PREŞEDINTELE SENATULUI, MIRCEA GEOANĂ: "Statul se comportă hain cu mediul de afaceri"

(C.D.)
Ziarul BURSA #Politică / 25 februarie 2009

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat un Cod Fiscal simplificat pentru IMM-uri.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat un Cod Fiscal simplificat pentru IMM-uri.

Liderul PSD, Mircea Geoană, ce deţine şi funcţia de preşedintele al Senatului, a declarat, ieri, în cadrul unei reuniuni pe probleme economice, că statul se comportă hain cu mediul de afaceri din cauza fiscalităţii excesive şi a conduitei funcţioarilor publici.

Geoană a apreciat că oamenii de afaceri din ţară sunt dezavantajaţi din cauză că au activităţi în ţara cu cele mai multe taxe din UE şi a subliniat că va propune chiar înfiinţarea unui cod fiscal simplificat pen­tru IMM-uri.

În plus, liderul PSD a criticat "dictatura" funcţionarilor publici, funcţionari pe care i-a catalogat colectori de peşcheş.

Pe de altă parte, Geoană a subliniat că ţara noastră riscă să devină, metaforic, "o Sahară a creditării eco­nomiei reale" în situaţia în care sectorul bancar nu-şi va relansa activitatea în folosul oamenilor de afaceri.

Referindu-se la procesul de credi­tare, Geoană a admis că există riscul ca suma de 900 de milioane de euro, ce a fost bugetată pentru recapitalizarea CEC şi Eximbank, să nu fie suficientă.

În această situaţie, şeful Senatului a a menţionat că statul va trebui să intervină cu fonduri de "supragarantare", până la însănătoşirea procesului de creditare.

Referindu-se la contextul european în care are loc o reaşezare geopolitică şi geoeconomică, Geoană a declarat că ţinta ţării noastre, pentru viitor, trebuie să fie aderarea, cât mai rapidă, la zona euro.

Potrivit Agerpres, Mircea Geoană a explicat: ""Este singura modalitate ca România să facă parte dintr-un bloc regional masiv, solid şi solvabil, indiferent de ciclurile economiei mondiale şi indiferent de durata şi gravitatea crizei pe care o traversăm. Din punct de vedere al apartenenţei noastre la familia economiilor dezvoltate nu cred că România va ajunge să fie a şaptea ţară din Europa, dar cred că, dacă învăţăm din această reformă structurală şi din această criză economică, putem să ne propunem ca, într-un orizont de timp oarecare să intrăm în grupul G 20".

Liderul PSD a mai apreciat că a venit momentul ca statul să garanteze, la modul real, riscul deplasării agenţilor economici români către pieţe mai îndepărtate şi mai dificile, din Rusia, Ucraina sau China.

Referindu-se la situaţia internă, Geoană a apreciat că ţara noastră nu se poate dezvolta la nesfârşit pe o bulă speculativă şi că economia este una necompetitivă, bazată pe forţă de muncă ieftină şi consumuri mari. "Această criză a spulberat mitul dezvoltării României pe baza speculaţiilor imobiliare şi financiare care timp de patru ani au alimentat iluzia unei economii sănătoase în dezvoltare", a apreciat Geoană. Citând un studiu al Băncii Mondiale, Mircea Geoană a adus în sprijinul afirmaţiei sale că economia românească este ne­competitivă, faptul că la noi con­strucţia şi întreţinerea dru­murilor costă cu circa 40% mai mult decât în alte ţări.

Liderul Senatului a mai apreciat că în ţară există tentaţia de a accepta strategii de la Banca Mondială sau FMI ca şi cum acestea ar deţine reţeta ieşirii noastre din criză. "Trebuie să avem îndrăzneala de a concepe propria noastră strategie", a mai spus preşedintele Senatului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb