Preşedinţia luxemburgheză a UE va revizui strategia de la Lisabona

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 ianuarie 2005

Ducatul de Luxemburg a preluat, la data de 1 ianuarie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, mandat care va dura pînă la data de 30 iunie 2005. Aceasta este a 11-a oară cînd preşedinţia îi revine Ducatului de Luxemburg. În ţara noastră, preşedinţia luxemburgheză va fi reprezentată de ambasadorul Regatului ţărilor de Jos, Fernand Kartheiser, întrucît Ducatul nu are misiune diplomatică la Bucureşti.

Anul 2005 are o semnificaţie foarte importantă pentru Europa, fiind anul în care va avea loc ratificarea tratatului ce instituie noua Constituţie europeană, finalizarea redactării tratatului de aderare pentru Bulgaria şi România, dar şi revizuirea strategiei de la Lisabona, care presupune transformarea economiei europene într-una competitivă, pînă în 2010. "Vom face un bilanţ la jumătatea traseului, întrucît nu am reuşit să mergem atît de repede pe cît ne-am dorit în acest proces", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ambasadorul Fernand Kartheiser, adăugînd: "Poate că am avut prea multă imaginaţie cînd am definit strategia, astfel că va trebui să restrîngem sau să redefinim priorităţile acesteia".

Alte priorităţi ale Ducatului de Luxemburg, pe perioada preşedinţiei, sînt: examinarea Pactului de stabilitate şi creştere, realizarea, pînă la finele lunii iunie 2005, a proiectului de buget al Uniunii pentru anii 2007-2013, începerea negocierilor cu Croaţia şi lansarea pregătirilor pentru negocierile cu Turcia.

Printre obiectivele care privesc piaţa internă a Uniunii, se numără consolidarea competitivităţii şi creşterii economice, protejarea proprietăţii intelectuale, protecţia consumatorilor, politica socială, cercetarea-dezvoltarea şi societatea informaţională. Pe de altă parte, preşedinţia luxemburgheză vrea să întărească guvernanţa economică a Uniunii Economice şi Monetare şi să clarifice implementarea Pactului de stabilitate şi creştere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb