Liderul PSD, Mircea Geoană, ce deţine şi funcţia de preşedintele al Senatului, a declarat, ieri, în cadrul unei reuniuni pe probleme economice, că statul se comportă hain cu mediul de afaceri din cauza fiscalităţii excesive şi a conduitei funcţioarilor publici.
Geoană a apreciat că oamenii de afaceri din ţară sunt dezavantajaţi din cauză că au activităţi în ţara cu cele mai multe taxe din UE şi a subliniat că va propune chiar înfiinţarea unui cod fiscal simplificat pentru IMM-uri.
În plus, liderul PSD a criticat "dictatura" funcţionarilor publici, funcţionari pe care i-a catalogat colectori de peşcheş.
Pe de altă parte, Geoană a subliniat că ţara noastră riscă să devină, metaforic, "o Sahară a creditării economiei reale" în situaţia în care sectorul bancar nu-şi va relansa activitatea în folosul oamenilor de afaceri.
Referindu-se la procesul de creditare, Geoană a admis că există riscul ca suma de 900 de milioane de euro, ce a fost bugetată pentru recapitalizarea CEC şi Eximbank, să nu fie suficientă.
În această situaţie, şeful Senatului a a menţionat că statul va trebui să intervină cu fonduri de "supragarantare", până la însănătoşirea procesului de creditare.
Referindu-se la contextul european în care are loc o reaşezare geopolitică şi geoeconomică, Geoană a declarat că ţinta ţării noastre, pentru viitor, trebuie să fie aderarea, cât mai rapidă, la zona euro.
Potrivit Agerpres, Mircea Geoană a explicat: ""Este singura modalitate ca România să facă parte dintr-un bloc regional masiv, solid şi solvabil, indiferent de ciclurile economiei mondiale şi indiferent de durata şi gravitatea crizei pe care o traversăm. Din punct de vedere al apartenenţei noastre la familia economiilor dezvoltate nu cred că România va ajunge să fie a şaptea ţară din Europa, dar cred că, dacă învăţăm din această reformă structurală şi din această criză economică, putem să ne propunem ca, într-un orizont de timp oarecare să intrăm în grupul G 20".
Liderul PSD a mai apreciat că a venit momentul ca statul să garanteze, la modul real, riscul deplasării agenţilor economici români către pieţe mai îndepărtate şi mai dificile, din Rusia, Ucraina sau China.
Referindu-se la situaţia internă, Geoană a apreciat că ţara noastră nu se poate dezvolta la nesfârşit pe o bulă speculativă şi că economia este una necompetitivă, bazată pe forţă de muncă ieftină şi consumuri mari. "Această criză a spulberat mitul dezvoltării României pe baza speculaţiilor imobiliare şi financiare care timp de patru ani au alimentat iluzia unei economii sănătoase în dezvoltare", a apreciat Geoană. Citând un studiu al Băncii Mondiale, Mircea Geoană a adus în sprijinul afirmaţiei sale că economia românească este necompetitivă, faptul că la noi construcţia şi întreţinerea drumurilor costă cu circa 40% mai mult decât în alte ţări.
Liderul Senatului a mai apreciat că în ţară există tentaţia de a accepta strategii de la Banca Mondială sau FMI ca şi cum acestea ar deţine reţeta ieşirii noastre din criză. "Trebuie să avem îndrăzneala de a concepe propria noastră strategie", a mai spus preşedintele Senatului.