PREŞEDINTELE ASF I-A SUPĂRAT PE AMICII SĂI LIBERALI Nicu Marcu va fi audiat în Parlament, din cauza triplării preţurilor poliţelor RCA

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 februarie 2022

Nicu Marcu

Nicu Marcu

Mai mulţi membri marcanţi au solicitat, în şedinţa Biroului Executiv al PNL, demiterea lui Nicu Marcu din fruntea ASF

Adrian-Felician Cozma, vicepreşedinte PNL: "Nu putem accepta ca persoanele din conducerea ASF să se comporte ca nişte analişti care vin să ne spună ce nu se poate"

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), va fi audiat într-o şedinţă comună a comisiilor reunite de buget-finanţe, bănci şi piaţă de capital ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în legătură cu explozia preţurilor poliţelor RCA, a decis ieri Biroul Executiv al PNL, conform deputatului Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al formaţiunii politice liberale.

"A doua problemă discutată în cadrul BEx este problema creşterii preţurilor poliţelor RCA, problemă generată poate şi de falimentul anul trecut a unei companii mari de asigurări (n.r. City Insurance). Soluţiile pe care le dorim sunt stoparea creşterii preţului poliţelor RCA şi adoptarea anumitor măsuri pentru a preîntâmpina anumite posibile practici similare celor care au dus la falimentul companiei respective. Vom solicita audierea preşedintelui ASF într-o şedinţă comună a celor două comisii de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat şi prezentarea anumitor justificări privind situaţia preţurilor RCA în acest moment şi prezenntare soluţiilor.

Trebuie să ne asigurăm că nu poate fi vorba de o anumită lipsă de acţiune ca în cazul crizei din zona energiei şi să ne asigurăm că ASF studiază şi vine cu propuneri concrete privind stabilizarea preţului RCA în România. Afectaţi sunt toţi proprietarii de masini, de vehicule cât şi transportatorii", a spus deputatul Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat dacă mai mulţi membri marcanţi ai PNL au solicitat demiterea lui Nicu Marcu de la şefia ASF, Ionuţ Stroe a precizat: "Concluzii şi decizii putem trage după ce avem aceste audieri în Parlament. Nu putem ieşi de la început cu astfel de solicitări. (...) Până să ajungem acolo e cale lungă".

Potrivit unor surse politice, cel care s-a declarat nemulţumit de activitatea depusă de Nicu Marcu în fruntea ASF este deputatul Adrian-Felician Cozma, unul dintre vicepreşedinţii PNL. Acesta a acuzat că partidul nu face nimic pentru a stopa creşterea poliţelor RCA, în ciuda faptului că şeful ASF, Nicu Marcu, este pus acolo la propunerea PNL.

"ASF supraveghează piaţa asigurărilor din România. ASF avea obligaţia de a interveni atunci când nivelul tarifelor poliţelor RCA a explodat. Pentru că domeniul transporturilor - cel mai dinamic sector din economia privată - are cel mai mult de suferit şi aici vă dau un exemplu: poliţa RCA pentru un autocamion care face curse internaţionale a fost în luna septembrie 5950, lei iar acum este între 15.000 şi 18.000 lei. În toată această perioadă nu am văzut o intervenţie concretă comunicată public din partea ASF", a declarat, pentru ziarul BURSA, deputatul Adrian-Felician Cozma.

Acesta ne-a mai spus că, în timp ce ASF nu acţionează, firmele din ţara noastră ajung în pragul falimentului.

"ASF este o structură politizată excesiv ca şi alte instituţii unde ar trebui să primeze profesionalismul şi interesul economiei naţionale. Este inadmisibil ca sub privirile noastre şi ale ASF să vedem cum firmele româneşti sunt la limita falimentului. Eu am aşteptări de la un organism ca ASF să supravegheze în mod real piaţa şi să vină cu soluţii concrete. Nu putem accepta ca aceştia să se comporte ca nişte analişti care vin să ne spună ce nu se poate", ne-a precizat Adrian Cozma.

El a solicitat colegilor din PNL să înfiinţeze o comisie specială în Parlament pentru verificarea modului în care au fost majorate excesiv preţurile poliţelor RCA, dar propunerii sale i s-a opus Florin Cîţu, preşedintele PNL, care a spus că este de ajuns o simplă audiere în Parlament pentru a lămuri problema.

ASF: "Impunerea de către Autoritate a unui nivel al primelor RCA ar încalca normele europene"

Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat la cunoştinţă de anunţul făcut de Partidul Naţional Liberal de a solicita audierea preşedintelui Nicu Marcu într-o şedinţă comună a comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în scopul prezentării situaţiei din piaţa RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum şi soluţiile pe termen lung, se arată într-un comunicat de presă emis, ieri, de instituţia publică.

"Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitaţii din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa şi la evoluţiile pieţelor pe care le supraveghează. Totodată, având în vedere legislaţia europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menţionat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria şi tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de faţă, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement", se arată în documentul citat.

Referitor la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societăţile de asigurare, ASF precizează că respectivele companii îşi calculează tarifele bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalităţii şi pe previziunile cu privire la evoluţia acesteia şi a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 - Stabilirea primei de asigurare RCA şi informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ghertoiul de Nicu Marcu sa dea socoteala. Mii de oameni sunt afectati de prostiile acestui neprofesionist.

    1. Pușcăriașul Nicu Marcu trebuie arestat pentru trădare de țară - îmbuibarea unor corporații din RCA

    De ce se merge peste tot cu ”prostia de a fi membru de partid in primul rand”si numai tangential profesionist?Cu asemenea oameni nu putem avea crestere.

    > problemă generată poate şi de falimentul anul trecut a unei companii mari de asigurări

    "Poate" generata. Poate doar s-au intamplat fara nici o legatura. Corect. 

    1. Bai Nicule...tot nu vezi ce se intampla cu SIF-urile??

      SIF 1 este controlat de "actionari" cu banii SIF-ului. 

      Mai departe SIF 1 controleaza SIF4 si SIF5, dar acum le mai plimba, sa mai schimbe un pic controlul, dar tot cu banii SIF-urilor sunt controlate aceste SIF-uri, si nu de actionari cum trebuie. 

      Bai Nicule, intrebare: 

      Era sau este legal ca un SIF sa isi rascumpere propriile actiuni direct si indirect? 

      Toate piata stie aceste lucruri dar muncitorii desavarsiti ai ASF nu iau nici o masura, nu vad nimic. Iau doar "prime" sau spaga cum ii mai spune. 

      Gabriel Gradinescu este un cancer pentru piata de capital, un cancer, impreuna cu Nicu Marcu. 

      Oana Stefanoiu oricum va fi folosita si pacalita de cei doi.

      O intreaga conducere catastrofala la piata de capital. 

    Un excroc PNL ist. Afara cu el si confiscata averea...

    Nu stiu ce pacate are Marcu. Dar nu cred ca este vina lui pentru tarifele rca. De ce la tigari sunt preturi impuse? Eu vreau sa raspunda ministrul economiei, de ce preturile la carne, bere, paine , lapte vin , oua, ulei etc. nu au tarife maxime?De ce la combustibil nu sunt preturi contolate? Pai daca ar fi asa s-ar zice ca ne intoarcem la comunism. Pai hotarati-va!

    1. Vorbesti serios????? Dar vina cui este???? Nicu Marcu, pe langa ca este a.nalfabet este si presedintele ASF, are responsabilitati, are atributii, nu este nimic negociabil in asta.

      Nicu Marcu a fost in cardasie cu asiguratorii si cu City Insurance. 

      City Insurance a facut bani cand ASF stia de nereguli si nu a facut nimic, ASF a avut aproape 18 luni in care nu a facut nimic, dar in cel mai rau caz a avut 7 luni, din februarie 2021 pana in septembrie 2021. 

      Acum Nicu Marcu incaseaza "prime", dar nu de asigurare, de la ceilalti asiguratori, caci le-a facut "partie" la preturi mult mai mari la RCA, in principal din cauza ca a lasat sa se produca asa un derapaj cu City. Daca ar fi luat masuri din timp, masuri atente nu am fi inregistrat asa derapaje, clienti fraudati(City) sau acum preturi triple. 

      Nicu Marcu incaseaza din toate aceste situatii. Acum 1 an il iubea City, ca ii mai lasa sa mai incaseze cate ceva, acum il iubesc asiguratorii ceilalti, ca au mai multe RCA-uri de facut si la pret triplu. 

      Asa ca da, Nicu Marcu este vinovat. 

      Daca nu este competent sa se retraga. 

      Dar eu cred ca este in primul rand corupt. Nu mai zic corupt de mic(plagiator).

      Sunt sceptic ca membrii PNL vor analiza si vor actiona in consecinta cu adevarat. 

    Nicu Marcu nu intelege asigurari. Limita intelegerii lui s-a oprit la propria polita de asigurare. Cu toate astea s-a considerat potrivit pentru functia de presedinte ASF. In aceasta functie a incercat din rasputeri sa-si mascheze propria incompetenta. El a crezut ca falimentul City este o victorie personala. Curand a aflat ca problema City este veche si ca ASF nu a vazut la timp ca City nu are rezervele si capitalul necesar. Sau poate a vazut si a ascuns treaba asta pana s-a ajuns la faliment. Ambele variante se lasa cu puscarie. In prostia lui, Marcu a fost chiar mandru cateva zile de acest faliment fara sa realize ca vina era a lui si a ASF. Dupa aceea i-a explicat cineva ca City mai avea si asigurari de credite de buna executie. Altcineva i-a explicat ca prin incompetenta lui se vor tripla primele de asigurari. Protectia si prieteniile din mediul securistic si politic l-au facut sa creada ca gravele greseli si ilegalitatile comise in cazul City vor ramane fara urmari. Nu este asa. Dezechilibrele se vor adanci si piata de va distorsiona pana vom vedea asigurari de 4 ori mai scumpe. Marcu poarta intreaga raspundere. Cred ca este raspunzator si Cristian Rosu care in suficienta lui inepta a dat multe communicate de presa ca situatia City este stabila. Marcu si Rosu nu au avut nici dimensionea impactului asupra FGA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb