Actualizare 21:54 Şeful Direcţiei de Dezvoltare din CJ Buzău: "Deocamdată, sunt martor, nu denunţător"
Şeful Direcţiei de Dezvoltare din Consiliul Judeţean (CJ) Buzău, Dragoş Cojocea (despre care procurorii susţin că ar fi fost pus de Cristinel Bîgiu să identifice firme care să-şi asume proiectele întocmite de el în strategia de dezvoltare locală), a declarat astăzi că este doar martor (nu şi denunţător) în dosarul în care Bîgiu a fost arestat, scriu surse din presă.
Astfel, Cojocea a infirmat informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar fi avut calitatea de martor-denunţător în dosarul în care preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată.
"Lăsăm deocamdată organele de anchetă să desfăşoare ancheta. Nu sunt eu denunţătorul. Nu reiese de nicăieri, şi nici din comunicatele oficiale nu reiese de nicăieri că eu aş fi denunţătorul. Nu sunt eu denunţător. Deocamdată sunt martor. Deocamdată", a spus Cojocea.
Întrebat despre legalitatea modului în care au fost întocmite proiectele privind strategia pentru dezvoltare locală a judeţului Buzău, Dragoş Cojocea (care a fost astăzi la serviciu) a răspuns că nu a făcut nimic ilegal: "Nu a fost făcut nimic la limita legii sau în afara ei, asta pot spune eu şi pot spune colegii mei, dar anchetatorii vor avea ultimul cuvânt. Ei vor spune dacă ceva a fost la limita legii sau nu".
Tot astăzi, secretarul CJ Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a afirmat că, deocamdată, nu se pune în discuţie suspendarea din funcţie a lui Dragoş Cojocea cât timp anchetatorii nu au comunicat autorităţilor judeţene calitatea procesuală a acestuia care să contravină funcţiei pe care o deţine.
"Nu cunosc calitatea domnului Cojocea în dosar. El este la serviciu. Dacă exista o adresă a DNA în care ni se zicea calitatea care să fie în contradicţie cu funcţia de la CJ Buzău, atunci exista suspendarea. Nu ştiu calitatea lui Cojocea. Calitatea de martor-denunţător nu îl pune în măsura de a fi suspendat", a spus Gavrilă.
---
Actualizare 12:45 Ponta: "Biroul Permanent a votat în unanimitate excluderea din partid a şefului CJ Buzău"
Premierul Victor Ponta a propus azi iar Biroul Permanent a votat în unanimitatea excluderea din PSD a lui Cristinel Bîgiu de la Buzău, potrivit declaraţiilor lui Ponta de după şedinţa BPN.
"Toleranţa noastră faţă de corupţie va fi zero. Una din schimbările esenţiale pe care PSD trebuie să le dezbată şi să le adopte la Congresul de anul viitor e prefigurată de această decizie de excludere a liderului de la Buzău. În toate organizaţiile noastre vor fi făcute schimbările necesare în luna ianurie", a mai afirmat acesta.
--------------
Actualizare 07:00 Preşedintele CJ Buzău Cristinel Bîgiu şi finul lui, Florin Colgiu, au fost arestaţi preventiv
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Cristinel Bîgiu, şi finul lui, Florin Colgiu, acuzaţi de luare de mită şi respectiv complicitate la luare de mită au fost arestaţi, duminică, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.
Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
---
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noaptea, după aproximativ şase ore de audieri, fiind acuzat că a luat mită 70.000 de lei şi, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract, potrivit DNA.
Intermediarul, în acest caz, a fost Florin Colgiu, finul lui Cristinel Bîgiu, care a fost reţinut şi el de procurori.
În perioada decembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (proiectul era legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.
Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.
În luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă.
În 4 decembrie, Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei. Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău. În aceeaşi zi, intermediarul i-a oferit lui Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.
Percheziţiile făcute la finalul săptămânii trecute de procurorii DNA la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Buzău au fost finalizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 02.00, anchetatorii ieşind din sediul instituţiei cu trei saci şi cu mai multe cutii pline cu documente, fără ca vreun angajat să fie reţinut. La finalul percheziţiilor, care au durat aproximativ opt ore, secretarul Consiliului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a declarat, citat de Mediafax, că anchetatorii au verificat mai multe birouri din instituţie, de unde au ridicat documente.