Preşedinţia Republicii Moldova răspunde acuzaţiilor liderului de la Tiraspol: 'Distorsionaţi realitatea!'

R.S.
Internaţional / 17 ianuarie

Preşedinţia Republicii Moldova răspunde acuzaţiilor liderului de la Tiraspol: 'Distorsionaţi realitatea!'

Chişinăul nu se opune şi niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condiţiile legale existente, a reacţionat vineri preşedinţia Republicii Moldova, după ce liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, întors recent de la Moscova, a acuzat autorităţile de la Chişinău că ar împiedica livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană după ce Federaţia Rusă a sistat unilateral furnizările de la 1 ianuarie 2025, relatează Ziarul Naţional din Chişinău, scrie Agerpres.

Kranoselski i-a solicitat preşedintei Maia Sandu să intervină 'pentru a lăsa gazele naturale să intre în Transnistria', astfel încât să nu fie 'agravată şi mai mult criza existentă'.

Într-un mesaj pe contul său de Telegram, Krasnoselski susţine că oficialii de la Chişinău ar obstrucţiona furnizarea gazelor de către compania 'Natural Gaz DC' SRL al lui lui Arcadie Vicol, care a anunţat zilele trecute că a încheiat un 'contract-cadru' în acest sens cu 'Tiraspoltransgaz'.

În replica, Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al preşedintei Maia Sandu, i-a reproşat liderului separatist că 'distorsionează realitatea', transmiţându-i că 'originea crizei nu este la Chişinau, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluţii reale pentru această problemă'.

'Aşa cum a menţionat şi preşedinta Maia Sandu (...), Chişinăul nu se opune şi niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condiţiile legale existente. Dimpotrivă, autorităţile de la Chişinău au oferit şi continuă să ofere toate posibilităţile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid. Declaraţiile domnului Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realităţii. Este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deţine pachetul majoritar de acţiuni', explică Zaharov.

Patronul 'Natural Gaz DC' SRL, Arcadie Vicol - un controversat om de afaceri apropiat de oligarhul fugar Vlad Platohniuc - a fost audiat miercuri de către ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) după ce firma sa a convenit cu 'Tiraspoltransgaz', compania-fiică a 'Moldovagaz', să livreze gaze în Transnistria 'de la traderi europeni'.

Media ruse, citând surse, au relatat anterior că Moscova ia în considerare achiziţionarea de gaze pentru Transnistria de pe pieţele spot europene, prin intermediul companiei 'Natural Gaz'.

Într-un interviu pentru Ziarul Naţional din Chişinău, Vicol a pretins că acest contract ar fi fost aprobat de Secretariatul Comunităţii Energetice.

'În nicio circumstanţă, Comunitatea Energetică nu intervine în acordurile de piaţă şi nu aprobă contracte de furnizare. Stabilim şi monitorizăm reguli pentru a asigura conformitatea cu legislaţia UE - participanţii pe piaţă sunt singurii responsabili pentru acordurile lor', a reacţionat această instituţie, potrivit publicaţiei citate.

Premierul Dorin Recean a afirmat joi că respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operaţiune rusească de destabilizare a Republicii Moldova.

Potrivit legislaţiei în vigoare, furnizarea gazelor în stânga Nistrului poate fi efectuată doar prin intermediul 'Moldovagaz', care are încheiat cu 'Gazprom' un contract de livrare a gazelor naturale, valabil până în septembrie 2026, notează ziarul de peste Prut, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb