PREŞEDINTELE EGIPTULUI: "Agresiunea Israelului va înceta în curând"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 noiembrie 2012

"Agresiunea Israelului va înceta în curând"

UPDATE 19:17

Un oficial egiptean a confirmat că Egiptul a mediat conflictul între Israel şi Hamas, conform surselor de presă.

UPDATE 18:52

În pofida recentelor evenimente în conflictul israeliano-palestinian, care a înregistrat victime printre civili, în rândul israelienilor circulă zvonul că la ora 21:00 (ora Tel-Aviv) urmează să se încheie un acord pentru promovarea păcii în zonă.

UPDATE 17:47:

Forţele Aeriene israeliene au bombardat, astăzi, 46 de tuneluri dintre Fâşia Gaza şi Egipt, folosite de palestinieni pentru contrabandă şi chiar trafic de arme, potrivit presei internaţionale, relatează Antena3.ro.

"Aviaţia militară israeliană a bombardat 46 de tuneluri şi patru baterii de rachete subterane", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

----

UPDATE 16:52:

Ministerul de Externe israelian a transmis un mesaj tuturor ambasadelor israeliene, în care declară că atacul de la Tel Aviv complică eforturile depuse pentru obţinerea unui armistiţiu în Fâşia Gaza, transmite Antena3.ro.

"În punctul culminant al eforturilor internaţionale de a asigura un armistiţiu, teroriştii au ales să intensifice atacurile împotriva civililor. Atacul terorist îngreunează aceste eforturi", se arată în mesaj.

----

UPDATE 15:05:

Brigăzile Martirilor al-Aqsa, provenind din mişcarea Fatah, ar fi revendicat atacul din Tel Aviv, afirmând că teroristul care l-a comis a reuşit să scape, potrivit surselor de presă străine.

Comitetul de Rezistenţă Populară a revendicat, de asemenea, atacul.

----

UPDATE 12:30: 15 răniţi la Tel Aviv în urma unei explozii

O explozie s-a produs, astăzi, într-un autobuz din Tel Aviv, cel puţin 15 persoane fiind rănite, relatează sursele de presă. Potrivit agenţiei Reuters, este vorba de un atac terorist.

---

UPDATE 10:58: 38 de cetăţeni români evacuaţi de MAE din Fâşia Gaza

În contextul recentelor violenţe din Fâşia Gaza şi Israel, Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a organizat şi derulat operaţiunea de evacuare voluntară a unui grup format din 38 de cetăţeni români (majoritar femei şi copii) şi membri de familie, din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt.

Evacuarea cetăţenilor români din Fâşia Gaza a fost organizată de către Oficiul de Reprezentare a ţării noastre la Ramallah, cu sprijinul agenţiilor specializate ale ONU din regiune.

Astfel, în cadrul operaţiunii, cetăţenii români au fost preluaţi de la punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă consulară mobilă constituită la Ambasada României la Cairo. Cetăţenilor evacuaţi le-au fost asigurate mijloacele de transport până la Cairo, asistenţă medicală de specialitate, medicamente, alimente, precum şi produse de strictă necesitate. Pe traseul Rafah - Cairo, securitatea transportului cetăţenilor români a fost asigurată cu sprijinul autorităţilor egiptene.

---

UPDATE: Hamas aşteaptă un răspuns din partea Israelului pentru încetarea bombardamentelor

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat că Israelul nu a acceptat termenii de încetare a bombardamentelor.

---

Update: Armistiţiu între Israel şi militanţii din Fâşia Gaza

Israelul şi militanţii din Fâşia Gaza au căzut de acord asupra armistiţiului stabilit de echipa de negociatori din Egipt, informează Reuters.

Acordul de pace a fost anunţat la ora 19:00 GMT şi a intrat în vigoare începând cu ora 22:00 GMT (00:00 ora României).

-----

Preşedintele Egiptului, Mohammed Morsi, a declarat, ieri, că "agresiunea" Israelului asupra Fâşiei Gaza urmează să înceteze în curând, eforturile de mediere ale ţării sale urmând să producă efecte pozitive în curând. Declaraţiile domniei sale au venit înainte de sosirea, la Cairo, a secretarului de stat al SUA, Hillary Rodham Clinton, care a părăsit, ieri, Cambodgia, unde l-a însoţit pe preşedintele Barack Obama, având ca destinaţie Orientul Mijlociu. Itinerariul oficialului american cuprinde vizite la Ierusalim, Ramallah şi Cairo.

Hillary Clinton se va întâlni cu premierul israelian, Beniamin Netanyahu, cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, şi cu Mohammed Morsi, potrivit reprezentanţilor Departamentului de Stat. Statele Unite consideră Hamas o organizaţie teroristă, oficialii americani refuzând întrevederi cu reprezentanţii grupării.

Egipt are un rol cheie în negocierile de pace, având în vedere relaţiile bune pe care le are atât cu Israelul, cât şi cu autorităţile palestiniene. Guvernul de la Cairo a semnat un acord de pace cu Tel Aviv în anul 1979. Frăţia Musulmană, al cărei membru este şi Mohammed Morsi, reprezintă mentorul mişcării Hamas.

Preşedintele egiptean a purtat, luni, o conversaţie cu Barack Obama, care i-a declarat că Hamas trebuie să înceteze atacurile cu rachete asupra Israelului, precum şi faptul că regretă morţile din rândurile civililor, cu precădere palestinieni. Mohammed Morsi l-a avertizat pe Beniamin Netanyahu asupra consecinţelor unei invazii terestre, amintindu-i că acţiunea similară, din urmă cu patru ani, a dus la moartea a 1.400 oameni, potrivit Reuters. În acelaşi timp, însă, domnia sa a încercat să nu îndepărteze nici Israelul, nici SUA, prin afirmaţiile sale.

Cu câteva ore înainte de afirmaţiile preşedintelui egiptean, comandantul militant al Hamas a îndemnat luptătorii grupării să continue atacurile asupra Israelului, iar o rachetă lansată din Fâşia Gaza a lovit Ierusalimul, cu puţin timp înainte de sosirea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

Acesta declarase, din Cairo, că luptele trebuie să înceteze, fiind necesari paşi imediaţi pentru a evita escaladarea conflictului. "Ambele tabere trebuie să înceteze focul imediat. O escaladare a situaţiei ar putea să pună în pericol întreaga regiune", a atras atenţia Ban Ki-moon.

Beniamin Netanyahu a declarat, la finalul unei întâlniri cu Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, că Israelul preferă o soluţie diplomatică, însă, dacă bombardamentele Hamas vor continua, nu va ezita să ia măsuri "mai ample". Guido Westerwelle a declarat că un armistiţiu trebuie încheiat urgent, dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, există o precondiţie mai importantă decât toate celelalte, şi anume ca atacurile cu rachete asupra Israelului să înceteze.

Luni, premierul Turciei a declarat că Israel este un stat terorist. Influenţa americană în Turcia şi Egipt, vechi aliaţi ai Statelor Unite, a scăzut, ca urmare a faptului că liderii acestor ţări sunt mai atenţi la opinia publică, amplificată de către social media, precum şi la mişcările islamiste eliberate de către revoltele din cadrul Primăverii Arabe, consideră Bloomberg.

Numărul morţilor a depăşit 115 persoane, potrivit datelor oficiale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Toate eceste operatiuni desfasurate de evrei impotriva celor din Fasia Gaza s-ar putea sa fie acoperire pentru alte operatiuni pe care serviciile secrete israeliene le intreprind in Syria si Iran. Pacat de oamenii ( mai ales copii ) nevinovati care au fost omorati atat de o parte, cat si de cealata .

    1. nu e pacat sunt romanca si traiesc in tel avi nu poate sa inceteze israelul cand de doisprezece ani unelwe orase sunt lovite zilnic de rachete

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb