Preşedintele Bukele oferă o speranţă lumii de la tribuna ONU

Adaptare de Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 octombrie

Sursa foto: facebook / Nayib Bukele

Sursa foto: facebook / Nayib Bukele

"Am fost naivi să credem că alte ţări ne vor salva sau că alte naţiuni ne vor oferi libertatea din simplă bunătate. A trebuit să înţelegem acest lucru şi apoi să avem curajul să ne rupem singuri lanţurile şi să ne revendicăm dreptul legitim de a fi liberi". (Nayib Armando Bukele Ortez)

-----------

"Odată ce o naţiune abandonează principiile care o fac liberă, este doar o chestiune de timp până când îşi pierde libertatea cu totul". (Nayib Armando Bukele Ortez)

-----------

"În El Salvador acordăm prioritate securităţii cetăţenilor noştri nevinovaţi în faţa confortului infractorilor. Unii spun că am închis mii de oameni, dar realitatea este că am eliberat milioane". (Nayib Armando Bukele Ortez)

Nayib Armando Bukele Ortez a devenit preşedintele Republicii El Salvador în 2019, iar în februarie 2024 a fost reales cu peste 84% dintre voturi, pe fondul succesului major privind reducerea criminalităţii organizate şi a îmbunătăţirii condiţiilor sociale din ţară.

În 2019 a participat la deschiderea celei de-a 74-a Sesiuni a ONU şi a devenit cunoscut pe scena politică internaţională.

Preşedintele Bukele a fost deseori criticat în presa occidentală şi numit dictator pentru modul dur în care a restabilit ordinea. Imaginile deţinuţilor tatuaţi din închisorile supraaglomerate au fost prezentate de televiziunile din întreaga lume şi au existat numeroase voci care condamnau încălcarea drepturilor acestora.

Bukele a preluat caracterizarea şi s-a autointitulat "cel mai cool dictator din lume", în condiţiile în care o mare parte a presei internaţionale continuă să scrie că Republica El Salvador este condusă ca un stat poliţienesc, în care preşedintele controlează toate puterile statului.

Într-o lume în care speranţele par să licărească tot mai firav, Preşedintele Nayib Armando Bukele Ortez a venit cu un mesaj plin de speranţă la deschiderea celei de-a 79 Sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Pentru că un rezumat nu îi poate face dreptate, în continuare este prezentat întreg discursul.

Când am venit pentru prima dată la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2019, ştiu că mulţi nu ştiau sau nu auziseră de El Salvador. Iar dacă ştiau, aveau doar referinţe proaste: fie cea mai violentă ţară din lume, fie ţara bandelor de crimă organizată. Alţii nici măcar nu ştiau unde este.

Dar, slavă Domnului, acest lucru s-a schimbat semnificativ într-un timp foarte scurt. La cinci ani după acel prim discurs, vin aici în calitate de preşedinte al unei ţări care are acum o voce în lume.

Partea 1

În discursurile mele anterioare în faţa acestei Adunări Generale, v-am vorbit despre căutarea noastră pentru o independenţă reală. Timp de decenii, am fost înlănţuiţi de consecinţele unui război civil importat şi apoi de o pace falsă care a făcut mai mulţi morţi decât războiul însuşi. Am vorbit, de asemenea, despre importanţa de a ne aminti că prima responsabilitate a unui guvern este faţă de propriul popor; şi despre importanţa de a ne lua destinul în propriile mâini.

Am fost naivi să credem că alte ţări ne vor salva sau că alte naţiuni ne vor oferi libertatea din simplă bunătate. A trebuit să înţelegem acest lucru şi apoi să avem curajul să ne rupem singuri lanţurile şi să ne revendicăm dreptul legitim de a fi liberi.

În ultimii cinci ani, El Salvador a renăscut. Am redat străzile ţării noastre poporului nostru şi am înfiinţat o industrie turistică înfloritoare, găzduind evenimente internaţionale de surfing, sport şi divertisment. Am oferit miilor de salvadorieni care au fugit de războaie şi sărăcie o ţară în care să se întoarcă. Am făcut din ţara noastră, cândva capitala mondială a crimelor, cel mai sigur loc din emisfera vestică.

A fost cea mai mare provocare pe care naţiunea noastră a depăşit-o vreodată şi, deşi mai avem un drum lung de parcurs şi multe de realizat, suntem la un pas de adevărata independenţă şi pe drumul către libertatea deplină.

Transformarea din El Salvador este de neegalat, iar succesul nostru este de netăgăduit - oricine poate vizita El Salvador şi se poate convinge singur.

Salvadorienii, indiferent pentru cine au votat înainte; indiferent de oraşul în care s-au născut; indiferent de cât de puţin sau de mult au avut; indiferent dacă se află în interiorul sau în afara graniţelor noastre; s-au unit pentru a lucra şi a sprijini fiecare decizie care va permite El Salvador să fie o ţară în care oamenii trăiesc în pace şi fericire. Unde aspiraţiile spirituale, dincolo de cele materiale, transcend totul.

Partea 2

Astăzi, lumea se uită la exemplul El Salvador şi se întreabă: Cum poate o naţiune să se ridice atât de repede? Dar poate că nu aceasta este întrebarea pe care ar trebui să şi-o pună. Poate că ar trebui să pună o altă întrebare: Cum se face că lumea se prăbuşeşte atât de repede?

Se spune că El Salvador înoată împotriva curentului, pentru că a devenit mai sigur pe măsură ce lumea a devenit mai sigură.

Mai sigur pe măsură ce lumea a devenit mai periculoasă, iar poporul salvadorian a devenit mai optimist, în timp ce majoritatea oamenilor din lumea modernă au devenit din ce în ce mai pesimişti. Şi da, au dreptate.

Lumea a devenit divizată, deprimată, îngrijorată, ostilă şi lipsită de speranţă. Şi a făcut acest lucru cu o viteză fără precedent. Astăzi, lumea liberă nu mai este liberă. Aceasta nu este o exagerare; în mod tragic, vedem în fiecare zi dovezi incontestabile ale acestui declin. Ameninţările cu noi războaie continuă.

Când lumea liberă a devenit liberă, a fost datorită principiilor sale de libertate de exprimare, egalitate în faţa legii, unitate şi respect pentru proprietatea privată. Dar odată ce o naţiune abandonează principiile care o fac liberă, este doar o chestiune de timp până când îşi pierde libertatea cu totul.

Consecinţele se desfăşoară chiar sub ochii noştri. În unele aşa-zise oraşe din prima lume, magazinele trebuie să îşi securizeze produsele în spatele unor uşi de sticlă cu chei, pentru a preveni furtul. Şi nu mă refer la produse scumpe, ci la lucruri simple precum o tabletă de ciocolată sau un aparat de ras. În alte oraşe, străzile nu mai aparţin oamenilor, ci au căzut în mâinile oamenilor fără adăpost, a bandelor, a crimei organizate şi a drogurilor.

Nu poţi pretinde titlul de lume liberă dacă oamenii tăi nu sunt liberi nici măcar să meargă pe străzi fără teama de a fi hărţuiţi, jefuiţi sau ucişi.

De asemenea, suntem martorii, în timp real, ai erodării libertăţii de exprimare. Cu doar un deceniu în urmă, Occidentul era bastionul libertăţii de exprimare. Acum primeşte lecţii chiar de la cei pe care obişnuia să îi denunţe. Cele mai mari platforme de social media au fost forţate să îşi cenzureze utilizatorii la cererea guvernelor. Cetăţeni din ţări occidentale au fost arestaţi pentru că au distribuit mesaje pe reţelele sociale. Partidele aflate la putere au încercat să interzică opoziţia lor politică. Acestea nu sunt acuzaţii sau teorii ale conspiraţiei; sunt fapte verificabile şi documentate.

Nu poţi câştiga respectul poporului dacă nu respecţi poporul.

Acest lucru nu a început recent. Dar o observăm mai mult pentru că s-a accelerat în ultimii ani, iar această accelerare înseamnă că ne apropiem de un punct de cotitură întunecat. Ne confruntăm cu o nouă epocă întunecată a umanităţii.

Ca salvadorieni, cunoaştem simptomele decadenţei atunci când le vedem, pentru că am trecut prin toate; am trăit etapele decăderii naţiunii noastre, una câte una. Şi vedem din nou o asemănare a acestor etape, dar de data aceasta la scară globală.

Partea 3

Nu putem şi nu dorim să spunem altor ţări ce să facă. Fiecare ţară trebuie să ia propriile decizii şi să facă ceea ce este mai bine pentru poporul său. Putem doar să oferim un cuvânt de avertizare din partea unui prieten care a trecut printr-o perioadă întunecată şi a dus lupta vieţii sale pentru a ieşi din ea.

Nu putem schimba cursul lumii. El Salvador este doar o ţară mică, cea mai mică de pe întregul continent. Este mai mare decât noi; de fapt, este mai mare decât orice naţiune.

Nu putem preveni vremurile întunecate care ne aşteaptă. Dar ceea ce putem face este să devenim un refugiu în faţa furtunii viitoare şi să menţinem speranţa.

În El Salvador, nu ne întemniţăm opoziţia. Nu cenzurăm opiniile. Nu confiscăm proprietăţile celor care gândesc diferit. Nu arestăm oamenii pentru că îşi exprimă ideile. În El Salvador, libertatea dumneavoastră de exprimare, precum şi proprietatea privată, vor fi întotdeauna protejate.

În El Salvador, acordăm prioritate securităţii cetăţenilor noştri nevinovaţi în faţa confortului infractorilor. Unii spun că am închis mii de oameni, dar realitatea este că am eliberat milioane. Acum, cei buni sunt cei care trăiesc liberi şi fără teamă, cu libertăţile şi drepturile omului respectate.

Ne dorim ca poporul nostru să prospere. De aceea, promovăm inovarea şi încurajăm ideile noi. Înţelegem că este nevoie de un spaţiu liber şi sigur pentru ca noile concepte să înflorească.

Viziunile ar trebui să fie cercetate, testate şi experimentate. Acestea nu ar trebui să fie înăbuşite de reglementări învechite sau de teama de schimbare.

În El Salvador, veţi găsi un spaţiu în care să vă urmăriţi ambiţiile, fie în domeniile tehnologiei, finanţelor, medicinei, energiei, artei, culturii, muzicii sau arhitecturii.

Încheiere

În urmă cu câţiva ani, El Salvador obişnuia să fie unul dintre cele mai întunecate locuri de pe planetă. Dar, în scurt timp, naţiunea noastră a renăscut. Pentru că ne-am reamintit că libertatea se ia, nu se dă sau se oferă şi că, la fel ca orice lucru care merită avut, are nevoie de îngrijire şi întreţinere.

Astăzi, El Salvador este un loc sigur pentru progres şi inovaţie, dar şi pentru familie şi căutarea unui scop.

În noul El Salvador, fiecare are un loc. Oferim acest spaţiu sigur poporului nostru şi celor care doresc să împărtăşească şi să contribuie la viziunea noastră. Nu va fi uşor. De fapt, următorul pas este şi mai dificil. Ne-am eliberat ţara, dar trebuie să menţinem această libertate şi trebuie să facem acest lucru într-o lume care este din ce în ce mai puţin liberă.

El Salvador şi-a lăsat în urmă trecutul, la care jurăm să nu ne întoarcem niciodată. Poate că este prea târziu să evităm vremurile întunecate cu care se confruntă lumea noastră astăzi, dar nu este prea târziu să construim o arcă şi să înfruntăm furtuna.

Dumnezeu să binecuvânteze omenirea.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb