Preşedinta CE: "Tehnologiile nucleare pot juca un rol important în tranziţia către energia curată"

F.D.
Internaţional / 21 martie

Preşedinta CE: "Tehnologiile nucleare pot juca un rol important în tranziţia către energia curată"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut joi contribuţia energiei nucleare la procesul de decarbonizare a economiei, în pofida divergenţelor pe care producţia de energie nucleară le generează în sânul Uniunii Europene, relatează EFE.

"Tehnologiile nucleare pot să joace un rol important în tranziţia către energie curată", a spus Von der Leyen, în intervenţia sa la Summitul Energiei Nucleare, organizat, joi, la Bruxelles, de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Belgia.

Ea a subliniat că este conştientă de faptul că există opinii divergente în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte energia nucleară, dar a adăugat că multe state reconsideră rolul potenţial al acesteia după criza energetică globală provocată de invazia rusă din Ucraina, deoarece poate contribui la obiectivele climatice, la securitatea energetică şi la stabilizarea preţurilor electricităţii.

Previziunile Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) şi cele ale Comisiei Europene pentru 2050 arată că partea de nuclear va creşte şi va funcţiona pentru a completa regenerabilele, "care vor fi coloana vertebrală a producţiei de energie în UE, până în 2050", a mai spus Von der Leyen.

Însă, această sursă de energie a regresat atât în UE, cât şi la nivel mondial. La nivel global, a scăzut de la 18% din mixul energetic în 1988 la 9% în prezent şi în blocul comunitar reprezintă 22%, în timp ce în anii 90 acoperea o treime din generarea de electricitate din Europa.

Von der Leyen a cerut "sprijin din partea guvernelor pentru a garanta că va exista finanţare şi că aportul energiei nucleare la securitatea energetică va fi adecvat valorificat şi remunerat".

De asemenea, aceasta a solicitat disciplină din partea industriei, deoarece viitorul depinde de capacitatea sa "de a furniza la timp şi în buget" proiectele, în condiţiile în care "destul de frecvent" s-au înregistrat întârzieri şi supra costuri, ca în cazul centralei finlandeze de la Olkiluoto, care a început să funcţioneze în urmă cu un an, după 18 ani de lucrări.

Totodată, preşedinta Comisiei Europene a încurajat "căutarea de noi oportunităţi" pentru sectorul nuclear, dincolo de generarea de electricitate, precum "furnizarea de căldură decarbonizată sau de hidrogen cu emisii reduse".

Aceasta a făcut, de asemenea, un apel "la inovare" pentru încredere în implementarea de reactoare modulare mici (SMR), care sunt "o tehnologie promiţătoare" pentru care există o cursă internaţională în cadrul căreia concurează China, Rusia, Statele Unite, Japonia sau Argentina, şi de care sunt interesate o serie de state membre ale UE.

Unele state europene au închis centralele nucleare, precum Germania, altele au în vedere acest lucru, cum e cazul Spaniei, şi în altele dezbaterea pe această temă e deschisă, precum în Belgia, scrie EFE.

Von der Leyen, la reuniunea la care au participat 35 de ţări, s-a poziţionat în favoarea extinderii vieţii centralelor în uz, "cât timp sunt sigure", deoarece reprezintă "una dintre formele cele mai economice de a asigura energie curată la scară mare".

"Având în vedere urgenţa dată de provocările climatice, statele vor trebui să-şi analizeze cu atenţie opţiunile înainte de a renunţa la o sursă de electricitate cu emisii reduse şi disponibilă", a punctat ea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica, baba bruxelleza ne spune ca un posibil nou Cernobîl(ce poate rezulta din tehnologiile nucleare) poate "juca un rol important în tranziţia către energia curată"! Bine ca nu si-a propus inca, un nou Proiect Manhattan pt Europa, totul in numele bezmeticului Green Deal!

    Baba Layen trebuie internata la nebuni … Trebuie sa răspundă penal pentru jaful cu vaccinurile covid …

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb