Trei oficiali de rang înalt ai regimului sirian al lui Bashar al-Assad, judecaţi în lipsă în Franţa cu privire la complicitate la crime împotriva umanităţii şi crime de război, au fost condamnaţi vineri la închisoare pe viaţă, relatează AFP.
O Curte cu Juri de la Paris i-a găsit vinovaţi pe Ali Mamlouk, un fost şef al Biroului Securităţii Naaionale - cea mai înaltă instanţă a serviciilor de informaţii din Siria -, pe Jamil Hassan, un fost director al serviciilor de informaţii ale Forţelor Aeriene, şi pe Abdel Salam Mahmoud, un fost director al aripii de investigaţii a acestor servicii şi a dispus menţinerea efectelor mandatelor internaţionale de arestare emise pe numele lor.
După anunţarea verdictului, publicul din sală s-a ridicat şi a aplaudat.
"Acesta este primul proces care judecă şi condamnă cu privire la complicitate la crime împotriva umanităţii conducători cu un rang atât de înalt ai regimului", a salutat la ieşire avocata Clemence Bectarte, care a apărat mai multe părţi civile în acest dosar.
"Este un verdict care face dreptate sutelor de mii de sirieni şi siriene care aşteaptă în continuare dreptate", a adăugat ea.
"ISTORIC"
Cei trei bărbaţi, care s-ar afla în continuare în Siria, nu au fost prezenţi la proces şi au fost judecaţi în lipsă, o posibilitate oferită în sistemul judiciar francez.
Ei nu au mandatat niciun avocat să-i apere în audieri.
În cazul în care vor fi arestaţi în viitor, ei ar putea fie să accepte pedeapsa, fie să o respingă, ceea ce ar conduce la un nou proces, în primă instanţă şi în prezenţa lor de această dată.
Ei au fost condamnaţi cu privire la faptul că au jucat un rol, prin locul lor în lanţul ierarhic, în dispariţia forţată şi moartea lui Mazzen Dabbagh şi a ficului acestuia, Patrick.
Aceşti doi francezo-sirieni au fost arestaţi la Damasc în 2010 şi au fost transferaţi în Centrul de Detenţie al aeroportului Mezzeh, al temutelor servicii de informaţii ale Forţelor Aeriene.
Ei nu au mai dat vreun semn de viaţă până au fost declaraţi morţi, în august 2018.
Însă investigaţii desfăşurate decătre Secţia crimelor împotriva umanitţii a Tribunalului Judiciar din Paris au permis să se considere că s-a "stabilit suficient" faptul că au fost torturaţi şi au murit.
Dincolo de cazul lor, caracterul masiv şi sistematic al atrocităţilor comise de către regimul al-Assad împotriva populaţiei sale civile este cel care a animat dezbaterile în acest proces fără precedent în istoria justiţiei franceze.
"Impunitatea este un lucru foarte dur de trăit", a declarat după verdict Obeïda Dabbagh, fratele şi unchiul celor două victime.
"Trebuie să se facă dreptate. Acesta este un prim pas foarte important, este istoric", a salutat el.
Faptele cărora le-au fost victime Mazzen şi Patrick Dabbagh "fac parte dintr-un context în care zeci, dacă nu sute de mii de sirieni se pot recunoaşte", a declarat avocata generală, care a cerut închisoare pe vială.
"CRIME ALE PREZENTULUI"
Ea a depus eforturi să demonstreze, în rechizitoriul său, că regimul sirian al lui Bashar al-Assad poartă "o politică represivă de stat, aplicată de către cele mai înalte niveluri" ale ierarhiei şi "declinate local în fiecare guvernorat".
Acuzaţii constiuie, la fel ca Bashar al-Assad, "arhitecţii acestui sistem".
În cursul acestui proces, care a început marţi, mai mulţi experţi şi supravieţuitori ai carcerelor siriene au defilat la bară pentru a descrie sistemul politic şi carceral sirian şi a povesti ororile suferite în detenţie.
Fotografii din "dosarul Cesar" - după numele unui fost fotograf al Poliţiei Militare care a fugit din Siria în 2013 şi a luat cu el 46.000 de fotografii îngrozitoare ale unor corpuri torturate - au fost difuzate audienţei.
"Nu veţi judeca crime din trecut, acestea sunt crime ale prezentului", a pledat Bectarte.
Ea a subliniat că procesul reprezintă, pentru mii de sirieni, "speranţa" de a găsi "un spaţiu de justiţie, atât de marcată rămâne situaţia în Siria de o impunitate totală".
Ali Mamlouk a devenit consilier special al lui Bashar al-Assad.
Un avocat al Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului (FIDH), Patrick Baudouin, consideră că "preşedintele (Bashar al-)Assad însuşi este cel vizat în acest oprobiu, această infamie a condamnării".
Aceasta este "un semnal transmis liderilor noştri, liderilor europeni, că nu trebuie să-şi normalizeze în niciun caz relaţiile cu Bashar al-Assad", a îndemnat, la rândul său Bectarte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2024, 23:30)
sigur ca da