Actualizare 19:17 Guvernul Ungariei este extrem de preocupat de confruntările din vestul Ucrainei
Guvernul de la Budapesta este extrem de preocupat de confruntările armate produse în vestul Ucrainei, într-o zonă situată în apropierea frontierelor cu Ungaria şi România, afirmă Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
"Guvernul Ungariei speră că autorităţile ucrainene vor putea aduce situaţia sub control şi că vor putea garanta securitatea tuturor etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia", a declarat Janos Lazar, citat de MTI.
"Suntem informaţi constant despre evoluţia situaţiei şi suntem pregătiţi să discutăm cu Ucraina", a subliniat oficialul guvernamental ungar, referindu-se la confruntările militare din vestul Ucrainei, soldate cu cel puţin trei morţi.
Partidele din Ungaria au cerut autorităţilor ucrainene să restabilească rapid securitatea.
"Serviciile de securitate din Ucraina sunt obligate să aplice legea şi să adopte măsuri ferme împotriva grupurilor paramilitare ilegale", a declarat Andrea Bocskor, un eurodeputat Fidesz.
(E.D.)
---
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a trimis un amendament constituţional către parlamentul Ucrainei prin care acordă autonomie regiunilor din sud-estul ţării, potrivit site-ului Radio Free Europe/Radio Liberty.
Conform paginii de internet a parlamentului, propunerea sub formă de draft va include o secţiune în Constituţie privind statutul special al regiunilor Doneţk şi Lugansk, arată RFE/RFL.
Ziarul Ukrainska Pravda relata ieri că Poroşenko a decis să trimită amendamentele constituţionale ca urmare a vizitei de ieri a Asistentului Secretarului de Stat american, Victoria Nuland.
SUA şi liderii Franţei şi Germaniei l-au îndemnat pe şeful Statului ucrainean să trimită schimbările constituţionale care poartă dispoziţiile acordului de la Minsk, care cer autonomia în regiunea Donbas.
Rusia a făcut referire în mod frecvent la reticenţa Kiev-ului de a îndeplini dispoziţiile de autonomie stabilite la Minsk ca fiind un obstacol privind îndeplinirea păcii durabile în estul secerat de lupte, unde sepratiştii sprijiniţi de Rusia s-au luptat cu forţele guvernamentale.
Poroşenko a trimis amendamente constituţionale privind descentralizarea la 1 iulie, însă nu aveau în vedere un statut special acordat regiunii Donbas.
Un purtător de cuvânt a declarat pe pagina sa de Facebook, astăzi, că legislativul ucrainean simte "o presiune teribilă" din partea "comunităţii mondiale" pentru a acorda regiunii Donbas autonomie ca să "demonstreze implementarea acordurilor de la Minsk".
Un posibil conflict armat ar putea izbucni în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia. Acolo, în ultimele zile au avut loc mai multe confruntări între combatanţii grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei şi poliţie, potrivit BBC. Organizaţia a fost implicată în protestele care au dus la înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, dar şi în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Liderul de la Kiev Petro Poroşenko susţine că incidentele din vestul Ucrainei au avut legătură cu lupta pentru rutele de contrabandă. Confruntările armate au izbucnit duminică atunci când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile, care aveau ca scop dezarmarea grupului, înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade.
Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite. Organizaţia ultranaţionalistă refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.
"Membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupţia care afectează instituţiile guvernamentale ucrainene de la destrămarea URSS. Confruntările militare din sud-vestul Ucrainei, între membri ai unui grup paramilitar de extremă-dreapta şi autorităţile locale, au stârnit temerea că violenţele se extind dincolo de conflictul separatist din estul ţării, periclitând echilibrul politic fragil", comentează BBC.
Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde luptele care durează de un an şi jumătate s-au soldat cu cel puţin 6.500 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenţa militară în jurul oraşului Mukaceve.