP. Măsura mai trebuie examinată de Senat, dar adoptarea ei, fără opoziţie, ilustrează consensul ce există în Congres - între republicani şi democraţi - pe acest subiect.
Textul cere Departamentului de Stat să stopeze ajutorul american pentru palestinieni până când secretarul de stat nu va fi certificat că ANP "nu a încetat plăţile pentru acte teroriste împotriva cetăţenilor americani şi israelieni" către cei care au fost închişi după un proces sau au murit în timpul unui atac, precum şi familiilor lor.
Israelul denunţă cu regularitate existenţa compensaţiilor financiare pentru familiile atacatorilor. În iunie, secretarul de stat american Rex Tillerson afirmase că Autoritatea palestiniană a acceptat să stopeze retribuirea familiilor şi autorilor atentatelor antiisraeliene. Dar Israelul şi-a exprimat atunci scepticismul în această problemă.
Aceste plăţi reprezintă unul dintre obstacolele în calea procesului de pace fragil în Orientul Mijlociu. Potrivit site-ului Departamentului de Stat, ajutorul american pentru Cisiordania şi Fâşia Gaza este aşteptat să fie de aproximativ 251 milioane dolari în 2018.
1. fără titlu
(mesaj trimis de d.i. în data de 07.12.2017, 12:19)
asa se baga batzu' prin gard!!!